FREDAG 06 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Därför behöver ditt företag en teknikinformatör

Eftersom utvecklare fokuserar mest på den tekniska delen av en funktion, kan dokumentationen ibland bli lite för teknisk och därmed mindre användarvänlig.
I en värld med allt mer avancerad teknik runt omkring oss blir det allt viktigare att företagen som tillverkar produkter gör det enkelt för användare att förstå hur produkterna de utvecklar ska användas. En välutformad bruksanvisning kan medföra glädje istället för frustration.

Teknikinformatörens uppgift är producera tekniskt information som är lätt för användaren att förstå, de åstadkommer detta med tydligt beskrivande texter, förklarande bilder och andra smarta sätt att visa data och information på. En teknikinformatör kan till exempel jobba som teknisk skribent, teknisk illustratör, kommunikatör, informationsutvecklare.

För att visa på hur viktigt teknikinformatörens roll är kommer vi att gå igenom hur det skulle kunna se ut på ett företag som går från att inte har någon dokumentation alls. Till att anställa en teknikinformatör som jobbar heltid med att effektivt producera högkvalitativ teknikinformation med hjälp av ett kraftfullt verktyg som sparar både tid och resurser för företaget.

Föreställ dig ett nystartat företag som precis börjat utveckla en produkt. Till exempel en helt ny typ av 3D-skrivare med flera smarta funktioner. Företaget fokuserar på att utveckla nya funktioner, och dokumentationen är deras minsta bekymmer. Enligt utvecklarna är 3D-skrivarens funktioner så enkla att det är uppenbart hur de fungerar. Som på de flesta företag finns det en person som vet exakt hur varje funktion är uppbyggd i detalj.

När företaget börjar växa blir också 3D-skrivaren mer komplex och får fler och fler nya funktioner. Kunder har börjat köpa produkten men de förstår inte riktigt hur man byter ut skrivarmaterial och känner sig inte helt bekväma med att skruva loss skyddskåporna för att komma åt ordentligt.

Plötsligt har personen som visste allt om 3D-skrivarens komplexa funktioner slutat och börjat på ett nytt företag. Nu är det ingen på företaget som riktigt vet hur alla funktioner fungerar. Det kommer krävas en hel del detektivarbete för att återfå kunskapen om alla funktioner.

Nu är det hög tid för företaget att börja dokumentera sin produkt!

När företaget inser att det behövs någon som skapar dokumentation hamnar uppgiften ofta hos en person som har mycket kunskap om produkten, vilket ofta kan vara en utvecklare. När en utvecklare skriver dokumentation kommer den vara tekniskt korrekt och beskriva exakt vad produkten gör.

Eftersom utvecklare fokuserar mest på den tekniska delen av en funktion, kan dokumentationen ibland bli lite för teknisk och därmed mindre användarvänlig. För avancerade användare som har goda tekniska kunskaper kanske det inte är ett så stort problem. Problemet uppstår när de användare som behöver enkel beskrivning av produkten måste försöka förstå hur varje liten detalj fungerar på egen hand, bara för att kunna använda 3D-skrivarens enklaste funktioner.

De flesta utvecklare vill heller inte skriva dokumentation och anser det vara en tråkig uppgift. Missnöjda utvecklare är bland det sista man önskar på ett företag som tar fram nya produkter.

Hur ska det här företaget komma vidare och samtidigt hålla sina användare och anställda nöjda?

En teknikinformatör jobbar främst med att förenkla tekniskt innehåll utan att innehållet tappar sin tekniska noggrannhet.

Nu har företaget en person som fokuserar helt och hållet på att dokumentera 3D-skrivaren. Utvecklarna kan istället fokusera på att koda nya häftiga funktioner som den tekniska skribenten sedan dokumenterar.

För att en teknikinformatör ska kunna producera kvalitetsdokumentation måste utvecklarna och teknikinformatören ha ett tätt samarbete. Utvecklaren har djup kunskap om specifika delar, medan teknikinformatören har grundläggande kunskaper om många olika saker. Utvecklarna måste dela med sig av sin djupa kunskap så att den tekniska skribenten kan lära sig för att sedan kunna överföra informationen till användarna.

Att ha en teknikinformatör kommer också att göra att dokumentationen får bättre grammatik och mer konsekvent innehåll. Den viktigaste fördelen är att det finns teknikinformatören alltid sätter användarna först. Det innebär att företaget har någon som är helt inriktad på att förstå användarnas problem, utmaningar och behov, detta kommer att återspeglas på ett positivt sätt i produktdokumentationen.

När de anställda börjar inse vad teknikinformatörens roll innebär börjar fler uppgifter och projekt dyka upp: nya verktyg börjar användas, producering av visuellt innehåll, nytt utbildningsmaterial, bara för att nämna några. När arbetsbelastningen ökar kan teknikinformatören bli en flaskhals i produktionen. Eftersom en teknikinformatör inte kan göra allt arbete själv finns det några alternativ att välja på:

• minska dokumentationens omfattning,
• effektivisera arbetet med ett kraftfullt verktyg för teknisk dokumentation,
• anställa fler tekniska författare.

Med ett kraftfullt verktyg som effektiviserar arbetet och gör det tunga jobbet kan även en ensam skribent markant förbättra sin produktivitet. Ibland räcker det med ett riktigt bra system som understödjer teknikinformatören istället för att anställa fler teknikinformatörer.

Flera teknikinformatörer kan jobba tillsammans kompletterar varandras kunskaper. På så sätt kan de producera en större mängd kvalitativ dokumentation på mindre tid. Flera frågor uppkommer dock i takt med att innehållets omfattning ökar.

Hur ska de gå tillväga för att hantera den växande mängden information som kanske också måste översättas till flera språk?

Hur ska de kunna se till att all dokumentation är uppdaterad på alla språk?

Och hur ska de göra för att strukturera och återanvända det material som de skapar?

Med Zerts webbtjänst Zert CLM kan en teknikinformatör skapa, samla, underhålla, och publicera flerspråkig teknisk dokumentation och eftermarknadsmaterial. Samt använda smarta funktioner för återanvändning och översättning av material. Direkt i webbtjänsten kan de även låta utvecklare eller andra personer med spetskompetens granska en hel manual eller specifika delar av dokumentationen.

Zert CLM hjälper dig att förbättra kvaliteten, läsbarheten och upplevelsen av din dokumentation.

Allt ditt material struktureras och förenklas för att sedan kunna återanvändas i många olika sammanhang. Genom att återanvända dokumentationen sparar du upp till 70 % av kostnaderna för nyproduktion, underhåll och översättning.

CLM samlar hela processen från informationseditering till publicering i ett och samma verktyg. Allt du behöver för att arbeta effektivt finns i programmet, och det enda du behöver tillföra är det som du kan bäst: information om produkten.

Kontakta oss om du vill veta mer om Zert CLM!

Annica Eklundh
VD
annica.eklundh@zert.se
+46 (0)950 346 62

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-28
Ny process för pulverlackering fördubblar produktionen i EnglandSenaste Shark-tappen ger hög säkerhetABB lanserar den interaktiva smarta stadenVi har filat på handtaget längeTYROLITS nya slipskiva CERABOND X utmanar Vindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörVindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörKodifiering av svenska järnvägsnätet möjliggör ökad kvalitet för special­transporterProton Lighting har anställt ny säljare i norra Sverige. Välkommen Tommy Säfström!Expansion Obbola möter en ökad efterfrågan på linerSkulle du hoppa fallskärm utan fallskärmsutrustning?Hyundai visar framtidens mobilitets­lösningar på eCar Expo i GöteborgVem blir Årets Byggchef 2019?Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!Deloitte rankar Sveriges snabbast växande teknikföretag 2019Forskningsprojekt ska stärka svensk stålindustriEuropeisk skogsindustri överens om bioekonomisk forskningsagenda
2019-11-27
ABB:s första koldioxid­neutrala framtidsfabrik håller vad den lovarÖkad effektivitet med vagnar istället för ställageABB i-bus® KNX-kombiaktorer – flexibilitet i kompakt designABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdnings­stationer i SverigeSchneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial TimesMiljoninvestering i elektronmikroskopiNy design på skär­verktyg kan ge lägre flygpriser om tio årTL Byggs affärschef Jonas Bölegård kan bli Årets ByggchefEways laddar BringSolör Bioenergi förser Geijerskolan i Ransäter med fossilfri värmeHydroscand lanserar SlangExpress i EskilstunaHalmstadföretaget Swedlock är en del av SOS Alarms nya tjänst ”Smart Passage”Stort intresse för Sacos studentmässorOsäker arbetsmiljö i IT-industrin riskerar människors hälsa Framtidens visitkort är nu digitala med ecoCardSolcellsanläggning nu i drift på förskolan SagaEaton släpper nya RMQ Flat Enclosure Nytt projekt ska utveckla bättre valsar till stålindustrinSå här används robotar optimalt i praktiken
2019-11-26
SBS Steam Boiler Service i Varberg investerar i 4 Kw Fiberlaser från Movs ABWoup tar tillvara på spillet från KL-träfabrikerJackon väljer molnbaserad tullhantering från DescartesJättesatsning på solceller i UppsalaG A Lindberg instiftar stipendium för industriell innovationEltel Finland tecknar ett treårigt ramavtal inom telekom värt cirka 25 miljoner euroSkanska vinner inter­nationellt innovationspris för European Spallation SourceFyra miljoner kronor till nytt projekt inom Metalliska materialÅrets kvinnliga Gasell vill skapa säkra arbetsplatserVolkswagen fokuserar på eldriven motorsportNy flödesmätare från LUTZNordens smartaste laddstation - eRange IQPositivt när Bomag demonstrerade unika asfaltsfräsenBiobaserade kajaker för en hållbar världKEWAB Elkraft årets leverantör - för fjärde gången
2019-11-25
25:e servicebesöket till HöganäsVerktyg hjälper dig med föreskrifterVäxla upp miljöarbetet med ny global standardPeab får renoveringsprojekt i centrala Helsingforswpd europe GmbH uppnår financial close för svenska vindkraftsprojektet Aldermyrberget Följ med till Volvos storsatsning! Sist men inte minst, den är supersnabb!Amphi–Tech får genombrott i HollandSizes fördubblar produktions­kapaciteten till 1200 lägenheter under 2020Byggnads slår larm efter kontroller - fel på mer än hälften av byggnads­ställningarnaInterroll kompletterar MPP (Modular Pallet Conveyor Platform) med stapelkran och transfervagn
Annonser