SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Data kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch

Vinnarna är de som verkligen kan utnyttja all tillgänglig data
Vi lever i dag i en alltmer datadriven värld där AI, maskininlärning och deep learning diskuteras i styrelserummen och driver på företagens värdering. Men vi lägger alltför mycket fokus på algoritmerna och vilka tekniska verktyg man ska ha. Vinnarna är de som verkligen kan utnyttja all tillgänglig data – och helt nya dataleverantörer som vidareförädlar och säljer befintlig data. De kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch.

AI, data science och maskininlärning handlar i grunden om att hitta mönster i extrema mängder data för att kunna förutse olika händelser och fatta rätt affärsbeslut. Vet vi verkligen vilka kunder vi vill ha? Och vilka vi vill behålla?

För att besvara frågorna ägnar vi oss för mycket åt att jaga de senaste algoritmerna och att diskutera självlärande system. Faktum är att systemen aldrig blir bättre än den data man har – och därför har vi bara sett början på den en mer modern dataanalys.

Nya ekosystem levererar dataanalys som tjänst
Det är fascinerande att som dataanalytiker följa framväxten av helt nya företag som säljer data som tjänst eller rena dataapplikationer. Nya dataleverantörer har alla förutsättningar för att skapa vår nästa stora industri i Sverige som vi sett exempel på inom andra branscher som musik, fintech och gaming!

Vissa företag bygger också upp så kallade ”data clean rooms” där man delar och kombinerar data stora mängder data. Kunderna kan sedan dra nytta av insikterna man får tillbaka utan att själva kunna se informationen.

Vi kommer att få se nya ekosystem växa fram som gör att ett telekombolag eller en handelskedja kan skapa ännu bättre och mer kundanpassade tjänster baserat på data som kommer in från externa leverantörer.

Utspridd data största utmaningen
En av de största utmaningarna är inte brist på data i en organisation utan att den är utspridd vilket gör det svårt att hitta en gemensam sanning. Informationen finns i våra CRM-system, affärssystem, orderhantering och produktionssystem. Alla öar gör att man inte får en helhetsbild – och bristande resurser hjälper inte till.

Att få koll på sin egen utspridda data är ett bra första steg, men det finns oftast oändligt mycket mer utanför organisationen.

Ett exempel är en butikskedja som funderar på när det är läge att öppna en butik mitt under pandemin. Genom att kombinera intern data med tredjeparts-data om vaccinationerna mot Covid-19 från Starschema, väderdata från Weather Source och annan regional information kan man få ett betydligt bättre beslutsunderlag.

Vi har också många företag inom tillverkningsindustrin där affärsmodellerna har förändrats enormt de senaste åren. De bygger upp nätverk med leverantörer som kan hjälpa till med till exempel eftermarknad, service och underhåll – och då är data en strategisk tillgång och en stor konkurrensfördel.

Marknadsplats för data
Men hur kommer man i gång när det finns så många externa datakällor? Vi vill ju kunna arbeta med hypoteser och snabbt testa om den externa informationen är användbar eller inte.

På Snowflake har vi utvecklat en marknadsplats för data i molnet (Data Cloud) där företag över hela världen har anslutit sig. Där kan man testa olika leverantörer av beteendedata och för att se vilken som passar bäst, antingen genom att använda kostnadsfria tjänster eller betala för den data man använder. En sådan marknadsplats i molnet öppnar helt nya möjligheter att göra ännu mer kvalificerade analyser och fatta ännu bättre affärsbeslut.

Enklare gränssnitt öppnar för fler dataanalyser
Under många år har jag varit en stark förespråkare för att branschen ska utveckla ännu enklare grafiska gränssnitt. När data science kallades för data mining och prediktiv analys var det bara ett fåtal personer som kunde använda verktygen. På 2010-talet såg vi sedan en fullkomlig analysboom med fokus på programmering. Och nu sakta men säkert har gränssnitten blivit allt bättre och enklare att använda.

Det är nyckeln. Ska företagens dataanalys bli skalbar måste den bli enklare. Det viktiga är hur man drar slutsatser och styr algoritmerna åt rätt håll.

Det kommer alltid att behövas specialister som kan lösa kluriga problem och utmaningar – personer som ligger allra längst fram i utvecklingen. Men de är få till antalet och den stora massan som behöver svar på sina frågor ska inte behöva lära sig programmera under sex månader för att kunna dra nytta av tekniken.

Av Mats Stellwall, Data Science och Analytics Specialist på Snowflake

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Abs Gandhi
PR Manager EMEA
abs.gandhi@snowflake.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?