De blev årets sociala och kvinnliga entreprenör - industritorget.se
ONSDAG 05 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De blev årets sociala och kvinnliga entreprenör

En kväll för entreprenörskap
Kista Science Tower var fullsatt när För-orten skulle korade värdiga vinnare i kategorierna För-kvinnor och För-samhället. Från 290 deltagare var nu sex kvar i finalen och 300 000 skulle nu delas ut.

Publiken var entusiastisk och de sex finalisterna skulle pitcha sina idéer inför juryn, som bestod av sju personer från olika delar av näringslivet.

“Det är fantastiskt att se förorterna samlas för att fira den enorma potential som uppvisades under kvällen - en nyans som normalt inte lyfts fram i den bild som återspeglas i media.” Säger Deqa Abukar en av initiativtagarna till tävlingen.

Att det av sex finalister dessutom var fem kvinnor visar också på att arbetet för att lyfta kvinnligt företagande visat resultat.

Tävlingen skapades av ideella krafter från föreningarna BLING, Atletico Rinkeby, Womenisa och BK Bussenhus, med syfte att öka och stärka entreprenörskapet i Sveriges förorter, demokratisera entreprenörskap, få fler att våga gå efter sina drömmar och förverkliga sina idéer. Dessutom var tävlingen mål att öka intresset för socialt och kvinnligt entreprenörskap.

Totalt skickades in 290 idéer från hela Sverige, trots att utlysningen riktar sig till stockholmsbor, stoppade det inte andra som kunde relatera till tävlingen att våga gå efter sina drömmar. Av 290 idéer var 60% kvinnor, en siffra som ger hopp mitt i de sjunkande entreprenörskapet bland kvinnor i Sverige. Av 290 gick 6 vidare till final efter flera månaders idé och personlig utveckling kombinerad med en business crash course.

Finalisterna

Elsa & Sam är en webbutik med utbud av representativa barnprodukter. Målet är att öka representationen och mångfalden, bland barn och unga samt lyfta fram människors olikheter och lika värde.
I butiken hittar du enkelt produkter som finns och även möjlighet att önska fram produkter som saknas. Genom att skapa en samlingsplats blir det lättare att hitta representativa produkter till barn med olika form av olikheter.

FEMI erbjuder ekologiska bindor och tamponger genom en prenumerationsmodell. Här kan kunden välja utifrån olika storlekar och modeller anpassad efter sitt eget behov och flöde. Utöver grundskyddet medföljer varje box en upplevelse för att stärka och underlätta för kvinnor under deras menstruation. FEMI ska genom sina boxar öka medvetenhet och hållbarhet kring intimhälsa.

DYAMO är en app som hjälper användaren planera sin vardag och uppnå sina mål. Efter att användaren genomfört en personlig analys och fått hjälp med att sätta upp tydliga mål genereras en skräddarsydd planering anpassad efter dennes behov och personlighet. Användaren blir matchad till en digital mentor som guidar den mot framgång. Mentorn är en lättillgänglig rådgivare och förebild som alltid finns med i fickan.

GYDE är en digital plattform med direktsända och lärarledda körkortslektioner online, dvs ett virtuellt klassrum. Undervisningar är flerspråkiga och sker bl.a. på svenska, turkiska, persiska m.m. Gyde vill erbjuda en helhetslösning till alla körkortstagare, genom praktiska och teoretiska tjänster. I sin undervisning använder de sig bland annat av tekniker som AR och VR för att erbjuda eleverna att träna praktisk körning från bekvämligheten av sitt hem.

Stuckies löser problemen för alla småbarnsföräldrar genom att erbjuda baby strumpor som sitter kvar på fötterna. Detta genom silikonprickar på insidan av skaftet och två elastiska band på strumpan. Stuckies ska genom sina strumpor bidra till lägre konsumtion av barnprodukter så föräldrar slipper de eviga letandet efter barnens strumpor.

Zimify är en skolapp som bygger på att studenter lättare ska kunna hitta pluggvänner på universitet. Appen ger studenter möjlighet nätverka och skapa relationer med andra studenter utan att det baseras på utseende, etnicitet, religion m.m. Detta eftersom användarna i appen inte har en profilbild eller personlig information utan sökningen baseras endast på kurs eller program

Arrangörer

BLING är en rörelse som driver positiv samhällsförändring. Vi tror att bestående förändring är möjlig om den kommer inifrån och att samhället behöver fler entreprenörer som har drivkraften att bryta samhällsstrukturer och gå efter sina drömmar. Därför jämnar vi ut villkoren och skapar förutsättningar för fler entreprenörer.

Womenisa är en del av BLING. Vi är ett nätverk med fler än 100 medlemmar för kvinnlig utveckling och entreprenörskap. Vi vill inspirera, stärka, förena och skapa samverkan mellan kvinnor från olika bakgrunder, yrken och titlar.

Bk Bussenhus startades November 2017 och har idag ca 70 aktiva medlemmar. Vi består av ca 20 ledare som är uppdelade i 2 träningsgrupper, ett herr och ett pojklag, nattfotboll på kvällstid, studieverksamhet och några ledare för sociala projekt. Föreningen engagerar unga tjejer och killar, barn ungdomar, vuxna och familjer.

Atletico Rinkeby är ett framtidsprojekt: Det är ungdomar som organiserar ungdomar för en bättre framtid. Ungdomar som är aktiva vet trots allt bäst hur ungdomar ska bli aktiva. Trots att vi är uppväxta Rinkeby har vi överkommit utanförskapet och hittat den rätta vägen för att lyckas. Syftet med föreningen är att sprida denna väg och att således leda våra unga ungdomar genom samhällskaoset som inte ger dem de rätta verktygen för att lyckas.


Våra partners och jury
Vi vill tacka våra partners och vår eminenta jury som gjort tävlingen möjlig för oss:
Tillväxtverket, Helio, Max Hamburgare, Rotary, Cordoba Internationell School,, Startup Stockholm, PwC, Akadeva och Coor.


Juryn
Patrik Åström⁣⁣ - Patrik är VD och ägare av Helio, ett coworking bolag utspritt i Stockholm. Patrik är erfaren entreprenör som brinner och banar vägen för startups. ⁣

Fredrik Lindstål ⁣⁣- Fredrik är en erfaren entreprenör som gör skillnad i näringslivet och i samhället som borgarråd. ⁣

Charlotte Zetterlund⁣⁣ - Charlotte är personalchef på Max Burgers. Hennes hjärta slår för socialhållbarhet, rättvisa och att se möjligheter i det mesta.⁣

Naima Ström⁣⁣ - Naima är grundare till Cordoba International School. Hon drivs av social entreprenörskap och att ge medarbetare och elever förutsättningar. ⁣

AnnaCarin Grandin ⁣⁣- AnnaCarin är stark och ledande kvinna med många ledande roller, idag är hon VD för Coor i Sverige. ⁣

Christer Persson ⁣⁣- Christer är idag VD och affärscoach med lång erfarenhet inom näringslivet, nationellt och internationellt. ⁣

Sofia Petersson ⁣⁣ ⁣- Sofia är gruppchef och coach på PWC med bakgrund som auktoriserad revisor med små- och medelstora företag inom olika branscher. ⁣

----------------------------------------------------------------------

BLING Start-up är en ideell organisation och ett samverkans nätverk som på kort tid har startat över 80+ företag och arbetar med att motverka utanförskap genom entreprenörskap.
Läs mer om BLING på www.blingstartup.se
BLING ligger bakom flera initiativ såsom:
Womenisa: www.womenisa.se
För-orten: www.for-orten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-09
Ny lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labbFör gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
2020-06-29
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljönVad innebär tillräckligt pålitlig när du anlitar en barnvakt? Hållbar industri, innovationer och infrastrukturIndustriell 5G Router utvecklas i samarbete mellan Phoenix Contact, Ericsson och Quectel
Annonser