MÅNDAG 20 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De blev årets sociala och kvinnliga entreprenör

En kväll för entreprenörskap
Kista Science Tower var fullsatt när För-orten skulle korade värdiga vinnare i kategorierna För-kvinnor och För-samhället. Från 290 deltagare var nu sex kvar i finalen och 300 000 skulle nu delas ut.

Publiken var entusiastisk och de sex finalisterna skulle pitcha sina idéer inför juryn, som bestod av sju personer från olika delar av näringslivet.

“Det är fantastiskt att se förorterna samlas för att fira den enorma potential som uppvisades under kvällen - en nyans som normalt inte lyfts fram i den bild som återspeglas i media.” Säger Deqa Abukar en av initiativtagarna till tävlingen.

Att det av sex finalister dessutom var fem kvinnor visar också på att arbetet för att lyfta kvinnligt företagande visat resultat.

Tävlingen skapades av ideella krafter från föreningarna BLING, Atletico Rinkeby, Womenisa och BK Bussenhus, med syfte att öka och stärka entreprenörskapet i Sveriges förorter, demokratisera entreprenörskap, få fler att våga gå efter sina drömmar och förverkliga sina idéer. Dessutom var tävlingen mål att öka intresset för socialt och kvinnligt entreprenörskap.

Totalt skickades in 290 idéer från hela Sverige, trots att utlysningen riktar sig till stockholmsbor, stoppade det inte andra som kunde relatera till tävlingen att våga gå efter sina drömmar. Av 290 idéer var 60% kvinnor, en siffra som ger hopp mitt i de sjunkande entreprenörskapet bland kvinnor i Sverige. Av 290 gick 6 vidare till final efter flera månaders idé och personlig utveckling kombinerad med en business crash course.

Finalisterna

Elsa & Sam är en webbutik med utbud av representativa barnprodukter. Målet är att öka representationen och mångfalden, bland barn och unga samt lyfta fram människors olikheter och lika värde.
I butiken hittar du enkelt produkter som finns och även möjlighet att önska fram produkter som saknas. Genom att skapa en samlingsplats blir det lättare att hitta representativa produkter till barn med olika form av olikheter.

FEMI erbjuder ekologiska bindor och tamponger genom en prenumerationsmodell. Här kan kunden välja utifrån olika storlekar och modeller anpassad efter sitt eget behov och flöde. Utöver grundskyddet medföljer varje box en upplevelse för att stärka och underlätta för kvinnor under deras menstruation. FEMI ska genom sina boxar öka medvetenhet och hållbarhet kring intimhälsa.

DYAMO är en app som hjälper användaren planera sin vardag och uppnå sina mål. Efter att användaren genomfört en personlig analys och fått hjälp med att sätta upp tydliga mål genereras en skräddarsydd planering anpassad efter dennes behov och personlighet. Användaren blir matchad till en digital mentor som guidar den mot framgång. Mentorn är en lättillgänglig rådgivare och förebild som alltid finns med i fickan.

GYDE är en digital plattform med direktsända och lärarledda körkortslektioner online, dvs ett virtuellt klassrum. Undervisningar är flerspråkiga och sker bl.a. på svenska, turkiska, persiska m.m. Gyde vill erbjuda en helhetslösning till alla körkortstagare, genom praktiska och teoretiska tjänster. I sin undervisning använder de sig bland annat av tekniker som AR och VR för att erbjuda eleverna att träna praktisk körning från bekvämligheten av sitt hem.

Stuckies löser problemen för alla småbarnsföräldrar genom att erbjuda baby strumpor som sitter kvar på fötterna. Detta genom silikonprickar på insidan av skaftet och två elastiska band på strumpan. Stuckies ska genom sina strumpor bidra till lägre konsumtion av barnprodukter så föräldrar slipper de eviga letandet efter barnens strumpor.

Zimify är en skolapp som bygger på att studenter lättare ska kunna hitta pluggvänner på universitet. Appen ger studenter möjlighet nätverka och skapa relationer med andra studenter utan att det baseras på utseende, etnicitet, religion m.m. Detta eftersom användarna i appen inte har en profilbild eller personlig information utan sökningen baseras endast på kurs eller program

Arrangörer

BLING är en rörelse som driver positiv samhällsförändring. Vi tror att bestående förändring är möjlig om den kommer inifrån och att samhället behöver fler entreprenörer som har drivkraften att bryta samhällsstrukturer och gå efter sina drömmar. Därför jämnar vi ut villkoren och skapar förutsättningar för fler entreprenörer.

Womenisa är en del av BLING. Vi är ett nätverk med fler än 100 medlemmar för kvinnlig utveckling och entreprenörskap. Vi vill inspirera, stärka, förena och skapa samverkan mellan kvinnor från olika bakgrunder, yrken och titlar.

Bk Bussenhus startades November 2017 och har idag ca 70 aktiva medlemmar. Vi består av ca 20 ledare som är uppdelade i 2 träningsgrupper, ett herr och ett pojklag, nattfotboll på kvällstid, studieverksamhet och några ledare för sociala projekt. Föreningen engagerar unga tjejer och killar, barn ungdomar, vuxna och familjer.

Atletico Rinkeby är ett framtidsprojekt: Det är ungdomar som organiserar ungdomar för en bättre framtid. Ungdomar som är aktiva vet trots allt bäst hur ungdomar ska bli aktiva. Trots att vi är uppväxta Rinkeby har vi överkommit utanförskapet och hittat den rätta vägen för att lyckas. Syftet med föreningen är att sprida denna väg och att således leda våra unga ungdomar genom samhällskaoset som inte ger dem de rätta verktygen för att lyckas.


Våra partners och jury
Vi vill tacka våra partners och vår eminenta jury som gjort tävlingen möjlig för oss:
Tillväxtverket, Helio, Max Hamburgare, Rotary, Cordoba Internationell School,, Startup Stockholm, PwC, Akadeva och Coor.


Juryn
Patrik Åström⁣⁣ - Patrik är VD och ägare av Helio, ett coworking bolag utspritt i Stockholm. Patrik är erfaren entreprenör som brinner och banar vägen för startups. ⁣

Fredrik Lindstål ⁣⁣- Fredrik är en erfaren entreprenör som gör skillnad i näringslivet och i samhället som borgarråd. ⁣

Charlotte Zetterlund⁣⁣ - Charlotte är personalchef på Max Burgers. Hennes hjärta slår för socialhållbarhet, rättvisa och att se möjligheter i det mesta.⁣

Naima Ström⁣⁣ - Naima är grundare till Cordoba International School. Hon drivs av social entreprenörskap och att ge medarbetare och elever förutsättningar. ⁣

AnnaCarin Grandin ⁣⁣- AnnaCarin är stark och ledande kvinna med många ledande roller, idag är hon VD för Coor i Sverige. ⁣

Christer Persson ⁣⁣- Christer är idag VD och affärscoach med lång erfarenhet inom näringslivet, nationellt och internationellt. ⁣

Sofia Petersson ⁣⁣ ⁣- Sofia är gruppchef och coach på PWC med bakgrund som auktoriserad revisor med små- och medelstora företag inom olika branscher. ⁣

----------------------------------------------------------------------

BLING Start-up är en ideell organisation och ett samverkans nätverk som på kort tid har startat över 80+ företag och arbetar med att motverka utanförskap genom entreprenörskap.
Läs mer om BLING på www.blingstartup.se
BLING ligger bakom flera initiativ såsom:
Womenisa: www.womenisa.se
För-orten: www.for-orten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-13
15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttiderSvensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostikenNya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst prisHon ska ta Bygma till toppositionAGA byter namn till Linde i januari 2020
2020-01-08
norelem förankrar säker­heten med nya lastbärande öglor och skruvarNya CP7755-serien ger dig full kontroll över kraftenHexagon stärker sin produkt­portfölj inom smarta gruv­lösningar genom förvärvet av Blast Movement Technology (BMT)Swepart Transmission har investerat i en Fanuc Robocut trådgnistmaskin CareTrack ingår nu som standard för utvalda kompaktmaskiner från VolvoPanasonic förbättrar effektiviteten i populär luft-vattenserie Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet Sveriges nya mässhotell byter namn till Quality Hotel Arlanda XPONetgain öppnar kontor i GöteborgLuleå tekniska universitet och Swerim stärker samarbetetPressinbjudan frukostseminarium25 intressanta fakta om distansarbete inför 2020Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar
2020-01-07
Busch Vacuum Solutions har utsetts till ”World Market Leader 2020”Ny normbrytare lanseras av Sontheimer under kommande årskiftetEgmont investerar i ledande norsk digital byråProline Promag W 300/400/500Eldrivna kylfordon för fossil­fria livsmedels­leveranser i stadsmiljöHon vill utveckla det digitala ledarskapet i grundskolanSh Industri förvärvar APJ Betong & anläggningsteknik AktiebolagSatsning på små och medel­stora företagDe blev årets kvinnliga entreprenörerSöderberg & Haak växlar upp i Stockholm och MälardalenHydroscand erbjuder nu Filter Regulator KitXERVON förvärvar AC StällningsmontageRiksbyggens Brf Viva nominerad till World in Property AwardNytt vasst life science projekt!Första företaget klart för etablering på DuvehedÄlvsbyhus - landets största småhustillverkare 20 år i följd!
2020-01-03
Atlas Copco slutför förvärvet av tysk leverantör av appliceringslösningar
Annonser