LÖRDAG 27 FEBRUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

De okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av det

Det är ingen slump att molnet tar över vad gäller IT. Förutom de uppenbara skälen finns det mer komplexa orsaker av teknisk art. Behovet av modern och flexibel infrastruktur är densamma oberoende av varför molnlösningar är att föredra. Det skriver Maria Sundvall, vd Equinix Sverige.
Chansen är stor att du jobbar på ett företag eller i en organisation som anstränger sig för att flytta så många IT-lösningar som möjligt till det publika molnet, och även till hybridmiljöer med inslag av privata moln. Det finns många anledningar till att det är så. Vissa finns det stor förståelse för, andra är mer komplexa och kanske inte uppenbara.

De mest uppenbara skälen är ekonomi, skalbarhet, flexibilitet i största allmänhet och att minska behovet av att rekrytera egen IT-personal. Det är skäl som räcker för de allra flesta. För många kan man sammanfatta det med att molnteknik gör det möjligt att skapa IT-lösningar som inte vore möjliga annars. Ett annat sätt att uttrycka det är att molnet gör digitaliseringen möjlig.

På en mer detaljerad nivå, både tekniskt och processmässigt, är det framför allt en sak som driver på övergången till molnteknik. Och den är inte alltid uppenbar. Det handlar om att ett plus ett blir tre, att helheten är större än summan av de enskilda delarna.

Moderna företag och organisationer vill kunna agera snabbt, både vad gäller nysatsningar och att ändra kurs, ofta agera globalt och erbjuda det allra senaste i form av användar- och kundupplevelser. För att lyckas med allt det krävs snabba leveranser av applikationer och tjänster.

Under senare år har ett antal olika arbetssätt och tekniklösningar visat sig underlätta att uppfylla de här behoven. Här är ett axplock:
● Mikrotjänster (microservices), inklusive metoder för att hantera dem.
● API:er (programmeringsgränssnitt) som grundstenar i lösningar.
● Containrar och orkestrering av dem.
● Devops.
● Ständig (continuous) leverans av applikationer, integration, med mera.
● Man kan även lägga till virtualisering och mjukvarudefinierad användning av hårdvara till listan, även om det är tekniklösningar som betecknas som ”gamla” på vissa håll.
● Även AI och maskininlärning platsar på listan, även om det är tekniklösningar som befinner sig tidigt i sina utvecklingskurvor.

Det har visat sig att det är smidigare att använda de här tekniklösningarna och arbetssätten i molnet, än i lokala datacenter. Visst kan man få nytta av dem även utan molnteknik, men man får inte ut den fulla potentialen. Därför driver tekniska specialister på molnanvändningen, även om cheferna som beslutar om investeringar inte alltid har full insikt varför vissa val är bättre än andra. De nöjer sig med att levererar de önskvärda lösningarna.

Det krävs hårt arbete och stora, både breda och djupa, kunskaper för att få ut full potential av alla nya lösningar och arbetssätt. Och det krävs infrastruktur som gör att tekniklösningarna som behövs kommer till sin rätt. Det gäller både serverkraft i olika former och, framför allt, effektiva lösningar för kommunikation, både över geografiska avstånd och mellan olika delar av teknikstacken.

De företag och organisationer som lyckas med att anpass dessa lösningar och arbetsmetoder, med hjälp av flexibel och funktionsrik infrastruktur blir vinnarna i den digitala transformationen vi nu går igenom.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-16
Nu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärmeSCA stänger pappersmaskinStorskogen förvärvar Strigo ABNorvatek Invest byter namn till Uniwater AB
2021-02-09
Bergen Kommun väljer Nilex för sin ärendehanteringIntercut öppnar servicekontor i Eskilstuna.Allt som behövs för en enkel automatiserad pick-and-place-maskinRepay expanderarBåde trådgnist och fräsmaskin till Lideco i DalstorpSignicat och Mambu inleder samarbete för att digitalisera tjänster för identitetshanteringKinnarps i spännande samarbete med Beckmans DesignhögskolaByggmax expanderar – sex nya butikslägen klara i SverigeNu spetsas spillvärmen fossilfritt även i LindesbergRamirent lanserar Säkrare lyft enligt ISO-standardAddMobile inleder samarbete med Lyft & Byggmaskiner AB
Annonser