SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Driv autonomi och effektivitet med smartare, kollaborativ CMM-teknik

I en Deloitte-studie upptäcktes att initiativ för smarta fabriker har givit företag 12% högre arbetsproduktivitet under de senaste tre åren.
Det skulle kunna öka till en sammanlagd årlig tillväxt på 2,3 % under 2025–2030. Var kan tillverkare hitta dessa möjligheter i mätlabbet? Att göra kvalitet smartare kräver införande av lösningar som minskar det manuella arbetet och erbjuder användarna djupare insikter. Det ger användarna av koordinatmätmaskiner (CMM) a) mer tid för uppgifter som ger ökat värde och b) data som bidrar till att förbättra kvalitetsprocesser och maskinanvändning.

Det finns också stora möjligheter att fortsätta att öka produktiviteten när användaren behöver jobba vid koordinatmätmaskinen. Om tillverkare skulle mäta hur mycket tid operatörerna förlorar när de hela tiden måste flytta sig mellan en stationär dator och en koordinatmätmaskin tror jag att sådana data skulle visa på att det innebär en avsevärd förlust av produktivitet. Men varför skulle det vara så? Det sägs ibland att det finns en skillnad mellan användarens upplevelse av konsumtionsvaror och industriprodukter. Men du behöver bara titta på smartphones för att se att det inte måste finnas några tekniska hinder för att möjliggöra omedelbar åtkomst till programvara och ökad bärbarhet. Den ökade kvaliteten på användbarhet introduceras i allt större utsträckning på mätmarknaden, och med trådlösa kontrollsystem som Hexagons Digital Control Center (dCC) är det tydligt att obalansen åtgärdas.

Det har skrivits en hel del om problemen kring automatisering och hur det påverkar jobb inom tillverkning. Men även om dessa lösningar måste öka automatiseringen bör de fungera tillsammans med användare av koordinatmätmaskiner. CMM-operatörers kompetens är oumbärlig. Ökad automatisering ska inte handla om ersättning, utan om att se till att användaren får mer tid till mindre repetitiva uppgifter och uppgifter som skapar mervärde.

Tänk dig till exempel dem ofta mödosamma processen för att konfigurera delar för mätnings- och programmeringsrutiner. Hur mycket tid och frustration går åt? Lösningar som automatiskt identifierar en del, justerar den och kör rätt inspektionsrutin – som Hexagons EYE-D-teknik – blir nyckeln till att göra det möjligt för CMM-operatörer och CMM-programmerare att byta fokus till uppgifter som ger mervärde, till och med när de inte arbetar vid koordinatmätmaskinen.

En av riskerna med att inte arbeta vid koordinatmätmaskinen är naturligtvis oförutsedda problem som en kollision mellan prober eller en förändring i miljöförhållanden som kan påverka mätresultatet. CMM-användare kan inte utnyttja fördelarna med att arbeta självständigt om sådana händelser inte identifieras, och det kan orsaka driftsavbrott eller minska dataintegriteten. Därför är CMM-fjärrövervakningslösningar i realtid nödvändiga för att maximera produktiviteten. Genom att registrera insikter som CMM-status och miljömässiga händelser, som ändringar i vibrationer, luftfuktighet och lufttryck är tekniker som Hexagons PULSE viktiga för att ge operatörerna förtroendet att arbeta borta från koordinatmätmaskinen.

I den här artikeln har jag understrukit vikten av samarbete mellan teknik och CMM-användare. Men det är oundvikligt att CMM-operatörer ibland är otillgängliga och att maskinen ändå måste vara i drift för att produktionsmålen ska uppfyllas. Operatörerna kan till exempel behöva fokusera på att arbeta på distans från koordinatmätmaskinen, eller så kanske kundens efterfrågan gjort att ett skift över natten krävs, och då är ingen operatör tillgänglig. Oavsett tillgänglighet av resurser kommer tillverkning efter arbetstid att bli ett viktigt mål för många tillverkare under de kommande åren, som transformeringsprojekt inom organisationers kvalitetsavdelningars fokus på lösningar som möjliggör autonom, avbrottsfri mätning.

Ett viktigt tema i dessa initiativ för effektivitet är den uppenbara vikten av att använda synergiska system som ger CMM-användare den flexibilitet de behöver för att driva produktivitet, oavsett om de är vid koordinatmätmaskinen eller om de arbetar på distans från den. Samtidigt behöver operatörer åtkomst till de data de behöver för att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt. Genom att använda fler system för samarbete kan kvalitetsteamen hjälpa till att göra tillverkningen smartare. I dagens industri kommer det här att göra stor skillnad – idag och under kommande år.

Läs mer i pressreleasen:
https://www.hexagonmi.com/sv-SE/about-us/news/media-releases/2020/july-2020/hexagon-unveils-enhanced-quality-solutions-to-drive-the-autonomous-future-of-cmms
Kontaktinformation
Postadress
-
63502 Eskilstuna
Besöksadress
Svista 7
SE-63502 Eskilstuna
Region
Eskilstuna
Södermanlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556601-9773
Grundat: 1911
Anställda: 61
Hexagon Metrology Nordic AB hjälper industriella tillverkare att utveckla dagens omvälvande teknik och framtidens livsförändrande produkter. Som en ledande metrologi- och tillvekningslösningsspecialist ger vår expertis inom Sensing, Thinking, Acting – insamling, analys och aktivt användning av mätdata – våra kunder förtroende att öka produktionshastigheten och accelerera produktiviteten samtidigt som de förbättrar produktkvaliteten.

Med hjälp av ett nätverk av lokala servicecentra, produktionsanläggningar och kommersiell verksamhet på fem kontinenter, formar vi smarta förändringar inom tillverkningsindustrin för att bygga en värld där kvalitet driver produktiviteten.

Hexagon Manufacturing Intelligence är en del av Hexagon (Nasdaq Stockholm: HEXA B; hexagon.com), en ledande global leverantör av informationsteknik som driver kvalitetsförbättringar och produktivitet över geospatiala och industriella företagsapplikationer.

Vi utför mättjänster, service, kalibrering, Retrofit, CMM-support, mjukvarusupport,
utbildning, mätlego samt applikationsarbeten.

Välkommen att kontakta oss!

Relaterade sökord

3D-scanning, mätmaskin, scanning, skanning

Senaste annonser från Hexagon Metrology Nordic AB

Se alla företagets 8 annonser »

Certifieringar

ISO 9001:2000

Kontakter

Lennart Hedman
Säljare
016-16 08 21
Jens Stenström
Säljare
016-16 08 09
Henrik Stranne
Säljare, produktansvarig Leitz
016-16 08 49
Per Uno Olsson
Säljare Lasertrackers
016-16 08 16
Henrik Jansson
-
Peter Petersson
-

Nyheter med koppling till företaget

2021-03-31Världens första trådlösa laserscanner för mätning av detaljer inuti CNC-maskiner eliminerar delinspektion och justering av flaskhalsar
2021-03-12Ny lösning för submikro­noggrannhet
2021-02-22Hexagon effektiviserar reverse engineering från metrologi till tillverknings­bara delar med REcreate
2021-02-15Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtid
2020-10-14Driv autonomi och effektivitet med smartare, kollaborativ CMM-teknik
2020-01-29Hexagon stärker plattformen HxGN Content Program
2020-01-08Hexagon stärker sin produkt­portfölj inom smarta gruv­lösningar genom förvärvet av Blast Movement Technology (BMT)
2019-10-15Hexagons samarbetar med Sandvik, välkommen på eventet Framtidens Verkstad!
2019-05-13Hexagon Manufacturing Intelligence bjuder in rörtillverkare till event med fokus på rör- och trådmätning
2019-02-18Hexagon håller event i södra Sverige
2018-11-08Hexagon Manufacturing Intelligence och Softgear inleder samarbete för tydligare mätresultat
2018-11-05Hexagon Manufacturing Intelligence förstärker säljavdelningen med ny försäljnings- och marknadschef.
2018-09-07Hexagon Manufacturing Intelligence scanningdagar i Norrland.
2018-08-23Hexagon lanserar nytt flaggskeppssortiment av Absolute Arm
2018-08-06Ny vidvinkelreflektor för lasertracker-system
2018-04-27Hexagon Manufacturing Intelligence lanserar koordinatmätmaskin
2018-03-01Hexagon Manufacturing Intelligence lanserar mätmaskinserie med fokus på produktivitet

Filmer

Hexagon. Shaping Smart Change.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode