SÖNDAG 24 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

ebm-papst levererar fläktväggslösning åt Coca-Cola

Coca-Cola´s produktionsanläggning i Jordbro var i behov av att modernisera sin ventilationsanläggning när anläggningens 33 stycken stora ventilations-aggregat med föråldrade remdrivna radialfläktar hade blivit både underhållskrävande och kostsamma.
Coca-Cola, som har fokus på såväl energibesparing som miljömedvetenhet, inledde en dialog med ebm-papst för att finna den mest energieffektiva fläktlösningen.
Hos ebm-papst var det försäljningsingenjör Göran Andersson, som med sin långa erfarenhet, snabbt kunde presentera en lösning.

Grundat på noggranna beräkningar valdes fläktkub MXFG för 25 stycken av aggregaten och för resterande aggregat visade sig kammarfläkt av typen MXPC vara det bästa alternativet.
”Konceptet med fläktväggar förenklar mycket i ett moderniseringsprojekt då de möjliggör skalbara, ekonomiska, tysta och mycket energieffektiva ventilationslösningar” säger Göran.

Kim Hesselius, som är fastighetschef hos Coca-Cola i Jordbro, såg klara fördelar med fläktväggskonceptet.
”Att fläktkuberna är enkla att installera i befintliga aggregat är en viktig fördel och givetvis också den låga ljudnivån, energieffektiviteten och möjligheterna till styrning. På de gamla fläktarna fanns bara alternativen med on/off. Nu skulle vi få möjlighet att ha olika bör-värden beroende på önskad temperatur- och luftfuktighet. Att fläktväggarna ger en ökad redundans är också viktigt”, förklarar Kim Hesselius.

”Fördelarna med fläktväggar har visat sig i ett flertal andra större moderniseringsprojekt, t.ex Skaraborgs sjukhus och Kemicentrum i Lund, där krav på stora flöden och energieffektiviseringar har legat i fokus. Då också den modernisering Coca-Cola eftersträvade innebar stora flöden i stora aggregatkammare, blev jag snabbt övertygad om att fläktvägg MXFG och fläktkuber MXPC skulle bli den bästa lösningen”, berättar Göran Andersson vidare.

Moderniseringen blev ett PFC-projekt
Vid årsskiftet 2018/2019 tog Coca-Cola European Partners beslut om att genomföra moderniseringen som ett PFC-projekt tillsammans med Siemens.

PFC – Performance Contracting - är en metod för att handla upp och genomföra energieffektiviseringsåtgärder där samma part som föreslagit åtgärderna också genomför dessa med besparingsgaranti. Några av fördelarna förutom spargarantierna är snabbt genomförande och tillgång till energikompetens.

Siemens har mångårig erfarenhet av PFC-projekt och Gillis Engström på Siemens Building Technologies blev projektledare när projektet startade hos Coca-Cola.

Fenomenal verkningsgrad
”Projektet hos Coca-Cola lämpade sig väldigt väl som PFC-projekt då vi i ett tätt samarbete med kunden har möjlighet att arbeta med ett brett helhetsperspektiv och genomföra en rad åtgärder som ger en betydande reducering av energikostnaderna. Vi har exempelvis installerat teknik för att återvinna värme från kondensorerna på anläggningens tak, byggt om rörsystem och så har vi givetvis det omfattande arbetet med att montera ner gamla fläktar och installera nya från ebm-papst.

Några av fördelarna jag ser med fläktväggarna är en närmast fenomenal verkningsgrad, den enkla installationen och de reducerade underhållskostnaderna.
Sedan är så klart också den låga ljudnivån en stor fördel”, säger Gillis Engström.

”Så tysta att vi skulle kunna jobba utan hörselkåpor”
Siemens valde Bravida som underentreprenör för att utföra fläktinstallationerna medan Siemens egna medarbetare ansvarade för allt arbete med fläktstyrning och uppkopplingen mot Coca-Colas centrala fastighetssystem Desigo CC. Bravidas arbete med att demontera de gamla fläktarna startade i september 2019 med Tobias Schmidt som projektledare. ”Arbetet med att demontera de gamla fläktarna i mindre delar var krävande och vi behövde kranbil för att få ner delarna från taket.

Att installera de nya kubfläktarna gick desto smidigare. Efter att vi byggt nya fläktrumsväggar installerade vi fläktväggar med två till åtta kubfläktar i varje.

Antalet varierade beroende på att vi skulle få samma flöde som tidigare på de olika fläktpositionerna. Jag och mina installatörer reagerade på samma sätt när de nya fläktarna startades.

Vilken otrolig skillnad på ljudnivå jämfört med de äldre fläktarna! Vi konstaterade att det skulle vara fullt möjligt att jobba utan hörselkåpor i fläktrummet”, säger Tobias Schmidt vid Bravidas serviceavdelning i Årsta.

Att fläktkuberna levererades kompletta med allt kablage på plats nämner Tobias också som en viktig anledning till att installationsarbetet gick väldigt smidigt.

Att ebm-papst fläktar är tysta är viktigt för Coca-Cola mot bakgrund av att man om ett antal år vill nå en produktionskapacitet på 590 miljoner liter dryck.

Då måste kraven i Miljöbalken uppfyllas och sänkta bullernivåer från anläggningens fläktar, är en viktig del av helhetslösningen.

En stor energibesparing ska bli ännu större
Kim Hesselius kan blicka tillbaka på ett smidigt installationsprojekt, men också framåt på fortsättningen för PFC-projektet. Kort tid efter att de nya fläktarna tagits i drift visade en loggning av energiförbrukningen på en betydande energibesparing. Om något år kan vi se lite mer exakt hur stor besparingen blir,
men visst pekar kurvorna åt rätt håll redan nu”, avslutar Kim Hesselius

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-01-14
Ny rapport: Växande elfordonsflottor förväntas generera betydligt fler laddningsmöjligheter under 2021 HCL Technologies och Bobble AI i partnerskap Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”GK Gruppen väljer ekonomisystem från Unit4
2021-01-13
Möt framtiden med smart automation från EwellixNu är vi ett bolag!Kompakt och lätt vridbord med hög precision - MSQ Passa på att få in vardagsmotion på jobbetMatrox® AltiZ, högkvalitativa 3D-profilskannersABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhållExportexperten ska importera finsk expertis till SverigeDynabook meddelar lanseringen av nya 11:e generationens Intel Core vPRO-processorer till X-seriens premiumenheter
2021-01-12
Assemblin Elverkstäder fortsätter att leverera till kunder under 2021. Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
2021-01-11
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
2021-01-08
Sedan starten på 60-talet har Knutwall tillverkat märkning främst mot byggsektornSå här blir cirkulär ekonomi och återvinning en lönsam affär för tillverkande företag 2021Veldi godkänd nu som leverantör av Stöd och matchning även i Malmö och Göteborg! Ny samarbetsmodell kan underlätta återbruk av byggmaterialFem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar datorEquinix säkrar flera nya etableringar under det gångna åretVeeam: Så blir teknikåret 2021
2021-01-07
Wallåkra mekaniska gasar sig igenom corona-tiderVår koncern står pall även i orostider Största robot­säkerhets­standarden för robotsystem på remissVad väger du egentligen?Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030Manovi Varberg utbildar personal under permitteringAllt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positioneringCyberspionage träder fram ur skuggorna och in i rampljusetSkurup får högteknologisk biltvätt med medlemskap
2020-12-23
God Jul och Ett Gott Nytt År!CERTEXs Julhälsning!
2020-12-21
Kipp Scandiinavia AB önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År!
2020-12-18
VD-skifte vid årsskiftet | Helge Nyberg ABNCC:s och Volvos digitala tjänst för schaktmassor har under första året sparat 1 600 transporter i GöteborgHögpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
2020-12-17
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy Programming
Annonser