SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

EDECO och TRIAG

Talar gärna om tid och rum
Uppspänningsteknikens betydelse för industriprocessens effektivitet är något som verktygsspecialisten Edeco Tool gärna trycker lite extra på. Man samarbetar därför med flera ledande tillverkare av t.ex kuber, skruvstycken och uppspänningssystem. En partner som på ett positivt sätt utmärker sig är schweiziska Triag International.

Edecos samarbete med Triag går långt tillbaka i tiden. Under en dryg trettioårsperiod har företagen byggt en relation som varit lyckosam för båda parter.

– Det är ingen tvekan om att vi och Triag ”funnit varandra”, säger Johan Nilsson, Edecos produktchef inom hållande verktyg och uppspänning. Triag lägger stort vikt vid processoptimering vilket överensstämmer bra med vårt sätt att arbeta.

Fokus på tid och rum
Triag har en starkt uttalad grundfilosofi om att spännsystemets huvuduppgift är att effektiviera hela processen. Man resonerar gärna i termer av tid och rum.

– Triag bygger sitt tänk på att erbjuda uppspänningslösningar som nyttjar hela maskinens arbetsutrymme, förklarar Johan Nilsson. Fler arbetsstycken kan på så vis fixtureras per palett vilket ökar maskinens spindeltid. Samtidigt förbättras möjligheterna att få ut mer av obemannad körning under så stor del av dygnet som möjligt.

tripoxyMINERAL - bättre dämpning, lägre vikt
En viktig faktor bakom Triags framgångar är det egna patenterade materialet tripoxyMINERAL.

– Triags material, som visuellt kan liknas vid ”sten och lim”, har utmärkta dämpningsegenskaper och låg vikt och kan tillämpas inom ett stort antal områden, berättar Johan Nilsson.

Kuber i tripoxyMINERAL används i horisontalmaskiner och har, genom materialets uppbyggnad, en 10 gånger bättre dämpning än gjutjärn. Jämfört med aluminium är dämpningen 100 gånger bättre.

Tripoxy-kuber väger också väsentligt mindre än kuber av stål och gjutjärn. Låg vikt, i kombination med de starkt stötdämpande egenskaperna, öppnar möjligheter för högre kubkonstruktioner, ökat nyttjande av CNC-maskinens hela arbetsområde och bearbetning av fler arbetsstycken samtidigt.

powerCLAMP – modulära spännsystem
En bas i Triags program är det modulära spännsystem powerCLAMP. Med systemet som utgångspunkt skräddarsys uppspänningslösningar för varje maskinapplikation.

– PowerCLAMP är på många sätt som att bygga med Lego, skrattar Johan Nilsson. Här finns hundratals moduldelar som snabbt och enkelt kan fogas samman till kompletta enheter.

Systemen kan byggas både på längden, bredden och höjden och kan efter avslutat arbete demonteras och återanvändas för andra applikationer.

Smarta kopplingar och låg vikt på moduldelarna gör systemet lätt att hantera vilket är en fördel sett till både effektivitet och ergonomi.

Med Sputnik bearbetas flera arbetsstycken samtidigt
Triags system Sputnik används uteslutande till 5-axliga maskiner med huvudsyftet att kunna bearbeta flera arbetsstycken per palett samtidigt.

– I praktiken innebär detta att maskinens spindel jobbar mera och står stilla mindre, vilket i förlängningen ger en väsentligt högre verkningsgrad, konstaterar Johan Nilsson.

Sputnik finns i tre storlekar och i varje storlek erbjuds flera modeller. Val av modell bestäms av arbetsstyckets storlek men också av vilken typ av bearbetning som ska genomgöras.

Delar av Triags program visades i Edecos monter i samband med vårens verktygsmässa på Elmia.

– Samtalen i mässgångarna och montern handlade mycket om vikten av att ta ett helhetsgrepp kring processerna, berättar Johan Nilsson. Med detta sagt är det ganska naturligt att Triags produkter väckte stort intresse bland våra besökare.

Vid behov av ytterligare information, besök www.edeco.se eller kontakta EDECO:s produktchef Johan Nilsson, telefon: 054-55 80 11 alt. e-post johan.nilsson@edeco.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-01-20
NYAB och Energiequelle tecknar BoP-avtal Cybersäkerhets förändring de senaste 25 årenSnart är visselblåsning obligatoriskt Ackumulerad data avslöjar viktiga faktorerKONE utrustar nya Haga­stadens tunnelbanestation
2023-01-19
Lämnar rollen som CFO i AhlsellkoncernenLivet med ett smart låsStor internationell efterfrågan på maskinerProjekterar byggnad till nytt kraftvärmeverk i ÖrtoftaByggArvid gjorde det omöjliga möjligt
2023-01-18
Visste du att LOCTITE® erbjuder mer än bara lim? Inbjudan till Stora Ensos Q4 2022ABB investerar i ny automationsprogramvaraVäljer Zoom X som kommunikationslösning Claudio Christensen blir del av Ahlsells koncernledning
2023-01-17
Laserpåsvetsade skruvarTuff och jämn kamp om platsen till EuroSkillsNu lanseras ett nytt regelverkUtsläpp och onödiga kostnaderBakom ratten – om bristen på chaufförer
2023-01-16
Essentra når ny milstolpe Ödesfrågor i fokus på Automässan 2023Golvboxen som tål vatten och 1000 kiloAltech lanserar kopparrörVäxjö Energi bygger nya laddstolpar i hela kommunen