SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Effektiva 3D-printade formverktyg i premiumstål

Uddeholm presenterar sina lösningar under Elmia 3D
Bättre kylning, kortare cykeltid och bättre kvalitet på detaljen – med 3D-printade verktyg kan både prestation och livslängd maximeras. Anrika Uddeholm presenterar sina lösningar under Elmia 3D.

Uddeholm är en av världens ledande tillverkare av verktygsstål för industriella verktyg. Därför är det kanske självklart att Uddeholm också tar täten när verktygsstålet tar steget in i den additiva tillverkningen.

– Vi började utveckla ett högteknologiskt metallpulver för 3D-print 2016. Innan dess tyckte vi inte att maskinerna var tillräckligt bra för att hantera detta, men nu ser vi en kraftigt växande kurva, säger Anton Alveflo, regionchef Uddeholm.

Skräddarsydda tempereringskanaler

Fördelarna är många, förklarar Anton, och den allra största fördelen är möjligheten att skräddarsy tempereringskanalerna i verktyget.

– Med optimal kylning kan du få ner cykeltiderna vilket bidrar till ökad produktivitet och minskade kostnader. Du får helt enkelt en snabbare produktion och dessutom bättre kvalitet på detaljen, säger Anton.

Jämnare kylning motverkar problem med krympning av detaljen vilket i sin tur minskar kassation och ger en bättre totalekonomi. Pratar man verktyg för pressgjutning så motverkar de skräddarsydda tempereringskanalerna hot spots i verktygen och minskar därmed pålödningsproblem. Mindre service och underhåll, en jämnare produktion, längre livslängd för verktyget är andra fördelar, förklarar Anton.

Erbjuder både printlösningar och material

Men priset då?

– Ja, det är dyrare att 3D-printa ett verktyg om du jämför med fräsning, men är du i behov av större volymer och snabbare produktion till bättre kvalitet så är det här du ska satsa, menar Anton.

Uddeholm producerar både verktygsstål och det högteknologiska metallpulvret för 3D-print i Hagfors, Värmland. 3D-printningstjänsterna av verktyg utförs på flera olika produktionsenheter runt om i världen. Uddeholm erbjuder också sitt unika stålpulver, liksom design, simuleringar och printrekommendationer, till kunder.

– Många av materialen på marknaden idag är tillverkade för respektive maskin, men inte för en specifik applikation, till exempel formsprutning eller pressgjutning. Fokus i vårt pulverlaboratorium är att ta fram material som är skräddarsydda för olika typer av applikationer, säger Anton Alveflo.

Ulrika Elmersson
Mässansvarig
Elmia Produktionsmässor
ulrika.elmersson@elmia.se
036-152002
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-06-01
Maersk påskyndar sin strategiska transformation Smidmeks betongfasad imiterar träpanel
2023-05-31
Alicat flödes- och tryckinstrument Tjäna pengar och bidra till återvinningVerderflex Slangpumpar från Telfa Maskinförsäljning - Ny grävmaskin eller hjullastare?Entreprenadmaskiner på auktion
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt