Elektrifiering kan minska 60 procent av Europas utsläpp senast 2050 - industritorget.se
TISDAG 07 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Elektrifiering kan minska 60 procent av Europas utsläpp senast 2050

Med elektrifiering av transport-, bygg- och industrisektorerna kan Europa bli den första kontinenten som är koldioxidneutral år 2050.
Sverige och de nordiska länderna ligger redan före resten av Europa, till exempel när det gäller uppvärmning. Det visar en ny rapport publicerad av BloombergNEF (BNEF), Eaton och Statkraft.

• Elektrifiering, eller sektorkoppling, kan bli en stark bidragande faktor för att uppnå satta utsläppsmål. Detta kräver att olika sektorer börjar använda energikällor med låga koldioxidutsläpp, vilket redan har gjorts inom kraftproduktion och energi, säger Victoria Cuming, BNEFs globala policyanalytiker.

Elektrifiering sker antingen direkt eller indirekt. Den direkta strategin är att öka antalet elbilar så mycket som möjligt och att öka antalet elvärmesystem i byggnader och industri. I Centraleuropa värms byggnader främst av gas och olja. Det motsatta gäller i Sverige och Norden, där till exempel byggnader värms upp med fjärrvärme och el. Ett av de indirekta sätten är användningen av grön vätgas (framställd med förnybara energikällor), som kan användas som källa för termisk energi, till exempel i olika industriella processer som annars använder fossila bränslen.

• Nyckeln till övergången till ett koldioxidneutralt energisystem på europeisk nivå kan vara att använda fjärrvärme, elektrisk uppvärmning och utnyttjande av spillvärme samtidigt. Fjärrvärmeproduktionen i Sverige kommer till stor del från förnybara energikällor. Transportbränslen kan knappast fasas ut helt, vi måste investera i att öka distributionskedjan för biobränsle och infrastruktur för laddning av elfordon, säger Roger Kvist, Sverigechef på Eaton.

Rapporten uppskattar att energiproduktionskapaciteten kommer att behöva ökas med 75 procent fram till 2050 om nya industrier elektrifieras. Det mesta av den extra energi som behövs skulle genereras av sol- och vindkraft. Elnätets flexibilitet måste också förbättras, eftersom el används på olika sätt i uppvärmning och trafik. Å andra sidan kan elektrifierade industrier skapa flexibilitet genom att anpassa sina konsumtionsmönster med nya metoder och tekniker.

• I framtiden kommer vi behöva göra fler investeringar i elnätet, eftersom elektrifieringen av sektorer kommer att påverka nätet. De nordiska stamnätsföretagen har redan redogjort för olika åtgärder för att producera förnybar energi. Elsystemet kommer att behöva vara mer flexibelt i framtiden. Ackumulatorer, värme- och energilagring i byggnader spelar en stor roll här, säger Roger Kvist.

Med elektrifiering kan upp till 60 procent av den totala energin som krävs av transport, bygg och industri genereras av el, nu är efterfrågan bara 10 procent. Det är svårt att uppnå nollutsläpp från sektorer som flygtrafik, lastfartyg, vägtransporter på lång väg och industriella tillverkningsprocesser. Det är också tidskrävande att ersätta högutsläppsprodukter med andra produkter.

Enligt rapporten måste olika länder, för att minska utsläppen, sätta upp ambitiösa mål för elektrifiering och marknadsföra olika tekniker, till exempel koldioxidtvättning och energiåtervinning. Det växande behovet av energi måste lösas med den renaste möjliga energin.

• För att minska utsläppen måste man sluta tänka i silos och agera rationellt. Den svenska industrin tjänar den globala marknaden, och industriutsläpp måste också beaktas globalt. Renare produktion bör uppmuntras. Sanktioner kan leda till förlust av konkurrenskraft, vilket kan leda till en omlokalisering av produktionen och i värsta fall till mer föroreningar. Samtidigt kan påverkan på den nationella ekonomin vara negativ, säger Janne Paananen, Technology Manager, Eaton i Finland.

Forskningsrapporten ”Sector Coupling in Europe: Powering Decarbonization”, har tagits fram av BloombergNEF, krafthanteringsföretaget Eaton och vattenkraftsföretaget Statkraft.

Den fullständiga rapporten framtagen av BloombergNEF (BNEF), Eaton och Statkraft kan laddas ner på:
data.bloomberglp.com/professional/sites/24/BNEF-Sector-Coupling-Report-Feb-2020.pdf


SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i Norrköping
Annonser