MÅNDAG 24 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Elicom blev pionjärer på halogenfria kablar från Hedtec

När Jörgen Bergqvist anställdes för att etablera finska Hedengren på den svenska marknaden var frågan: hur skulle de sticka ut med ett bättre erbjudande än konkurrenterna?
Året var 2011 och marknaden för automationssystem och kablar var sedan länge mogen och etablerad.

Brandsäkerheten avgjorde

Jörgen såg en nisch där han kunde ligga steget före:
- Halogenfria kablar var då ganska nytt men jag insåg att de skulle komma att öka med tanke på brandsäkerheten, berättar Jörgen Bergqvist som är Business Area Manager för Hedengrens dotterbolag Hedtec.

Halogengaserna som frigörs vid brand är både giftiga och svårsanerade. Vid brandkatastrofen i tunnelbanan i London 1987 dog 32 människor, huvudsakligen på grund av de giftiga gaserna i rökutvecklingen från plasten i elkablarna. Det gjorde att tåg- och flygindustrin började ställa höga krav på övergång till halogenfri plast i elkablar. Men halogengaserna kan förstås också orsaka stora skador på maskiner och utrustning vid brand. Trots det så tvekade köparna eftersom kablar med PVC-plast trots allt var billigare och lättare att arbeta med. Men Jörgen hade rätt, 2012 blev året då halogenfritt fick bredare genomslag.

- Volymerna ökade med 20-25 procent, minns Jörgen.

Idag är halogenfri plast i elkablar krav i offentliga byggnader i Sverige och standard i allt fler sammanhang.

Helhetsleverantör av kablar och brytare

Jörgen fick tidigt kontakt med Robert Magnusson, VD på Elicom.
Elicom är en av Sveriges största tillverkare av elcentraler, ställverk och automatiksskåp till bland annat tillverkande industri och sjukhus.
Robert Magnusson såg samma utveckling komma som Jörgen:
- Vi fick ett gott intryck av Hedtec redan från början, säger han.
- Hedtec hade ett attraktivt erbjudande vad gäller både pris, sortiment och leverans. Dessutom är de en helhetsleverantör då de inte bara har kablar utan också brytare.
- Då, 2012, var det långt ifrån alla som krävde halogenfria kablar, säger Robert.
- Men med tiden har fler och fler börjat kräva dem och idag bygger alla med halogenfritt material. Problemet förr var att de halogenfria kablarna var så mycket dyrare men Hedtecs erbjudande var så attraktivt att det var naturligt att byta.

Stort sortiment och hög leveransprecision

Sedan dess har samarbetet flutit på. Med Hedtecs erbjudande blev det enkelt för Elicom att helt fasa ut PVC-kablarna.
- Vi har en öppen dialog hela tiden, menar Jörgen Bergqvist. Vi bevakar marknadens utveckling och när det finns nya och bättre lösningar så kan vi erbjuda dem.
Tillverkaren i Italien håller mycket hög kvalitet och levererar kablar i alla storlekar.
- Leveransprecisionen och bredden på sortimentet gör att vi klarar oss med en leverantör, menar Robert Magnusson på Elicom och lägger till:
- Hedtec har en precision på 99 procent och noll reklamationer de senaste två åren.

Order från affärssystemet

Elicom beställer varje dag från Hedtec och får leveranser varje vecka.
- Vi tar ut en lista med en körning på dagens behov från vårt affärssystem som vi mailar till Hedtec.
- Om det är något speciellt så ringer vi helt enkelt Jörgen och får snabb och bra respons. De få gånger vi behövt reklamera har det gått mycket smidigt.

Transparent prissättning

Viktigt för Elicom är också den transparenta prissättningen:
- Med tidigare leverantörer har vi inte varit nöjda då det plötsligt blivit oförutsedda prishöjningar. Hedtec justerar priserna kvartalsvis och råvarupriserna är angivna i filen. Kopparpriset till exempel kan svänga en hel del och det känns bra för oss att veta vad som påverkar priserna.
- För att sammanfatta vårt samarbete med Hedtec så känner vi att vi har full kontroll, kan lita på sortiment och leveranser och får dessutom mycket bra hjälp när det behövs, säger Robert Magnusson.
- Från vår sida är det förstås viktigt att alltid leverera hög kvalitet till bra pris, därför är vi mycket måna om att arbeta med de bästa leverantörerna och att ha ett komplett sortiment, avslutar Jörgen Bergqvist.

Vill du veta mer om våra kablar och ledare? Kontakta

Jörgen Bergqvist, Business Area Manager
Tel. +46 700 148 200
jorgen.bergqvist@hedtec.se
Kontaktinformation
Postadress
Industri­vägen 1
17148 Solna
Region
Solna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559024-4082
Grundat: 2011
Anställda: Ej angivet
Hedengren som företag

Hedengren är en importör av och expert på säkerhets- och fastighetsteknik. Vi hjälper våra kunder planera och genomföra hållbara, säkra och trivsamma verksamhetsmiljöer genom att tillhandahålla högklassiga och energieffektiva lösningar. Både de produkter vi representerar och de säkerhetstekniska system vi tillverkar är ledande varumärken i branschen. Hela vår verksamhet leds av principerna för hållbar utveckling. Vi är ett över 100 år gammalt finskt familjeföretag. Omsättningen är 58 miljoner euro och vi sysselsätter cirka 260 personer i Finland, Sverige, Norge och Estland. Vårt huvudkontor ligger i Helsingfors och vår egen logistikcentral i Esbo.


Hörnstenarna för genomförande av strategin

De viktigaste tyngdpunktsområdena för genomförandet av strategin är:

Förbättrad kundupplevelse

Vi finns till för våra kunder. Vi hjälper kunderna att lyckas med de produkter och tjänster vi tillhandahåller. Vi följer den respons vi får från kunderna och utvecklar ständigt verksamheten utifrån denna respons.

Effektiv produktutveckling

Vi fokuserar på en kontinuerlig förnyelse av våra egna produktgrupper och på att effektivisera produktutvecklingsprocessen. I fokus ligger kundernas förväntningar, byggande av gränssnitt och molntjänster.

Internationalisering

Vi satsar på att bättre kunna betjäna kunderna och stödja tillväxten på den internationella marknaden.

Nya affärsverksamheter och representationer

Inom fastighetsteknik satsar vi på fastighetsautomation. Vi söker även nya representationer och säkerställer att vår produktportfölj svarar mot kundernas behov.

Ökad partihandelsverksamhet

Vi säkerställer tillgången på produkterna via el- och vvs-partihandlare. Vi bygger upp sortimentet utifrån kundernas behov och vi utvecklar det kontinuerligt.

Utveckling av arbetsgivarbilden

Vi vill erbjuda människor möjligheten att lyckas i arbetet att betjäna kunderna och utveckla verksamheten. Kompetensutveckling och rekrytering av nya anställda har valts till ett strategiskt utvecklingsobjekt.

Kontakter

Jörgen Bergqvist
0700-148200

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitet
Annonser