ONSDAG 14 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

En flytt till molnet är bra för miljön

Koldioxidutsläppen är den största orsaken till stigande temperaturer.
Under FN:s kommande klimatkonferens i november 2021 (COP26) kommer alla ekonomier uppmanas att se till att nettot av de globala koldioxidutsläppen ska bli noll innan år 2030, i enlighet med Parisavtalet och FN:s ramverk kring klimatförändringar.

Även om vi anser att en flytt till molnet är ett steg i rätt riktning för både företagen och miljön, så är denna flytt inte helt och hållet ren. Innan pandemin uppskattade den franska tankesmedjan The Shift Project att de datacenter som driver molnet skulle komma att producera 4 procent av de globala växthusgaserna under 2020.

De traditionella datacenters kostnader på miljön
En enda Google-sökning genererar upp till sju gram koldioxidutsläpp - vilket är tillräckligt för att tända en glödlampa i några sekunder. Att använda en smartphone under en timme om dagen under ett helt år resulterar i 1 250 kg koldioxidutsläpp. Multiplicera det med miljarder av människor som dagligen gör många Google-sökningar och streamar videor på sina smartphones - och Internets koldioxidavtryck blir alarmerande.

En ofta använd analogi som förklarar effekterna av detta är musikvideon Despacito. Den hade 5 miljarder visningar på YouTube under 2018, vilket motsvarar energiförbrukningen för 40 000 amerikanska hushåll under ett helt år.

I takt med att datakonsumtionen ökar och datalagring i molnet blir normen, kommer tilliten till ICT-industrin fortsätta att öka. Utan att optimera effektiviteten kan denna industri komma att konsumera 20 procent av all el och stå för upp till 5,5 procent av världens totala koldioxidutsläpp fram till år 2025. I den här takten skulle ICT-industrins totala elförbrukning komma att överskrida hela länders elförbrukning, om man bortser från USA, Kina och Indien, enligt en svensk studie som förutspår den totala energiförbrukningen över hela världen.

Datacenter, även kallade den digitala erans fabriker, står för nästan 7 procent av världens elkonsumtion, vilket i sin tur motsvarar hela flygindustrins koldioxidutsläpp.

Hur molnet hjälper företag att minska sitt koldioxidavtryck
Att byta till molnet kan jämföras med att välja att samåka i bil eller att åka med kollektivtrafik istället för att äga en personbil. Lokala servrar kräver massor av hårdvara, stora anläggningar som utrustas med strömförsörjning och kylsystem dygnet runt.

Genom att "samåka" med molntjänstleverantörer som Amazon, Microsoft och Google sparar företag inte bara resurser, utan ökar samtidigt sin effektivitet. En flytt till molnet medför kostnads- och miljöfördelar då applikationer i molnet förbrukar mindre infrastrukturresurser, fysiskt utrymme och energi per användare.

I takt med att fler organisationer implementerar molnet står de sig dessutom bättre rustade för att stödja distansarbete, vilket är här för att stanna. Flytten till molnet minskar också behovet av stora kontorslokaler, något som markant minskar varje enskilt företags koldioxidutsläpp.

Molnet kan möjliggöra en högre grad av effektivitet vid användning av elkraft, värme och resurser. Men IT-företagen måste se till att eliminera utsläpp och bli mer effektiva för att det överhuvudtaget ska bli möjligt. De stora molntjänstleverantörerna är, med sina rikliga resurser (ekonomi, teknik och humankapital), bäst rustade för att leda denna förändring.

Hur stora teknikbolag leder kampen mot klimatförändringar
Den främsta anledningen till att traditionella datacenter inte är miljömässigt hållbara är deras beroende av icke förnybar energi. Att byta till förnybara energikällor med låga koldioxidutsläpp löser en stor del av problemet. Genom att designa om datacenter för att öka energieffektiviteten och bygga gröna anläggningar (OLED-belysning, grön kylning, förnybar kraft), kan vi komma långt för att nå ett koldioxidavtryck på nästan noll.

IT-bolag, särskilt giganter som Microsoft, Google, Amazon, Facebook och IBM, har redan börjat ställa om sin infrastruktur i kampen mot klimatförändringar. Enligt tidningen The Guardian är dessa företag de största köparna av förnybar energi - energi som behövs för att driva alla deras datacenter.

Google hävdar exempelvis att de är den första organisationen i sin storlek som arbetar med 100% förnybar energi. Googles datacenter, som drivs av vindkraftsparker och solpaneler, är sju gånger mer energieffektiva idag än tidigare. De använder även AI och maskininlärning för att optimera sina datacenter ytterligare. Om det sker en temperaturförändring i datacentret justeras mängden energi som används för att kyla servrarna i enlighet med denna.

Microsoft har satt ett mål att bli koldioxidnegativt till 2030. År 2050 siktar företaget på att avlägsna mer koldioxid från miljön än de har släppt ut sedan de bildades 1975. Förutom att använda förnybara energikällor investerar det också i teknik för att minska och avlägsna koldioxid för att bli kolnegativa. Microsoft experimenterar också med en anläggning för datacenter under vatten utanför Skottlands kust för att hålla sina datacenter kylda utan att förbruka stora mängder el.

AWS har lovat att nå netto-noll-koldioxidutsläpp i alla sina verksamheter till 2040. Deras datacenter i Virginia, kallat "Data Center Alley", står för 70% av världens internettrafik. Enligt Greenpeace förbrukar dessa datacenter en energimängd motsvarande den som driver 1,4 miljoner amerikanska hem under ett år. Detta löfte är ett viktigt steg mot att bygga ett grönare och mer hållbart moln.

Globala teknikföretag som HCL stödjer sina kunders resa till ett grönare moln genom att välja rätt ekosystem, tillhandahålla rätt kompetens och driva initiativ för molntransformation. HCL har exempelvis hjälpt 70 % av sina kunder i EU och Storbritannien att flytta till molnet eller till ett datacenter som drivs av förnybar energi.

Minska koldioxidavtrycket med gröna datacenter: Nästa steg för leverantörer av molntjänster
EU förväntar sig att europeiska datacenter ska vara koldioxidneutrala 2030. Med rätt investeringar i innovation och teknik har IT makten att möjliggöra en hållbar affärsverksamhet. Ett grönare moln är också goda nyheter för företagen, då det minskar kostnader, förbättrar effektiviteten, skapar ett bättre rykte för deras varumärken, samt framtidssäkrar deras verksamheter.

Därför bör det vara en självklarhet att alla techbolag anstränger sig för att på olika sätt göra datacenter grönare. Att välja att investera i leverantörer av molntjänster som prioriterar hållbarhet är det första steget mot att bygga miljövänliga verksamheter. Dessutom bör alla organisationer som ägnar sig åt att bedriva koldioxidneutral verksamhet flytta till molnet och driva på transformationsinitiativen för att komma igång direkt.

Att använda förnybara energikällor, införskaffa energieffektiv hårdvara och programvara för datacenter, införliva energieffektiv belysning och strömförsörjning på anläggningar, samt utforma intelligenta kylsystem för att minska slöseriet, är rätt väg framåt. IT-beslutsfattare över hela världen bör ta ansvar för att göra grönare val, inte minst genom att driva på sina leverantörer att de ska erbjuda mer hållbar teknik som minskar koldioxidutsläppen genom relevanta KPI:er.

Av: Ashish Arora* - Vice President, UK, Ireland & BeNeLux - HCL Technologies Ltd.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-03-31
Alfing AB sålt till Jönköpingsföretaget InevVeeam uppmärksammar vinnarna i 2020 års ProPartner Awards i SverigeFler än 220 000 svenskar har utvecklat sin digitala kompetens med hjälp av LinkedIn och MicrosoftNy undersökning visar bristerna i att använda flera olika cyberskyddslösningar simultant
2021-03-30
Väderstad utökar sin labbverksamhetUnik helsvensk intelligent robust radiostyrning inom 433-434MHzVolvo P2870D - en liten asfaltläggare med bred repertoarABB och Amazon Web Services styr fordonsflottor mot en helt eldriven framtidArval lanserar Arval Mobility Consulting-modellenVertiv och Green Mountain höjer ribban för hållbarhet i datacenterTetra Pak agerar mot nedskräpning och för en hållbar framtidSwerock lanserar ECO-Ballast
2021-03-29
OilQuick bäst igen!Utvidgningen fortsätter Material och miljö Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformenViya från SAS Institute ger dataanalys åt alla – nu också på Microsoft AzureCTEK lanserar en ny elbilsladdare - NJORD GO NJORD GO är en liten och smidig laddare som erbjuder snabb och säker EV-laddning Vanliga varningstecken på dataintrång ignoreras alltför oftaMikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behovKostnadsfri kompetenshöjning genom Veldi – ansök redan idag!Europeisk VD-allians förespråkar ambitiös klimatstrategiFIEPOS - Framtidens spänningsaggregatVeeam offentliggör nya förbättringar i sitt ProPartner-nätverk i EMEAABB-robotar förbättrar produktiviteten vid Nestlés brasilianska anläggningar med över 50 procentSM-finalerna i bandy 2021Red Bull Racing trimmar Formel 1-teamet med avancerade molnlösningar för dataanalysTA Associates köper majoritetsandel i Unit4 i affär värderad till 2 miljarder dollarBetala hur och var du villEtteplan introducerar HowTo
2021-03-24
Tillförlitlig strömförsörjning med nya kompakta nätaggregat från Schneider Electric Verizon utökar kundupplevelse- och kontaktcenter-erbjudandet med Genesys CloudNytt forskningsprojekt med klimatskyddsmål för pappersindustrinE.ON tecknar ramavtal med RejlersSolör Bioenergi med i satsningen på fjärrvärme i EkeröVarje vätska har ett fingeravtryck – och nu kan det mätas i realtid Södras nya fabrik för KL-trä närmar sig – ökar kapaciteten med tio gångerNytt grepp för att försöka minska klimatoroHCL stödjer företagens flytt till molnet med hjälp av RISE with SAPtado° släpper en rad nya funktioner i sin app TCS ska hjälpa Skanska att bli mer digitalt avanceradeRejlers förnyar ramavtal med Agder Energi i NorgeSTIHL lanserar ny grov­dammsugare för konsumenter
2021-03-23
Nytt webinarium om logistik­fastighets­marknaden i Norden ABB och ETH utökar samarbetet för att främja forskningen om framtidens robotarVertiv underlättar för partner med nya stödfunktioner
Annonser