Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric - industritorget.se
ONSDAG 08 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric

Nu lanserar Schneider Electric sin årliga rapport 2020 Corporate Energy & Sustainability Progress Report. Rapporten bygger på en global undersökning om energihantering hos 265 stora bolag. Resultaten visar bland annat att energihantering är en viktig del av företagens hållbarhetsstrategier, att digitalisering och teknisk innovation ökar inom området och att klimatförändringarna står i fokus i hållbarhetsarbetet.
Rapporten bygger på en global undersökning bland 265 energi- och hållbarhetsansvariga i företag med en årlig omsättning på minst 250 miljoner dollar, motsvarande ca 2,3 miljarder svenska kronor. Undersökningen har genomförts i nära samarbete med GreenBiz Research.

Energihantering blir allt viktigare

87 procent av respondenterna anser att energihanteringen har blivit mer omfattande och komplex och företagsledningar ser numera energihantering som en integrerad del av affärsverksamheten. Som en effekt av detta har synen på kompetens inom energiområdet förändrats. Ett växande antal energikällor, ekonomiska aspekter och teknisk utveckling inom området kräver särskild expertis. 56 procent av respondenterna uppger att de numera har anställda helt dedikerade inom området energihantering.

Andra intressanta fakta:

- I 2019 års undersökning rankade endast 29 procent av företagen strategisk energihantering som ett toppalternativ för kostnadsbesparing, men i årets undersökning uppgav 46,5 procent att volatilitet är den enskilt största utmaningen.
- 30 procent av respondenterna använder förnybara energikällor. 60 procent överväger det som en del i inköpsstrategin för de kommande tre åren, för att hantera volatiliteten.
- Mer än 46 procent av respondenterna är förberedda för framtida innovationer inom energihantering.
- Medarbetares inflytande i beslutsprocesser är den viktigaste drivkraften för att få nya energi- och hållbarhetsprogram godkända och finansierade, enligt 84 procent av respondenterna.

– Energi- och resurshantering handlar inte längre om en faktura för använd energi utan området har blivit ett strategiskt sätt att mildra såväl finansiella risker som varumärkesrisker, säger Carina Nilsson, hållbarhetschef på Schneider Electric Sverige. Området utvecklas snabbt och företag som vill förbli konkurrenskraftiga kommer att behöva implementera strategier som visar en tydlig förståelse för vart de är på väg med energihanteringen.

Digital teknik underlättar komplexiteten

Det kan vara komplicerat att tolka och hantera en stor mängd energi- och hållbarhetsdata. Under det senaste året har flera företag investerat i digital teknik för att underlätta hanteringen. Jämfört med förra året är det dubbelt så många respondenter (37 procent) som uppger att de använder IoT-enheter som exempelvis mätare och sensorer. Sådana investeringar verkar också påverka organisationerna positivt – 63 procent av dem som har investerat i digitala lösningar rapporterar högre förtroende för att företaget är redo att möta nya innovationer inom resurshantering.

Undersökningen visar också att strategisk energi- och resurshantering utvecklas med ny teknik. 48 procent svarar att de anpassar sina datahanteringsprogram inom energi eller hållbarhet baserat på tillväxt i uppkopplade enheter. Motsvarande siffra för tillväxt inom artificiell intelligens är 24 procent. Även om 54 procent av respondenterna uppger att de fortfarande hanterar data i kalkylblad är fördelarna med att investera i digitala lösningar tydliga.

Klimatförändringar prioriterat område

Att anpassa sig till och minska klimatförändringar och global uppvärmning utgör ett större fokus i affärsrelaterade verksamheter än någonsin tidigare. Undersökningen visar att miljöhänsyn är den starkaste drivkraften för företagens energi- och hållbarhetsinitiativ (51,5 procent) och att klimatförändringarna är den största risken för energi- och resursförsörjningen (58 procent). Företagsledningarna börjar förstå fördelarna med att ta itu med klimatförändringarna och ser en potential att kunna dra nytta av olika miljöinvesteringar ur såväl renommé-hänseende som för nya produkter och tjänster.

Mer klimatrelaterad statistik ur undersökningen:

- Den allmänna uppfattningen är att hållbarhets- och energiinvesteringar är en viktig faktor både för varumärke/rykte (50 procent) och konkurrensfördelar (47 procent).
- 70 procent av respondenterna svarar i årets undersökning att de har satt upp energi- eller hållbarhetsmål och tillkännagivit dem offentligt, jämfört med bara 57 procent förra året.
- 75 procent av respondenterna säger att de har satt upp högre ställda mål nu jämfört med tidigare och de som har högre mål är i högre grad säkra på att de kommer att uppfylla dem.
- 30 procent av de vd:ar som har svarat håller med om att företagets åtgärder för klimatförändringarna kommer att vara fördelaktiga för deras verksamhet.

– Klimatförändringarna står i centrum för alla globala företag, säger en av respondenterna. Alla intressenter, från investerare till konsumenter, håller noga koll på hur företag sköter sin del i att minska koldioxidutsläpp och klimatavtryck och det är viktigt att företagen börjar planera för detta om de inte redan har gjort det.

Läs mer via länken:
www.mynewsdesk.com/se/schneider-electric/pressreleases/energihantering-allt-viktigare-i-foeretagens-haallbarhetsarbete-enligt-ny-rapport-fraan-schneider-electric-3007490

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-24
Efterlängtade monteringspastor - nu inom specialsortimentet GLEITMOAnimation av flerkanalig kontrollenhet med möjlighet till IO-Link Grundläggande faktorer för produktionseffektiviteten. CEVT kapar utvecklingstiden med 80% med hjälp av Ansys SPEOS
2020-06-23
Årets Hållbara Leverantör, 2019Sortimo lanserar mobil depå för att underlätta byggarbetarens arbetsdag​Hos Swecon snurrar hjulen fortfarandeLösningar för effektiv konstruktion av kopplingsskåpNya, slitstarka keramiska styr- och stödbultar nu tillgängliga från norelem Interroll och Modumaq ger maximal mångsidighet för Arvato Så kan ni mildra effekten av Corona på er försörjningskedjaVad bör du göra när hemmaarbete blir ett fenomen och risken för cyberattacker ökar?Solkompaniet växer med solelboomen
2020-06-22
Nu erbjuder Högskolan Väst fler korta kurser för industrin​DAF introducerar XF Unity EditionVågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
2020-06-18
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
2020-06-16
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
2020-06-15
​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
2020-06-12
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverk
Annonser