LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric

Nu lanserar Schneider Electric sin årliga rapport 2020 Corporate Energy & Sustainability Progress Report. Rapporten bygger på en global undersökning om energihantering hos 265 stora bolag. Resultaten visar bland annat att energihantering är en viktig del av företagens hållbarhetsstrategier, att digitalisering och teknisk innovation ökar inom området och att klimatförändringarna står i fokus i hållbarhetsarbetet.
Rapporten bygger på en global undersökning bland 265 energi- och hållbarhetsansvariga i företag med en årlig omsättning på minst 250 miljoner dollar, motsvarande ca 2,3 miljarder svenska kronor. Undersökningen har genomförts i nära samarbete med GreenBiz Research.

Energihantering blir allt viktigare

87 procent av respondenterna anser att energihanteringen har blivit mer omfattande och komplex och företagsledningar ser numera energihantering som en integrerad del av affärsverksamheten. Som en effekt av detta har synen på kompetens inom energiområdet förändrats. Ett växande antal energikällor, ekonomiska aspekter och teknisk utveckling inom området kräver särskild expertis. 56 procent av respondenterna uppger att de numera har anställda helt dedikerade inom området energihantering.

Andra intressanta fakta:

- I 2019 års undersökning rankade endast 29 procent av företagen strategisk energihantering som ett toppalternativ för kostnadsbesparing, men i årets undersökning uppgav 46,5 procent att volatilitet är den enskilt största utmaningen.
- 30 procent av respondenterna använder förnybara energikällor. 60 procent överväger det som en del i inköpsstrategin för de kommande tre åren, för att hantera volatiliteten.
- Mer än 46 procent av respondenterna är förberedda för framtida innovationer inom energihantering.
- Medarbetares inflytande i beslutsprocesser är den viktigaste drivkraften för att få nya energi- och hållbarhetsprogram godkända och finansierade, enligt 84 procent av respondenterna.

– Energi- och resurshantering handlar inte längre om en faktura för använd energi utan området har blivit ett strategiskt sätt att mildra såväl finansiella risker som varumärkesrisker, säger Carina Nilsson, hållbarhetschef på Schneider Electric Sverige. Området utvecklas snabbt och företag som vill förbli konkurrenskraftiga kommer att behöva implementera strategier som visar en tydlig förståelse för vart de är på väg med energihanteringen.

Digital teknik underlättar komplexiteten

Det kan vara komplicerat att tolka och hantera en stor mängd energi- och hållbarhetsdata. Under det senaste året har flera företag investerat i digital teknik för att underlätta hanteringen. Jämfört med förra året är det dubbelt så många respondenter (37 procent) som uppger att de använder IoT-enheter som exempelvis mätare och sensorer. Sådana investeringar verkar också påverka organisationerna positivt – 63 procent av dem som har investerat i digitala lösningar rapporterar högre förtroende för att företaget är redo att möta nya innovationer inom resurshantering.

Undersökningen visar också att strategisk energi- och resurshantering utvecklas med ny teknik. 48 procent svarar att de anpassar sina datahanteringsprogram inom energi eller hållbarhet baserat på tillväxt i uppkopplade enheter. Motsvarande siffra för tillväxt inom artificiell intelligens är 24 procent. Även om 54 procent av respondenterna uppger att de fortfarande hanterar data i kalkylblad är fördelarna med att investera i digitala lösningar tydliga.

Klimatförändringar prioriterat område

Att anpassa sig till och minska klimatförändringar och global uppvärmning utgör ett större fokus i affärsrelaterade verksamheter än någonsin tidigare. Undersökningen visar att miljöhänsyn är den starkaste drivkraften för företagens energi- och hållbarhetsinitiativ (51,5 procent) och att klimatförändringarna är den största risken för energi- och resursförsörjningen (58 procent). Företagsledningarna börjar förstå fördelarna med att ta itu med klimatförändringarna och ser en potential att kunna dra nytta av olika miljöinvesteringar ur såväl renommé-hänseende som för nya produkter och tjänster.

Mer klimatrelaterad statistik ur undersökningen:

- Den allmänna uppfattningen är att hållbarhets- och energiinvesteringar är en viktig faktor både för varumärke/rykte (50 procent) och konkurrensfördelar (47 procent).
- 70 procent av respondenterna svarar i årets undersökning att de har satt upp energi- eller hållbarhetsmål och tillkännagivit dem offentligt, jämfört med bara 57 procent förra året.
- 75 procent av respondenterna säger att de har satt upp högre ställda mål nu jämfört med tidigare och de som har högre mål är i högre grad säkra på att de kommer att uppfylla dem.
- 30 procent av de vd:ar som har svarat håller med om att företagets åtgärder för klimatförändringarna kommer att vara fördelaktiga för deras verksamhet.

– Klimatförändringarna står i centrum för alla globala företag, säger en av respondenterna. Alla intressenter, från investerare till konsumenter, håller noga koll på hur företag sköter sin del i att minska koldioxidutsläpp och klimatavtryck och det är viktigt att företagen börjar planera för detta om de inte redan har gjort det.

Läs mer via länken:
https://www.mynewsdesk.com/se/schneider-electric/pressreleases/energihantering-allt-viktigare-i-foeretagens-haallbarhetsarbete-enligt-ny-rapport-fraan-schneider-electric-3007490

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling