FREDAG 22 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Exportexperten ska importera finsk expertis till Sverige

En svensk ska få Sverige att förstå att Finlands sak är vår. När automationsjätten ARNON satte bo i Sverige värvades Jörgen Hedström till tjänsten som försäljningsdirektör och han vet att närvaro är ett måste för att nå framgång.
– ARNON är inte på besök i Sverige, vi är här för att bli ledande, säger Jörgen Hedström.

Jörgen Hedström har ett gediget förflutet inom försäljning, export & Internationalisering. Han har i varierande roller verkat på marknader över hela världen. Både möjliga och snudd på omöjliga.

– Jag tror att det ligger i min natur att inte backa för en utmaning. För inte så länge sedan och i ett helt annat sammanhang byggde jag upp en försäljningsfilial i Erbil som ligger i den kurdiska delen av Irak. Man kan säga att det var en utmaning, säger Jörgen Hedström med ett brett leende.

Han understryker vikten av närvaro och att ”business is local”. Alltså; ett företag måste vara nära sina partners för att upprätthålla en fungerande daglig kontakt. Att det bara skiljer ett litet hav och en gränsremsa mellan Sverige och Finland spelar ingen roll. Skillnaden i affärskulturen kan ibland kännas som en ocean. Trots att vi är grannländer med väldigt mycket gemensamt.

– Jag har haft förmånen och fördelen att från och till arbetat med finländare sedan 1989. Management, organisationsuppbyggnad, skapandet av affärsrelationer och framför allt kommunikation är de största skillnaderna. De är kantiga i hörnorna, vi är runda. Vi svenskar har ofta en plattare organisation, de är mer hierarkiska och följsamma med ledaren som i mina ögon många gånger ändå är mer chef än ledare.

Hur märker man att ARNON har en finsk rot?

– Det är just det som särskiljer oss från många andra finska bolag; ARNON har en internationell prägel där det bästa från flera världar, bland annat den svenska, har förenats. Ägare och styrelse har en väldigt öppen omvärldsbild. Det som är väldigt finskt är att man verkligen kämpar, man vill göra rätt för sig och det man lovar håller man in i döden utan att ens tänka på att ge upp. Det är en ovärderlig styrka som jag beundrar.

Jörgen Hedström lyfter även fram ARNONs grundare och CEO, Harri Lamminen, som en person med vidsynt vision och fingertoppskänsla:
– Harri har kvalitéer få människor och ledare förunnat. Framförallt har han gjort skalbarheten och företagets internationalisering möjlig. Som grundare är det annars väldigt lätt att bli mätt och slå vakt om det som finns, men Harri kommer aldrig att vilja sluta utvecklas. Då är det lätt att få med sig hela laget.

ARNON grundades 1978 och är idag en av Nordens största OEM inom industriell el- och automationslösningar. Omsättningen 2019 var 540 miljoner kronor och man spår en positiv utveckling 2020 med omsättning om cirka 650 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Tammerfors med filialer i Åbo, Vasa och Kauhava samt även en egen fabrik i Polen. Den finska jätten opererade redan före etableringen i Sverige genom partnerskap med bland andra ABB, Climeon, Valmet och Metso Outotec. Med en egen svensk kostym har man alltså för avsikt att växa ytterligare. ARNON ser sig definitivt som mycket mer än ett renodlat el- och automationsföretag.

– Så är det ju definitivt. Vi tar och lyxen och friheten att välja våra kunder och partners med omsorg. Därigenom skapar vi framgång och utveckling tillsammans. Det börjar alltid med kunden och slutar alltid med kunden. Kalla det gärna för en hållbar långsiktighet för det är precis vad vi eftersträvar, säger Harri Lamminen.

ARNON offentliggjorde övertagandet av B.O Park och öppnandet av den svenska filialen utanför Stockholm mitt i coronapandemins upptakt. I helsidesannonser 1 april basunerade man ut att ”Vi tror på Sverige”.

– Visst fanns det stunder då jag var tvungen att ställa mig frågan om timingen var den rätta, men jag återkom hela tiden till ett svar som jag är ännu säkrare på idag. Vi gjorde helt rätt som fullföljde planen av det enkla skälet att vi kunde och ville, säger Jörgen Hedström.

Hans primära uppgifter under 2021 är att dels göra det svenska kontoret till en eftertraktad arbetsplats, dels få ARNON AB att växa. Rejält. Omsättningen ska tredubblas och antalet anställda dubblas. På sikt är målet att bli större än vad det finska högkvarteret är idag.

– ARNON kommer att verka i väldigt många länder framöver där varje kontor arbetar efter respektive lands förutsättningar och kultur även om det alltid finns trygghet och struktur att hämta från moderbolaget. Sverige är det första steget och ett viktigt sådant. Det är här den internationella resan börjar, avslutar Jörgen Hedström.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-01-14
Ny rapport: Växande elfordonsflottor förväntas generera betydligt fler laddningsmöjligheter under 2021 HCL Technologies och Bobble AI i partnerskap Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”GK Gruppen väljer ekonomisystem från Unit4
2021-01-13
Möt framtiden med smart automation från EwellixNu är vi ett bolag!Kompakt och lätt vridbord med hög precision - MSQ Passa på att få in vardagsmotion på jobbetMatrox® AltiZ, högkvalitativa 3D-profilskannersABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhållDynabook meddelar lanseringen av nya 11:e generationens Intel Core vPRO-processorer till X-seriens premiumenheter
2021-01-12
Assemblin Elverkstäder fortsätter att leverera till kunder under 2021. Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
2021-01-11
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
2021-01-08
Sedan starten på 60-talet har Knutwall tillverkat märkning främst mot byggsektornSå här blir cirkulär ekonomi och återvinning en lönsam affär för tillverkande företag 2021Veldi godkänd nu som leverantör av Stöd och matchning även i Malmö och Göteborg! Ny samarbetsmodell kan underlätta återbruk av byggmaterialFem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar datorEquinix säkrar flera nya etableringar under det gångna åretVeeam: Så blir teknikåret 2021
2021-01-07
Wallåkra mekaniska gasar sig igenom corona-tiderVår koncern står pall även i orostider Största robot­säkerhets­standarden för robotsystem på remissVad väger du egentligen?Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030Manovi Varberg utbildar personal under permitteringAllt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positioneringCyberspionage träder fram ur skuggorna och in i rampljusetSkurup får högteknologisk biltvätt med medlemskap
2020-12-23
God Jul och Ett Gott Nytt År!CERTEXs Julhälsning!
2020-12-21
Kipp Scandiinavia AB önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År!
2020-12-18
VD-skifte vid årsskiftet | Helge Nyberg ABNCC:s och Volvos digitala tjänst för schaktmassor har under första året sparat 1 600 transporter i GöteborgHögpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
2020-12-17
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy Programming
Annonser