SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Förstå hur en högtrycks­pump fungerar

Hitta rätt högtryckspump för dig
När det gäller olika sorters pumpar och pannor med mera, så är Zander & Ingeström ett bra val för att skaffa dem. Dock är det ju alltid lite intressant att veta hur olika saker fungerar. En sak de har i sitt sortiment, det är högtryckspumpar. En högtryckspump är hjärtat i maskinen du använder. Allt som producerar ett högt tryck (tänk på en högtryckstvätt som ett exempel), där finns en högtryckspump inuti för att ge den dess kraft.

Precis som vi har våra hjärtan att pumpa blod genom våra kroppar, låter högtryckspumpen maskinen arbeta. Den är byggd för att hålla i många år och för att fortsätta producera höga tryck.

Det finns två typer av pumpar: lågtryck och högtryck. Båda tjänar ett syfte i livet. Men vi kommer att titta specifikt på högtryckspumpen.

Vad är en högtryckspump?
Beroende på vem du frågar och vad pumpen används till kan du höra termerna deplacement- eller centrifugalpumpar. Namnet på en pump tenderar att komma från tillverkaren och vilken applikation det är för pumpen.

Pumpen flyttar vatten i en cylinder genom en pistong eller kolv. Det är pumpen som producerar en kraft så att vattnet skapar ett flöde. Till skillnad från en motor som använder kolvens rörelse för att vrida vevaxeln, förlitar sig pumpen på vevaxelns rörelse för att driva kolvarna. Denna rörelse gör att vattnet kan flöda in och ut ur pumpen.

Det finns en vanlig missuppfattning att en pump producerar trycket. Men vad pumpen gör är att faktiskt flytta vattnet. Istället är det kraften som utövas från vattnet när det strömmar genom pumpen som skapar trycket. Så när man pratar om trycket från en högtryckspump, tittar du faktiskt på den hastighet med vilken pumpen flyttar vattnet genom pumpen med en viss liter per minut mätning.

Det finns två backventiler i pumpens cylinder som styr åt vilket håll vattnet strömmar genom pumpen. Du kan kalla dem ingången och utgången till pumpen som du bara kan gå igenom på ett sätt. Ventilen som öppnar inåt är inloppsbackventilen, som låter vattnet rinna in i pumpen. Utloppsbackventilen gör tvärtom. Det låter vatten rinna ut från pumpen.

När används en högtryckspump?
Även om du sällan ser en högtryckspump i drift, används de i många kommersiella, industriella och till och med bostadsmiljöer. Till exempel skulle du hitta en högtryckspump hemma i bostaden, då i dina tvättmaskiner och i ditt kylskåp. Dessa maskiner tenderar att ha en avkalkningspump.

Kraftverk som producerar el kommer att ha högtryckspumpar för att rotera generatorn. Ganska ofta handlar det om högtrycksångpumpar där ångan från pannan förflyttar turbinen som sedan roterar generatorn.

Rengöringsmaskiner som kräver ett stort tryck, som en högtryckstvätt, har en högtryckspump. Detta är bara några exempel på de olika applikationer där du kan hitta en högtryckspump.

Hitta rätt högtryckspump för dig
Hos Zander & Ingeström finns det som sagt högtryckspumpar, men även andra sorters pumpar. Detta företag är experter på pumpar, pannor, värmare, flödes och värmeteknik. Du kan därmed hitta vad du behöver för just den applikation du har.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-25
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
2023-09-22
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso