SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Först ut i Skandinavien

Med fullautomatiserad processäker 2D-laserskärmaskin
Be-Ge Plåtindustri har länge efterfrågat en automatiserad produktionscell för höghastighetsskärning och nu är den på plats; TruLaser Center 7030 - den första helautomatiska lasermaskinen som tar hand om allt, från ritning till sorterade detaljer.

För första gången integreras alla laserprocesser i en enda maskin. Genomloppstid och bearbetningskostnader minskar drastiskt vilket ger maximal lönsamhet från laserbearbetningsprocessen. ”Det här maskinkonceptet är precis vad vi har väntat på,” säger Birger Andersson, VD på Be-Ge Plåtindustri. Med goda erfarenheter av en automatiserad kombinerad stans- och lasermaskin samt två bäddlasrar från TRUMPF har han och kollegorna hoppats på att det skulle lanseras en maskin med 2D-laserns skärhastighet och skärkvalitet tillsammans med den smidiga helautomatiseringen kring kombimaskinen.

Råmaterial in och detaljer på pall ut
När TruLaser Center 7030 lanserades första gången från TRUMPF var den inte helt redo för marknaden än men Birger och kollegor åkte ner till Tyskland och tittade på den direkt. ”Det vi såg var precis det vi önskat oss, säger Birger – man har tagit det bästa ur laser och stans och satt ihop till en fullautomatiserad laser utan raster och man kan plocka artiklar processäkert oavsett geometri.” TruLaser Center 7030 är fullt automatiserad från råmaterial in till detaljer staplade på pall ut – så mer eller mindre opererar den helt självständig. Tack vare intelligent skärning förhindras att detaljer tippar eller svetsas fast och utlastning sker på rekordtid.

”Vi kör oerhört många timmar i vår kombimaskin – TruMatic 6000 med automatiseringen SheetMaster, säger Birger, och det fungerar helt klockrent. Men vi har insett att automatisering inte går att få till lika klockrent till lasrar generellt - bitar trillar ofta ner och sätter sig på tvären vilket gör att operatören behövs till flertal moment. Så önskan har varit stor att någon ska erbjuda en helhetsautomatisering här som verkligen fungerar”

12 kW lasereffekt och plåtlager
Maskinen kom först med 6 kW lasereffekt. När den senare släpptes med 12 kW slog Be-Ge Plåtindustri till och den alldeles egna TruLaser Center 7030 med 12 kW kom på plats i slutet av 2022. ”Vi trodde direkt på konceptet men väntade in lasereffekten och att maskinen skulle köras in ordentligt, säger Birger. Med det även nyinstallerade plåtlagret TruStore 3030 kör man nu helt automatiserad och obemannad fiberlaserskärning i olika plåtkvalitéer och tjocklekar. Lagret hanterar råmaterial och färdigskuret på pall. ”Då vi har en väldig flora av artiklar i vårt sortiment behöver vi verkligen den här utrustningen”, säger Birger, det varierar för oss från vecka till vecka i stora och små artiklar, olika seriestorlekar och blandat material”.

Processäkert och intelligent
Det är funktionen SmartGate som är nyckeln till den processäkra 2D laserskärningen. Den intelligenta supportfunktionen i form av en ränna följer med skärhuvudet för tillförlitlig support för detaljerna under skärningen. Det här medför att kvaliteten höjs avsevärt på färdigskuren detalj.”Nu slipper vi helt sprut på undersidan av plåten,” säger Birger, det förekommer inte in den här maskinen” En ejektorcylinder finner sedan automtiskt bäst punkt för varje detaljgeometri för att få ut detaljen så smidigt som möjligt.

”Utplockningen är mycket intelligent, fortsätter Birger, sugkopparna känner av väldigt noggrant om de får vakuum eller inte.” Sugkopparna är helt självaktiverande vilket medför att operatören inte behöver aktivera dem på förhand, allt går med automatik. ”Undertill har vi stöd så vi enkelt får ut detaljen ur skelettet”, säger Birger. Det är en så kallad SmartLift som lossar detaljen säkert ur restgittret och SortMaster Speed sorterar sedan detaljerna extremt snabbt och flexibelt. ”Den tar ut och staplar hela spektrat av detaljer blixtfort även stora och känsliga, säger Birger”

Nästan obemannat
Genomkörningstiden och processkostnaden minskar rejält med TruLaser Center 7030.
Den producerar mycket fler detaljer per timme än en ickeautomatiserad laser med lägre kostnad per detalj. ”TruLaser Center 7030 kommer att göra jättemycket för oss, säger Birger, att kunna köra en maskin mer eller mindre obemannat. Rätt hanterad ger den minimalt arbete för operatören, kanske 30% bemanning behövs, med ett resultat som är detaljer med fantastisk kvalitet sorterade och redo för nästa process”

Dubbel skärhastighet i huset
Programmeringen är enkel och TruTops Boost mjukvaran skapar automatiskt förslag för skärning, uttagning, sortering och nedläggning av detaljer. ”Så när det rullar handlar det ju nästan bara om att trycka på en knapp bara, skrattar Birger, och tack vare bra övervakning följer vi maskinen hela tiden. Vi märker nu stort intresse hos våra kunder på den enorma skärhastighet vi kan erbjuda - det blir ju i princip dubbla skärkapaciteten i huset nu. Personalen på Be-Ge är mycket nöjda med installation och utbildning på TRUMPF. Så klart har det varit lite mer inkörning den här gången säger Birger, men det har vi varit beredda på som först ut.”

Birger har varit VD i företaget i närmare 19 år, men har lång erfarenhet inom plåtbearbetningsbranschen. Arbetar mycket med maskin- och fordonsindustrin och erbjuder många tillverkningsprocesser i huset som exempelvis stansning, laserskärning, svetsning, kantpressning, valsning och rullformning. Förra året byggde man ut verkstaden med 1500 kvm och har gjort flera stora maskininvesteringar de senaste åren. Be-Ge ingår i en större lokalt förankrad koncern och har flera systerbolag man samarbetar med. Styrkan i företaget är flexibilitet och leveranssäkerhet samt att man gärna är med i konstruktionsstadiet hos kund. ”Vi har valt att nischa oss mot sånt som är lite klurigare med mycket förädling med allt från enstyck till höga volymer,” säger Birger.

Be-Ge har haft TRUMPF i många år och är mycket nöjda med dem som leverantör. ”De erbjuder bra maskiner och system runtom, vi använder exempelvis regelbundet MyTRUMPF och serviceappen, säger Birger. Vi är jättenöjda med våra maskiner och TruLaser Center 7030 är verkligen ett helrätt koncept för oss - och 2023 då ska det allt vara fullautomatiserat,” säger Birger.
Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-27
Nordbygg planerar långsiktigt Samarbete vid byggnation i Boden.7 av 10 företag har otillräcklig kompetens
2024-05-24
Optiska mätsystem för modern industriFramstående svetsmetoder & maskiner Effektivitet och precision med vertikala svarvarMaximal flexibilitet för din säkerhetFörstärk arbetsplatsen med ruggade laptops
2024-05-23
Installationstestning som den borde varaNödstopp – Med belyst statusindikationProduktnyheter som måste upplevasAllt du behöver veta om hydraulhammareEtt viktigt verktyg för varje lyftbehov
2024-05-22
Skapa balkar och hela stommar i 3DNyanställda tjejer på SkrotSmart i TrollhättanMissa inte vår senaste nyhet!Hos DynaMate är mät­skalorna i trygga händerVakuumpumpars roll i moderna industrier
2024-05-21
Framtidens industrimaskiner Bli en luftens hjälteDamaskus Maskinskydd är involverad Scania öppnar för order Närproducerat i norr