Familjerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik - industritorget.se
SÖNDAG 25 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Familjerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik

I den här filmen med Marcus Bäckström från Enkla Juridik får du reda på mer om familjerätt för företagare.
Kontakta Marcus och hans kollegor om du är i behov av juridik rådgivning.

kontakt@enklajuridik.se
020 – 89 95 96
Enkla Juridik Sverige AB
Industrivägen 23
171 48 Solna

Transkribering av filmen
Vilka familjerättsliga regler är viktiga att tänka på?
Det allra mest fundamentala är att om du driver ett företag och är gift, utan att ha ett äktenskapsförord, så är aktierna i företaget giftorättsgods. Innebörden av det är att om man skulle separera eller om man skulle avlida, så är huvudregeln att aktierna ska ingå i en bodelning. Vilket i praktiken innebär att man då måste dela med sig av sitt företag. Det får ju konsekvenser även för andra intressenter i bolaget. Så det är det viktigaste att förstå.

Att den egna verksamheten, precis som en bil, pengar på ett konto eller en fastighet, ingår också i giftorättsgemenskapen.

Hur går man tillväga?
Det är faktiskt väldigt enkelt. Det finns ju såklart jurister som tar bra betalt för det. Men i grund och botten så är det bara att man skriver ett dokument där det framgår att man inte vill att bodelningsreglerna i äktenskapsbalken ska tillämpas. Då kan det vara all egendom. Att oavsett vad så ska det inte ingå i en framtida bodelning. Då kommer det ju inte heller att ske någon bodelning, för det finns ingenting att dela på. Eller så kan man göra en förteckning över att aktierna i t ex Nisses Måleri AB är undantagna från bodelning. Så det kan avse allt man äger eller bara en del.

Sedan måste det skrivas under av respektive maka eller make. Det ska även registreras hos Skatteverket för att vara giltigt och det kostar 275 kr eller liknande i administrationsavgift. Så det är ingen hög tröskel för att ordna detta, om man säger så.

Hur upprättar man ett bodelningsavtal?
Det är obligatoriskt om man skiljer sig och inte har ett äktenskapsförord. Till skillnad om man är sambos. Om man är sambo behöver man inte göra en bodelning. Utan det är bara om någon uttryckligen begär det. Men om man separerar eller någon avlider och det finns ett äktenskap, så ska man bodela. Det är egentligen bara ett avtal där man redogör för vad var och en har i tillgångar och skulder.

Ett överdrivet enkelt exempel är att en person har en miljon kronor på ett konto, men i övrigt inga tillgångar alls. Inte heller några skulder. Medan den andra personen har noll kronor och inga skulder. Då är ju det som ska bodelas de en miljon kronorna som finns på den ena personens konto. Eftersom att principen är att det ska delas lika, så måste det ena personen föra över hälften av pengarna till den andra personen. Sedan är det egentligen klart.

Men det kan ju vara oerhört komplicerat, framför allt i de fall där det finns företag inblandade. För har man ett onoterat bolag, vilket de flesta har, då kan det vara lite svårt att veta vad de här aktierna är värda. Det kan ju bero på en mängd olika faktorer. Det är en ganska vanlig tvistsituation, skulle jag säga.

Finns det inget äktenskapsförord vill ju den som inte äger företag att det ska värderas så högt som möjligt. Medan den som äger aktierna vill trycka ned värderingen. Där kan det ju bli problem.

Så om man inte äger Nisses Måleri utan heter Jeff Bezos, som äger Amazon, och ska skilja sig - vilket råd hade du gett till honom?
Jag önskar att jag hade fått ge honom råd nu när han skiljde sig, det hade ju varit underbart, för det var säkert väldigt bra betalt! Men man ju säga att det var för sent i hans fall. Därför att han startade sitt företag på 90-talet och kunde väl inte räkna med att bli världens rikaste person? Det är väl kanske naturligt att äktenskapsförordet inte slank med där.

Om man hamnar i en situation där det redan är för sent, för man kan ju inte upprätta äktenskapsförordet retroaktivt, då är mitt råd att man ska vara ödmjuk, kompromissvillig och konstruktiv. Försök inte att starta ett krig mot din tidigare partner, utan försök att lösa det på ett anständigt sätt för båda parter. Där kan man ju behöva hjälp med att medla lite grann.

Min upplevelse är i alla fall att om man går in och är bestämd så blir det ofta kontraproduktivt. För då skapar man dålig stämning och då kanske det tar två år att lösa det istället för två månader.

Finns det några risker med att låta en partner sitta i företagets styrelse?
Ja, det skulle jag säga. Det är väldigt vanligt att partners är suppleanter i aktiebolag. Vilket i sig inte är så farligt för en suppleant tjänstgör inte i företagets namn, så att säga. Så att det kan väl gå an.

Jag tycker inte att man ska sätta en partner som ordinarie ledamot i en styrelse, om man av någon anledning behöver flera ledamöter. För att om man är styrelseledamot i ett bolag så ikläder man sig ett ganska omfattande ansvar för verksamheten. För att om olyckan är framme, går i konkurs och drar på sig skatteskulder, så kommer det inte bara drabba dig utan även din partner.


https://www.youtube.com/watch?v=6c8OPuiS_js&feature=emb_title
Länken till video finns här:
Kontaktinformation
Postadress

11353 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559008-9800
Grundat: 2015
Anställda: 26
Välkomna till Qred AB

Presentation

Företagslån från 10000kr upp till 1000000kr
Lånetid 1-18 månader

Qred är marknadsledande i Norden och alla företag kan ansöka.
Våra företagslån fungerar som en prenumeration utan bindningstid där du närsom helst kan betala tillbaka hela lånet utan extra kosnader.

* Vi tar ingen kreditupplysning genom UC på dig som privatperson utan vi använder Creditsafe för att avgöra din kreditvärdighet
* Det tar 1 minut att ansöka. 1 timme för att få en icke-bindande offert och pengar utbetalas samma dag.
* Qred tillämpar en fast månadsavgift baserat på ditt företags Qred-score.
* Du väljer själv hur mycket av det beviljade beloppet som du vill utnyttja.
* Ingen bindningstid.
* Ingen startavgift.
* Inga dolda kostnader.
* Alltid personlig service.

Öppettider: Måndag-fredag kl. 07.00-17.30
Telefon: 020-150 333/ 08-474 46 62
Mail: support@qred.se

Facebook: https://www.facebook.com/qredsverige/
Instagram: https://www.instagram.com/qredsverige/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/qred-ab/?originalSubdomain=se

Kontakter

Björn Söderqvist
+46(0)72 - 207 73 18
Molly Wahlstöm
020-15 03 33

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-09
Finska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotar
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnader
Annonser