FANUC tar cobots till nästa nivå - industritorget.se
ONSDAG 02 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

FANUC tar cobots till nästa nivå

Äntligen kommer FANUCs nya lättviktsrobot CRX till Europa. Inom en rad olika användningsområden levererar den enkel programmering utan att ge avkall på pålitlighet och säkerhet.
I december förra året presenterades nya CRX10iA för allmänheten för första gången på mässan IREX i Tokyo. Sedan dess har intresset varit stort för nästa generation av FANUCs kollaborativa robotar. CRX-10iA är en lätt och smidig kollaborativ robot med en lyftkapacitet på tio kilo.

”CRX-10iA är revolutionerande inom branschen. Användarvänligheten gör att i princip vem som helst kan använda sig av den inom en mängd olika områden. Naturligtvis utan att ge avkall på säkerhet och driftssäkerhet. CRX-10iA slutar omedelbart att röra sig vid minsta kontakt med människor. Om den stöter i ett hårt föremål backar den automatiskt” säger FANUC Nordics VD Cerold Andersson. ”Operatörer kan även manuellt skjuta bort roboten. Dess smidiga och eleganta design skyddar mot klämskador, vilket gör CRX-10iA till den perfekta robotkollegan inom produktion.” CRX-10iA är certifierad enligt säkerhetsstandarden ISO 10218-1.

Hastighet beroende på användningsområde
För att öka robotens användningsområden kan den användas dels i samarbetsläge med en hastighet på maximalt 1000 millimeter per sekund, och dels i fristående läge med hastigheter upp till 2000 millimeter per sekund. Ett lägesbyte är användbart exempelvis nattetid eller under helger då roboten kan utföra uppgifter ensam utan mänskliga operatörer.

Användarvänligheten hos CRX-10iA märks redan vid installation då både roboten och styrenheten, som bara väger 40 respektive 20 kilo, kan enkelt flyttas till rätt plats för hand.

Den nya pekskärmen har ett tydligt utformat användargränssnitt med grafiska symboler, och enkel programmering med ”drag and drop”-funktion. Därför kan även nybörjare inom robotprogrammering enkelt skapa egna arbetsprogram för roboten. Med en knapptryckning kan operatören enkelt ändra gränssnittet till att visa en traditionell teach pendant, eller ansluta en iPendant till CRX-10iA. Självklart möjliggör iPendant och teach pendant även mer komplex programmering. För att lära roboten den önskade rörelsesekvensen, kan operatören även manuellt leda roboten till rätt rörelsepunkter.

Regelbundna mjukvaruuppdateringar
Användaren kan göra mjukvaruuppdateringar till CRX-10iA på egen hand och därmed öka robotens funktionalitet. För anpassning av gripare, sensorer eller kameror tillhandahåller FANUC utvecklingskit till mjukvaran som möjliggör snabb och enkel anslutning till tillbehör från tredje part.

Gällande pålitlighet så uppfyller CRX-10iA de högsta kvalitetsstandarderna exempelvis industristandarden IP67, vilket innebär att den kan lasta och lossa maskiner där det finns fukt. Inte heller slipdamm eller andra små partiklar utgör något problem för roboten. Både styrenheten och styrplattan är utformade för att uppfylla IP54 standard.”

Lång och underhållsfri användning
Särskilt imponerande med CRX-10iA är den långa livslängden. Roboten är konstruerad för att klara sig utan underhåll de första 8 åren under förutsättning att den används på ett korrekt sätt. För kunden innebär detta både låg total ägandekostnad (TCO) och minimalt med driftsstopp i produktionen.

Naturligtvis tillhandahåller FANUC samma omfattande kundsupport för CRX10iA som för resterande produktsortiment. "Lifetime maintenance" och "Service first" innebär att FANUC lagerför reservdelar och fortsätter tillhandahålla service för alla sina produkter så länge kunder fortsätter att använda dem. Detta gäller även avvecklade produkter.

Standard och lång räckvidd
CRX-10iA finns i två versioner: en standardmodell (räckvidd på 1249 millimeter) och en modell med längre arm (räckvidd på 1418 millimeter). Att automatisera uppgifter som palletering, skruvdragning, svetsning, plock av delar ur hyllor eller från transportband och packa dem i lådor, eller lastning av råvaror i en CNC-maskin och lossning av dem när de är färdiga är inga problem för nya CRX-10iA

”Den feedback vi hitintills fått på CRX-10iA är mycket positiv. VI har bland annat hört at precisionen vid handguidning är något långt utöver det vanliga för den här typen av robotar,” avslutar Andersson. ”Vi är mycket stolta över vår nya kollega och ser fram emot att få visa upp den för allmänheten så snart som möjligt.”
Kontaktinformation
Postadress
Djurhage­gatan 10
21376 Malmö
Besöksadress
Djurhage­gatan 10
21376 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Orgnr:
556740-3927
Grundat: Ej angivet
Anställda: 45
FANUC - världsledande tillverkare av fabriksautomation.
Sedan FANUC grundades 1956 har vi installerat mer än 4,2 miljoner CNC-styrsystem, 600.000 robotar och 60.000 ROBOSHOT runt om i världen. Vi är den enda leverantören branschen som har egen utveckling och tillverkning av alla sina produkter. Produkterna inkluderar CNC styrsystem, robotar, robotutrustning och en bred produktportfölj av maskiner för verkstadsindustrin, med högsta kvalitet. Här ingår trådgnistmaskiner, formsprutor och vertikala fleroperationsmaskiner. All produktion sker vid huvudkontoret i Japan. Runt om i världen har vi ett servicenätverk representerat på 264 platser i 108 länder.

Att ge våra kunder bästa service är det absolut viktigaste för oss. Vår förstklassiga kundservice är utformad för att maximera våra kunders produktivitet och minimera driftstoppstiden. Vi erbjuder allt från en komplett portfölj av standardlösningar till skräddarsydda paket, med global närvaro och lokala perspektiv.

Vi ger er livscykelsupport! Från första till sista dagen ger vi våra kunder support och assistans för sina FANUC-maskiner. Det spelar ingen roll hur länge den har stått på verkstadsgolvet. Vi erbjuder av lösningar och optimeringar som har utvecklats för att våra kunder och deras verksamhet ska vara konkurrenskraftiga och ha maximal prestanda under hela maskinens livscykel.

Kontakter

Dan Martinsson
FANUC Nordic Sales Manager ROBOMACHINES
+46 70 761 04 54
Ulrika Lindgren
Marketing Manager på FANUC Nordic AB
08-50580744
Dennis Librell
Säljchef robotar Norden
+46850580700

Filmer

FANUC Europe Corporation - Company presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-19
SCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations tekniker
Annonser