TORSDAG 06 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fasthållning med vakuum­teknik

Ernst Hombach GmbH & Co har hittat den perfekta lösningen för att hålla fast plastdelar under limning.
Under ett år har företaget använt en portabel MINK MV klovakuumpump från Busch Vacuum Solutions för att fixera plastdelar i kläm- och fasthållningsdon så att de kan sammanfogas genom limning. Det bästa med den här lösningen är att vakuumpumpen monteras på ett vakuumkärl och är frekvensstyrd. Frekvensstyrningen ger en behovstyrd effekt, oberoende av om en eller tre delar behöver fixeras på fasthållningsdonen. Detta gör limningen av delar extremt flexibel och effektiv.

Med 130 anställda tillverkar Ernst Hombach plastprodukter i Tyskland. Produkterna omfattar allt från individuella delar av hög kvalitet till monteringsfärdiga, masstillverkade komponenter för medicinteknik, järnvägsfordon och flera andra industrier.

I början av 1960-talet blev Ernst Hombach engagerad i termoformning med vakuum och förändrade radikalt den här processen med utvecklingen av ”twin-sheet” termoformning i kammare. Med den här processen är det möjligt att termoforma två termoplastiska plattor samtidigt i en över- och en underform, så att ihåliga stommar kan tillverkas. Idag används ”twin-sheet”-teknologin bland annat för att tillverka beklädnad för maskiner eller utrustning inom medicinteknik, till exempel höljen till MRI-utrustning (fig. 1). Hombach kan i princip erbjuda alla produktionsstegen för sina kunder, från koncept till serietillverkning, fortsatt bearbetning, förmontering och slutbearbetning. Timo Tobolla, verkställande direktör, ser därmed sig själv som en systemleverantör till sina kunder.

Individuellt termoformade delar limmas i en separat produktionshall. Under den här processen fixeras de enskilda plastdelarna under vakuum i fasthållningsdon och förenas med andra komponenter genom limning. Tack vare den höga precisionen hos dessa limningar är det oerhört viktigt att delarna är säkert och exakt fixerade. Tidigare användes en oljesmord vakuumpump för detta. Den var placerad på en pall på respektive arbetsstation och till denna kunde max. två fasthållningsdon anslutas åt gången. Nackdelen med den här lösningen var att systemet inte var speciellt flexibelt. Vakuumpumpen kördes alltid på maximal hastighet och hade därmed en onödigt hög strömförbrukning. Dessutom var vakuumpumpen relativt högljudd, vilket var besvärande eftersom den var placerad direkt vid arbetsstationerna.

Efter diskussioner med en vakuumexpert från Busch Vacuum Solutions infördes en lösning som var skräddarsydd efter de här behoven, en MINK MV klovakuumpump. Den här vakuumpumpen behöver inte olja som driftsvätska, den arbetar helt torrgående och beröringsfritt. Det gör den nästan underhållsfri.

MINK MV är standardutrustad med frekvensstyrning. Det innebär att vakuumpumpen kan programmeras att ställa in en specifik vakuumnivå som krävs för att hålla fast delarna. Vakuumpumpen anpassar sin prestanda efter aktuellt behov. Om nödvändigt vakuum appliceras på ett fasthållningsdon så minskar pumpens rotationshastighet tills den stannar. Om ett andra fästdon ansluts appliceras vakuum direkt från bufferten i vakuumkärlet. Om trycket i vakuumkärlet ökar till över programmerad nivå startar vakuumpumpen direkt för att sänka och upprätthålla börvärdet.

MINK MV klovakuumpump installeras tillsammans med vakuumkärlet för att bilda en kompakt och mobil enhet (fig. 2) som enkelt kan flyttas mellan arbetsstationerna.

Timo Tobolla ser den stora fördelen med denna lösning som innebär att han använder avsevärt mindre energi med MINK MV och att, istället för tidigare två fasthållningsdon. Timo kan nu använda tre fasthållningdon samtidigt under vakuum. Det regelbundna underhållsarbetet som krävdes tidigare och tillhörande kostnader minimeras. Timo Tobolla säger att det nu är mycket enklare att hantera den nya vakuumförsörjningen och dessutom är den nya pumpen tystare än vakuumpumpen som tidigare användes.
Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 18
Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Pumps and Systems är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke och Uppsala.

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Irene Jepsen
Marknad
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-26
norelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusiktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitionerItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i LandvetterFortsatt uppåtgående trend: Allt fler unga startar företag
2021-04-16
HCL utökar globalt samarbete med Intel för att påskynda digital transformationABB:s innovativa system för energilagring och traktionskonverterare ska driva tåg i TysklandAS-X778 – Flödesreglering för varje tillfälleCrouzet välkända relä-serie GN är tillbaka i ny tappningÄnnu en automatisk fordonsvåg från TamtronSM-guld i plåtslageri till Elias KarlssonChargePoint: Fordons­flottans framtid är elektrisk Automation i fokus hos ConradVårnyheter från CERTEX
Annonser