SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fastsatta korkar certifieras som "Easy to Use"

Efter tester av Reumatikerförbundet
• Förpackningar med fastsatta korkar från Tetra Pak har testats av Reumatikerförbundet och certifieras som enkla att använda för alla.
• Certifieringen är unik och bygger på produkttester som genomförts av personer med nedsatt handfunktion.

Samtliga av förpackningarna med fastsatta korkar från Tetra Pak – hittills 18 produkter – som testats av Reumatikerförbundet under 2022 och 2023 har fått certifieringen Easy to use. Testet är en vetenskapligt utvecklad metod och för att bli godkänd måste produkten vara lätt att öppna, använda och återförsluta.

Enligt EU:s nya direktiv om engångsplast (SUP, Single-Use Plastic) ska alla engångsdryckesbehållare tillverkade med plast ha korkar och lock som sitter fast i förpackningen. Syftet är att minska plast i naturen och främja den cirkulära ekonomin.

”Våra fastsatta korkar spelar en viktig roll för att förhindra nedskräpning. Eftersom korken sitter kvar i resten av kartongförpackningen hänger den med i återvinningen. Korkarna har också designats för att vara så användarvänliga som möjligt. De är enkla att öppna och stänga, och diametern är omsorgsfullt utformad för att det ska vara smidigt att dricka och hälla ur dem”, säger Elizabeth Anderberg, Communication Director North Europe på Tetra Pak.

”Gynnar alla konsumenter”
För att säkerställa att de nya fastsatta korkarna är enkla att använda för alla, har Tetra Pak låtit Reumatikerförbundet genomföra sin vetenskapliga testmetod Easy to use. Testpaneler med personer som har nedsatt handfunktion har fått bedöma förpackningarna i flera moment. Resultatet sammanställs genom att för varje användarmoment beräkna testgruppens genomsnittliga bedömning. Panelens bedömning verifieras genom jämförelse med en större referensgrupp då varje testpanel är unik.

”Vi är väldigt glada över att alla våra förpackningar med fastsatta korkar som testats har godkänts och certifierats. Tetra Pak har en lång historia med fokus på användarvänlig design. Det är av största vikt att alla våra produkter är enkla och smidiga att använda, och det gynnar samtliga konsumenter, inte enbart personer med nedsatt handfunktion”, säger Elizabeth Anderberg, Communication Director North Europe på Tetra Pak.

Allt fler med nedsatt handfunktion
Minst 1,5 miljoner människor i Sverige har nedsatt handfunktion, enligt Reumatikerförbundet, och för många är det svårt att öppna till exempel en medicin- eller livsmedelsförpackning som inte har en genomtänkt design.

Stina Nordström, generalsekreterare på Reumatikerförbundet, säger:
”Vårt arbete med Easy to use-testerna visar hur viktig det är att göra rätt från början. Med det arbetssättet skulle många produkter kunna bli mer lättillgängliga och användbara för fler. En stor och växande grupp i samhället – inte bara personer med reumatiska diagnoser – har stora problem med svåröppnade förpackningar. Vi ser mycket positivt på att företag som Tetra Pak anstränger sig för att utveckla lätthanterliga produkter och vi hoppas såklart att de blir fler.”

Vad är Easy to use?
• Easy to use är Reumatikerförbundets unika certifiering av produkter och förpackningar och bygger på produkttester som genomförs av personer som har nedsatt handfunktion.
• Reumatikerförbundets test är en vetenskapligt utvecklad metod, beprövad sedan många år, med målet att ge ett stödjande verktyg för tillverkare och producenter av produkter.
• När den testade produkten uppnår godkänd nivå blir den certifierad av Reumatikerförbundet. Godkända produkter anses vara enkla att använda för alla.
• Samtliga förpackningar med fastsatta korkar från Tetra Pak som testats hittills (18 produkter) har fått certifieringen Easy to use under 2022/2023.

Läs mer här om de fastsatta korkarna från Tetra Pak och se listan på förpackningar och korkar som certifierats av Reumatikerförbundet.

Enkla att öppna, enligt internationell standard
Tetra Pak testar också sina produkter enligt ISO17480 ”Easy of Opening”, en internationell standard för att bedöma hur lätt det är att öppna produkter, som grundar sig på paneltester med äldre människor (65-79 år).

Nytt direktiv om fastsatta korkar
EU:s direktiv om engångsplast (SUP) ställer krav på att engångsdryckesbehållare tillverkade med plast bara tillåts på marknaden om deras korkar och lock sitter fast i förpackningen, och träder i kraft i juli 2024. Direktivet är en del i EU:s större satsning som tillkännagavs i deras plaststrategi och utgör en viktig del i EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?
2024-02-13
Intercut har installerat ELEMENT skärmaskin Ännu en fantastisk kundresa att lyfta framVälkomnar Reality Capture till DynaMate-familjenVägen mot mer ansvarsfull produktionRF-System återlanserar extra tålig sopskopa