TISDAG 18 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldrift

Det var igår, på ”Earth Day” den 22 april som Fiat Professional väljer att presentera nya och eldrivna Ducato.
• Det var i samband med 40-års firandet av modellens lansering som den samlade journalistkåren för första gången fick se Ducato med eldrift.

• För att säkerställa att e-Ducato uppfyller kundernas krav, var det naturligt att involvera dem i utvecklingsarbetet.

• 2016 inleddes ett strategiskt partnerskap med DHL med det gemensamma målet att ställa om till en utsläppsfri flotta.

• e-Ducato garanterar prestanda och driftskostnad i linje med motsvarande fordon med förbränningsmotor.

• Med Mopar® Connect som standard i e-Ducato möjliggörs en avancerad anslutning och uppkoppling.

I år är det femtioförsta gången som ”jordens dag” firas över hela världen. Dagen syftar till att lägga ett extra fokus på att värna om miljön, att informera och utbilda.

Ducato firar sitt 40-årsjubileum 2021, genom åren har modellen ständigt utvecklats och avslutade föregående år med att bli det bäst säljande kommersiella fordonet i Europa. Även inom husbilssektorn har Ducato ett framgångsrikt facit och blev det bäst säljande fordonet i sin klass för sjätte året i rad.

e-Ducato - redo för alla uppdrag

Eric Laforge, Stellantis Europachef för lätta kommersiella fordon berättar ”Under utvecklingsprocessen av E-Ducato var syftet inte att bara skapa ett miljövänligt fordon utan en komplett mobilitetslösning, som kännetecknas av flexibilitet, tillförlitlighet, effektivitet och hållbarhet (både ur ett finansiellt och ett miljövänligt perspektiv). En miljövänlig mobilitetslösning behovsanpassad efter användarens verksamhet och vardag. Målet är att sätta en standard på marknaden och att erbjuda utrustning och kapacitet som återfinns i motsvarande fordon med förbränningsmotor. Med hela fyrahundra olika konfigurationer tillgodoser E-Ducato behovet för alla yrkesgrupper.

100 % eldrift med kompromisslös användning och kostnadseffektivitet.

Med utgångspunkt från elektriska konfigurationer har E-Ducato anpassats efter kundernas krav. Modellens smarta layout kompromissar inte med lastvolym. Batterierna är optimalt placerade under golvet och ger en lastkapacitet från 10 till 17 kubikmeter och nästan 2 ton i lastvikt.

Batteriernas placering ger andra uppenbara fördelar, en optimal viktfördelning och sänkning av tyngdpunkten förbättrar fordonets köregenskaper även med tung last.

Den prestanda som e-Ducato levererar motsvarar den som upplevs hos dieselversioner. Elmotorn med maximalt vridmoment på 280 Nm levererar en effekt på upp till 90 kW (cirka 122 hk) och accelererar från 0-50 km/h på 5 sekunder.

Batterikonstruktionen består av 3-5 moduler placerade i rad. E-Ducato har två olika storlekar på batteripaket 47 kWh respektive 79 kWh, vilket ger klassens bästa räckvidd och erbjuder tre olika laddningslägen (två kommer att vara tillgängliga vid lanseringstillfället).

Med batterikapaciteten på 47 kWh färdas E-Ducato upp till 170 km enligt WLTP-cykeln (blandad körning) och upp till 235 km vid stadskörning.

Med batteriet på 79 kWh ökar räckvidden till 280 km enligt WLTP-cykeln (blandad körning) och upp till 370 km vid stadskörning.

Med snabbladdning tar det cirka en halvtimme att ladda bilen tillräckligt för att köra 100 km.

Batteriet med 79 kWh har 10 års garanti eller 220 000 km och det mindre batteriet med 47 kWh har 8 års garanti eller 160 000 km.

De flexibla körlägena bidrar till en perfekt balans mellan prestanda och ekonomi. "Normal" är det läge som ger bäst balans, medan “Eco” – läget sparar energi. Vid transport av tung last eller när fordonet exempelvis körs i uppförsbacke kan "Power" – läget med fördel väljas.

E-Ducato har även två ytterligare funktioner som assisterar föraren:

- “Turtle Mode”, kan liknas vid batterisparfunktionen i en mobiltelefon och aktiveras automatiskt när batteriet är lågt. Fordonets prestanda begränsas för att förlänga räckvidden med 8 till 10 %.

- “Recovery Mode”, gör e-Ducato till det enda elfordonet som aldrig stannar. Faktum är att om en batterimodul plötsligt inte fungerar tar de andra modulerna över och färden kan fortsätta.

Sammantaget levererar Ducato klassens bästa specifikationer, flexibilitet och tillförlitlighet och ett utmärkt restvärde på marknaden.

En viktig ekonomisk fördel är att underhållskostnaderna för e-Ducato kommer att vara cirka 40 % lägre än ett fordon med en konventionell motor.

De totala ägandekostnaderna förväntas att bli i linje med dieselversionerna, vilket är utmärkt både ur ett hållbarhets- och ekonomiskt perspektiv.

Partnerskap med DHL

Fem år av datainsamling ligger till grund för utvecklingsarbetet av e-Ducato. Bland annat har data från fyratusen fordon registrerats under ett år och i över 50 miljoner kilometer och under mycket varierade kör-, last- och väderförhållande. Utvecklingsarbetet utfördes i ett mycket nära samarbete med kunder som representerar olika yrkesgrupper. Detta för att identifiera skräddarsydda lösningar baserade på verkliga värden och behov.

2016 inleddes ett tätt samarbete med DHL, världsledande inom internationell godstransport. De är erkänt specialiserade inom sitt område, är innovativa och expanderar framgångsrikt. Med partnerskapet gavs möjlighet för e-Ducato att få tillgång till data från DHL: s verkliga uppdrag. Alberto Nobis, VD för DHL Express i Europa: ”Vi tror starkt på en elektrifiering av ”last mile” leveranser i framtiden. För att uppnå vårt mål, att föra människor närmare varandra och underlätta deras liv är vi engagerade i att bli grönare och renare i allt vi gör, varje dag. Genom att lägga till e-Ducato i vår flotta tar vi nästa stora steg mot vårt mål att elektrifiera de flesta av våra ”last mile” leveranser till år 2030”.

”Hos Fiat Professional hittade vi det vi har letat efter, toppmodern teknik och med batterier som gör det möjligt för oss att köra mer än 200 km på en laddning. Vi vill komma ut till våra kunder så snabbt möjligt, samtidigt med respekt för miljön”.

För Eric Laforge, Stellantis Europachef för lätta kommersiella fordon ser e-Ducato projektet som en resa mot innovation och framtiden.

”Vi är stolta över att välrenommerade DHL Express har valt e-Ducato för att nå sitt ambitiösa mål. Vid utvecklingen av e-Ducato har vi inte enbart fokuserat på hållbarhet. Vi har ambitionen att leverera en effektiv mobilitetslösning till våra kunder med både det ekonomiska och miljömedvetna perspektivet i fokus”.

Uppkopplingsmöjligheter i e-Ducato

Mopar® Connect presenterar nya verktyg för att effektivisera användandet av e-Ducato samt för att utvärdera lönsamheten. Det finns ett brett utbud av funktioner och som dessutom kan fjärrstyras, exempelvis ”My Fleet Manager”, en app för smidig hantering av bilparken.

Som en kampanj ingår tjänsten utan kostnad under i 6 månader.

Via en webbaserad plattform ges möjlighet till att enkelt och i realtid kunna hantera olika parametrar exempelvis körsträcka, var fordonet befinner sig, status på underhåll och laddning samt mycket annat. Allt detta i syfte att förbättra flottans effektivitet, produktivitet, minska kostnader, förhindra risker och trygga säkerheten för både fordonet och föraren.

Mopar® Connect är standard på alla versioner av e-Ducato. I mobilappen ”Uconnect LIVE” finns möjlighet att kontrollera om dörrarna har stängts, hitta var fordonet står parkerat och få en varning om fordonet flyttas. Det går även att få en notifiering om en förinställd hastighetsgräns överskrids.

Andra funktioner i ”Uconnect LIVE” gör det möjligt att på distans övervaka batterinivå, däcktryck och se utförda servicekontroller.

Andra tillgängliga tjänster är ”My Journey”, här går det att se var fordonet har färdats.

I ”My eCharge” som specifikt utvecklats för e-Ducato finns möjlighet att styra och schemalägga laddning, hitta laddstation och sköta betalning vid offentliga laddstationer.


Redo för en ny era av e-mobilitet

Som ett led i Stellantis satsning på hållbar mobilitet har en specifik avdelning för e-mobilitet inrättats. Syftet är att skapa en strukturerat och miljövänligt system och som är ekonomiskt konkurrenskraftigt och där partners, produkter och tjänster tillsammans kan förenkla livet för kunder som väljer eldrivna eller elektrifierade produkter.

Mobilitetsteamet har samarbetat med en rad stora och etablerade parters, alla specialiserade inom sin sektor. Tillsammans har de fokuserat på design och utveckling av en serie elektrifieringstekniker, initiativ och projekt.

Övergången till en hållbar el- och elektrifierad mobilitet kräver ett nätverk av offentliga och privata laddstationer för el- och plug-in hybridfordon.

Samtidigt krävs en omställning gällande elproduktion och distribution. Stellantis utvecklar lösningar för att uppfylla de behov som finns, exempelvis har Stellantis upprättat ett avtal med Engie EPS, en ledande aktör inom energisektorn.

Ett annat exempel är partnerskapet med Free2Move eSolutions där syftet är att bygga upp en laddinfrastruktur (installation, service och drift).

Innehållet omfattar bland annat abonnemang för laddning på offentliga platser och i hemmet till en månadsavgift. Samarbetet täcker även hantering av batteriets livscykel och ytterligare avancerade energitjänster där bilens batteri används som kraftkälla (V2G) och andra energihanteringslösningar för att minska den totala ägandekostnaden.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-05-06
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
2021-05-05
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
2021-05-04
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
2021-05-03
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
2021-04-30
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
2021-04-29
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
2021-04-28
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Annonser