ONSDAG 20 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Finalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia Subcontractor

Under året har Materialens År genomfört en innovationstävling där målet var att med kreativ användning av material ta fram en Cykelpackning,
En anordning för att transportera saker på/med cykel. Juryn har valt ut tre finalister, vars bidrag nu har byggts och testat inom testbädden LIGHTest, samt bistått med en finansierad första uppfinningsanmälan.

De tre finalisterna och deras prototyper presenterasunder Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörsmässa, och den slutgiltiga vinnaren meddelas på scen under Elmia Subcontractor i Jönköping 14 november, klockan 14.00.

Om finalisterna

Andreas Slomian
Vad är speciellt med din lösning?
Den är designad för att vara stöldsäker och ge bra balans vid cykling. Den går att låsa fast i cykeln och locket är låsbart. Den är designad så att området kring botten av packningen har större volym än överdelen, för att fler saker kan packas. Då blir tyngdpunkten närmare marken vilket ökar stabiliteten. Man kan få plats med både dator, matlåda, regnkläder, inneskor och ombyte.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
Stöldskyddet är av Dyneema, ett nonwoven-material. Dessutom användes en multimateriallösning för att enkelt låsa fast väskan i cykeln. Väskan är stöldsäkrad genom att Dyneema-materialet är extremt skärtåligt och väskan är låsbar. Packningens foder bildar en påse som vilar i Dyneema-skalet. Denna påse har öglor där ett snöre löper igenom för at ytterligare förstärka stöldskyddet och för att skydda mot regn.

Nils Carlbaum
Vad är speciellt med din lösning?
Fästpunkten som medger användning av cykels pakethållare, och den låga tyngdpunkten som ger en följsam kärra, även med tung packning. Lösningen har använts i flera år för att transportera barn till och från dagis/skola. Eftersom den är delbar på mitten kan den lätt packas in i bagaget på en bil.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
Återanvändning av material: En gammal kardanaxel från en Opel fick donera sitt knutkors, ett avgasrör från Volvon blev främre del av ramen, en ritningshängare i rektangulär profil gav en enkel delning i ramens mitt och en gammal framgaffel fick ansluta det gamla barncykelframhjulet längst bak. Allt är i stål för att det är enkelt att svetsa ihop och reparera. En ny packlåda av 3D-printat återvunnet material kommer att visas på Elmia Subcontractor.

Simon Dybeck
Vad är speciellt med din lösning?
The BackBag är ett modernt tag på pannierväskan i formen av en ryggsäck med infällbara axelband. Väskan har ett unikt fäste så att väskan lätt monteras på din cykel i två snabba steg, utan behov av pakethållare. Dina artiklar kan lätt skyddas genom att låsa blixtlås och väska till din cykel med ett standard-lås.
Väskan har fack för dator, tablet samt en kyldel för matlådor. Utanpå finns flera extrafickor. Väskan finns i många färger för att passa olika cyklar och stilar.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?

Piñatex, ett läderliknande material tillverkat av rester från ananas ger väskan en snygg design samtidigt som det ger ett litet koldioxid-fotavtryck. Fästet för montering har en minimal design och kräver därmed mycket mindre material än pakethållare.

Se prototyperna av tävlingsbidragen i Monterplats C05:20 på Elmia Subcontractor den 13-14 november. Presentation och prisutdelning sker på Innodex-scenen den 14 november kl. 14.00

Tommy Ekholm
Kommunikatör Metalliska material / Materialens År
tommy.ekholm@jernkontoret.se
072-450 17 16

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-14
Väderstad tar hem Machine of the Year 2020
2019-11-13
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
2019-11-08
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företag
Annonser