ONSDAG 19 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Finalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia Subcontractor

Under året har Materialens År genomfört en innovationstävling där målet var att med kreativ användning av material ta fram en Cykelpackning,
En anordning för att transportera saker på/med cykel. Juryn har valt ut tre finalister, vars bidrag nu har byggts och testat inom testbädden LIGHTest, samt bistått med en finansierad första uppfinningsanmälan.

De tre finalisterna och deras prototyper presenterasunder Elmia Subcontractor, norra Europas ledande underleverantörsmässa, och den slutgiltiga vinnaren meddelas på scen under Elmia Subcontractor i Jönköping 14 november, klockan 14.00.

Om finalisterna

Andreas Slomian
Vad är speciellt med din lösning?
Den är designad för att vara stöldsäker och ge bra balans vid cykling. Den går att låsa fast i cykeln och locket är låsbart. Den är designad så att området kring botten av packningen har större volym än överdelen, för att fler saker kan packas. Då blir tyngdpunkten närmare marken vilket ökar stabiliteten. Man kan få plats med både dator, matlåda, regnkläder, inneskor och ombyte.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
Stöldskyddet är av Dyneema, ett nonwoven-material. Dessutom användes en multimateriallösning för att enkelt låsa fast väskan i cykeln. Väskan är stöldsäkrad genom att Dyneema-materialet är extremt skärtåligt och väskan är låsbar. Packningens foder bildar en påse som vilar i Dyneema-skalet. Denna påse har öglor där ett snöre löper igenom för at ytterligare förstärka stöldskyddet och för att skydda mot regn.

Nils Carlbaum
Vad är speciellt med din lösning?
Fästpunkten som medger användning av cykels pakethållare, och den låga tyngdpunkten som ger en följsam kärra, även med tung packning. Lösningen har använts i flera år för att transportera barn till och från dagis/skola. Eftersom den är delbar på mitten kan den lätt packas in i bagaget på en bil.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?
Återanvändning av material: En gammal kardanaxel från en Opel fick donera sitt knutkors, ett avgasrör från Volvon blev främre del av ramen, en ritningshängare i rektangulär profil gav en enkel delning i ramens mitt och en gammal framgaffel fick ansluta det gamla barncykelframhjulet längst bak. Allt är i stål för att det är enkelt att svetsa ihop och reparera. En ny packlåda av 3D-printat återvunnet material kommer att visas på Elmia Subcontractor.

Simon Dybeck
Vad är speciellt med din lösning?
The BackBag är ett modernt tag på pannierväskan i formen av en ryggsäck med infällbara axelband. Väskan har ett unikt fäste så att väskan lätt monteras på din cykel i två snabba steg, utan behov av pakethållare. Dina artiklar kan lätt skyddas genom att låsa blixtlås och väska till din cykel med ett standard-lås.
Väskan har fack för dator, tablet samt en kyldel för matlådor. Utanpå finns flera extrafickor. Väskan finns i många färger för att passa olika cyklar och stilar.

Hur bidrar den till smart materialanvändning?

Piñatex, ett läderliknande material tillverkat av rester från ananas ger väskan en snygg design samtidigt som det ger ett litet koldioxid-fotavtryck. Fästet för montering har en minimal design och kräver därmed mycket mindre material än pakethållare.

Se prototyperna av tävlingsbidragen i Monterplats C05:20 på Elmia Subcontractor den 13-14 november. Presentation och prisutdelning sker på Innodex-scenen den 14 november kl. 14.00

Tommy Ekholm
Kommunikatör Metalliska material / Materialens År
tommy.ekholm@jernkontoret.se
072-450 17 16

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-12
Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2020-02-07
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publikPremiär på svensk mässa för Volkswagens nya elbil ID.3B&R introducerar en industriel TSN switch för realtidsnätverk3D-printade fönster från NorDan sätter svensk innovation på världskartan
Annonser