Finpositionering i ställage - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Finpositionering i ställage

Med IPS 200i erbjuder Leuze electronic världens minsta kamerabaserade sensor med skyddsklass IP 65 för noggrann positionering av höglagersystem.
Ställage består i huvudsak av vertikala- och horisontella balkar. Under de senaste 20 åren har konstruktionen av dessa installationer förändrats avsevärt. Av kostnadsskäl används allt tunnare materialväggar. Förvaringsmöjligheterna och tillämpningarna har blivit betydligt fler genom åren. Ställagen utsätts allt oftare för termisk och dynamisk påverkan och dessutom har chockbelastningarna ökat i många höglagersystem. För att undvika materialpåverkan vid evt. kollisioner med ställagen måste därför pallfackets position identifieras så exakt som möjligt.

För positionering i X- och Y-led av skyttlar i höglagersystem används vanligtvis proximativ- respektive finpositionering. För proximativ positionering av skytteln används till exempel positioneringssystem såsom streckkodsläsare, optiska avståndsgivare eller inkrementella givare. När den ungefärliga positionen har uppnåtts utförs finpositioneringen så att enheten placeras på sin rätta position. I pallfacket finns normalt minst två optiska reflekterande ssensorer per positioneringsriktning - för X- och Y-riktningen - dvs. minst fyra sensorer.

Utan objektdetektering är sensorernas utgångar OFF. Om en sensor detekterar kanten på en balk så ändras sensorns status och utgången indikerar ON. Med hjälp av det nya signaltillståndet är det å ena sidan möjligt att upptäcka rörelseriktningen för höglagersystemet och å andra sidan att beräkna den önskade målpositionen med hänsyn till balkkanten.

Lösningen med lägessensorer, som har visat sig användbar genom åren, har dock ett antal nackdelar. Exempelvis är tillgängligt utrymme på ställaget extremt begränsat, eftersom andra sensorer ofta är monterade där för att kontrollera pallfacketss tillgänglighet. Dessutom kan sensores som läser mot reflektor relativt enkelt skapa felaktiga signaler till följd av glansiga profilytor, oönskade reflexer från kanter belägna i bakgrunden eller på grund av effekterna av omgivande ljus (särskilt HF-ljus från LED-belysningar).

Detta resulterar i stilleståndstider vilket leder till lägre tillgänglighet. Den största nackdelen är emellertid den komplexa injusteringen av lägesgivarna - såväl under installationen som under drift - vilket innebär att alla pallplatspositioner måste nås med hög noggrannhet. Utbildad, kvalificerad personal krävs för detta ändamål. Utöver detta är det faktum att en enkel optisk lägessensor inte levererar ytterligare diagnostikinformation för dess kondition och status eller information om funktionsreserv . Därmed finns inte stöd för nya möjligheter, inom ramen för Industri 4.0 p.g.a. bristen på diagnostik för förebyggande underhåll.

Med IPS 200i erbjuder Leuze electronic världens minsta kamerabaserade sensor med skyddsklass IP 65 för noggrann positionering av höglagersystem. Detta underlättar för enkel och snabb idrifttagning och säker drift. Det webbaserade, flerspråkiga konfigurationsverktyget med en användarvänlig guide hjälper till att minska tiden för idrifttagning. Fyra status-lysdioder hjälper till under sensorns injustering. Dessa blinkar med en frekvens som är proportionell mot avståndet till målpositionen. Om sensorn är perfekt injusterad, lyser alla fyra lysdioder samtidigt.

Med det hjälp av den integrerade kvalitetssäkringen meddelar IPS 200i om statusändringar i sensorn eller på ställaget och hjälper därmed användaren att identifiera möjliga fel tidigt, eller för att skapa förebyggande underhåll - vilket är en hörnpelare inom Industry 4.0. Diagnostiken underlättar också identifieringen av egenheter som kan föregå ett systemfel. Här kan IPS 200i också användas användas för bildöverföring.

Med det integrerade Ethernet-gränssnittet (TCP/IP eller UDP) eller PROFINET-gränssnittet är både direkt integration i kundens nätverksmiljö och snabb, platsoberoende diagnostik möjliga.

Den nya sensorn, som är optimerad för fältdjup, har ett fast fokusläge , som efter proximativ positionering, används för optisk fin positionering i X- eller Y-riktningen av ett höglagersystem. Den är kapabel att överföra korrigeringskoordinaterna för en exakt positionering av ett pallställ i ett höglager. Så här fungerar det: Den smarta sensorn upptäcker runda hål eller reflektorer i en balk i pallfacket och bestämmer positionsavvikelsen för pallarna i X- eller Y-riktningen relativt målpositionen. Positioneringssensorn genererar en eller flera bilder som värden enligt en gråskala. Först söker sensorn efter en definierad, rund markering (hål/reflektor) i bilden. X/Y-avvikelsen matas ut som ett milimetervärde i förhållande till målpositionen eller som kvadranter som i sin tur kan användas för att styra signalutgångarna. Intelligenta bildbehandlingsalgoritmer säkerställer tillförlitlig positionering med hög uppdateringshastighet. Den högintensiva, infraröda LED-funktionen (ljusemitterande diod) möjliggör korta exponeringstider, vilket också stöder applikationer i höga hastigheter i kombination med ett stort fältdjup. Den typiska cykeltiden för ett mätvärde är 35 ms med en reproducerbarhet av typiskt 0,1 mm (1 sigma).

IPS 200i är lämplig för applikationer inom normala temperaturintervall eller, med integrerad uppvärmning som option för fryszoner ned till -30°C.

Med mer än 50 års erfarenhet inom området sensorteknik har Leuze electronic blivit ett specialistföretag inom branschen.

De huvudsakliga kunderna finns inom områdena: Förpacknings- och livsmedelsindustri, lagerautomatisering, fordonsindustri, maskintillverkning samt lab-automation.

Produktprogrammet omfattas av sensorer för att känna av objekts närvaro eller att mäta avstånd till objektet, alternativt identifiera objekt via RFID-teknik eller streckkoder. Två av de mest växande produktområdena är bildbearbetning (Vision) samt produkter och tjänster för personsäkerhet vid maskiner.

Leuze electronic grundades 1963 nära Stuttgart i Tyskland där huvudkontoret ligger än idag. Företaget har över 1200 medarbetare, på 24 platser i världen, som jobbar för att producera och leverera högsta kvalitet av produkter och tjänster samt ge råd och service till sina kunder. En stor del av personalen arbetar med innovativ produktutveckling så att Leuze electronic alltid skall ligga i framkant av teknologin.

Varje dag strävar medarbetarna efter att leverera ”Smart Sensor Business” vilket innebär att gentemot kunderna; -Tänka enkelt – Dela erfarenheter – Erbjuda hög grad av närvaro samt Forma framtiden. www.smart-sensor-business.com

Leuze electronic Scandinavia ApS
Ågatan 16
SE-573 31 Tranås Sweden
Per Levin
Telefon: +46 140 22201
per.levin@leuze.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Lyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
Annonser