TISDAG 12 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Finpositionering i ställage

Med IPS 200i erbjuder Leuze electronic världens minsta kamerabaserade sensor med skyddsklass IP 65 för noggrann positionering av höglagersystem.
Ställage består i huvudsak av vertikala- och horisontella balkar. Under de senaste 20 åren har konstruktionen av dessa installationer förändrats avsevärt. Av kostnadsskäl används allt tunnare materialväggar. Förvaringsmöjligheterna och tillämpningarna har blivit betydligt fler genom åren. Ställagen utsätts allt oftare för termisk och dynamisk påverkan och dessutom har chockbelastningarna ökat i många höglagersystem. För att undvika materialpåverkan vid evt. kollisioner med ställagen måste därför pallfackets position identifieras så exakt som möjligt.

För positionering i X- och Y-led av skyttlar i höglagersystem används vanligtvis proximativ- respektive finpositionering. För proximativ positionering av skytteln används till exempel positioneringssystem såsom streckkodsläsare, optiska avståndsgivare eller inkrementella givare. När den ungefärliga positionen har uppnåtts utförs finpositioneringen så att enheten placeras på sin rätta position. I pallfacket finns normalt minst två optiska reflekterande ssensorer per positioneringsriktning - för X- och Y-riktningen - dvs. minst fyra sensorer.

Utan objektdetektering är sensorernas utgångar OFF. Om en sensor detekterar kanten på en balk så ändras sensorns status och utgången indikerar ON. Med hjälp av det nya signaltillståndet är det å ena sidan möjligt att upptäcka rörelseriktningen för höglagersystemet och å andra sidan att beräkna den önskade målpositionen med hänsyn till balkkanten.

Lösningen med lägessensorer, som har visat sig användbar genom åren, har dock ett antal nackdelar. Exempelvis är tillgängligt utrymme på ställaget extremt begränsat, eftersom andra sensorer ofta är monterade där för att kontrollera pallfacketss tillgänglighet. Dessutom kan sensores som läser mot reflektor relativt enkelt skapa felaktiga signaler till följd av glansiga profilytor, oönskade reflexer från kanter belägna i bakgrunden eller på grund av effekterna av omgivande ljus (särskilt HF-ljus från LED-belysningar).

Detta resulterar i stilleståndstider vilket leder till lägre tillgänglighet. Den största nackdelen är emellertid den komplexa injusteringen av lägesgivarna - såväl under installationen som under drift - vilket innebär att alla pallplatspositioner måste nås med hög noggrannhet. Utbildad, kvalificerad personal krävs för detta ändamål. Utöver detta är det faktum att en enkel optisk lägessensor inte levererar ytterligare diagnostikinformation för dess kondition och status eller information om funktionsreserv . Därmed finns inte stöd för nya möjligheter, inom ramen för Industri 4.0 p.g.a. bristen på diagnostik för förebyggande underhåll.

Med IPS 200i erbjuder Leuze electronic världens minsta kamerabaserade sensor med skyddsklass IP 65 för noggrann positionering av höglagersystem. Detta underlättar för enkel och snabb idrifttagning och säker drift. Det webbaserade, flerspråkiga konfigurationsverktyget med en användarvänlig guide hjälper till att minska tiden för idrifttagning. Fyra status-lysdioder hjälper till under sensorns injustering. Dessa blinkar med en frekvens som är proportionell mot avståndet till målpositionen. Om sensorn är perfekt injusterad, lyser alla fyra lysdioder samtidigt.

Med det hjälp av den integrerade kvalitetssäkringen meddelar IPS 200i om statusändringar i sensorn eller på ställaget och hjälper därmed användaren att identifiera möjliga fel tidigt, eller för att skapa förebyggande underhåll - vilket är en hörnpelare inom Industry 4.0. Diagnostiken underlättar också identifieringen av egenheter som kan föregå ett systemfel. Här kan IPS 200i också användas användas för bildöverföring.

Med det integrerade Ethernet-gränssnittet (TCP/IP eller UDP) eller PROFINET-gränssnittet är både direkt integration i kundens nätverksmiljö och snabb, platsoberoende diagnostik möjliga.

Den nya sensorn, som är optimerad för fältdjup, har ett fast fokusläge , som efter proximativ positionering, används för optisk fin positionering i X- eller Y-riktningen av ett höglagersystem. Den är kapabel att överföra korrigeringskoordinaterna för en exakt positionering av ett pallställ i ett höglager. Så här fungerar det: Den smarta sensorn upptäcker runda hål eller reflektorer i en balk i pallfacket och bestämmer positionsavvikelsen för pallarna i X- eller Y-riktningen relativt målpositionen. Positioneringssensorn genererar en eller flera bilder som värden enligt en gråskala. Först söker sensorn efter en definierad, rund markering (hål/reflektor) i bilden. X/Y-avvikelsen matas ut som ett milimetervärde i förhållande till målpositionen eller som kvadranter som i sin tur kan användas för att styra signalutgångarna. Intelligenta bildbehandlingsalgoritmer säkerställer tillförlitlig positionering med hög uppdateringshastighet. Den högintensiva, infraröda LED-funktionen (ljusemitterande diod) möjliggör korta exponeringstider, vilket också stöder applikationer i höga hastigheter i kombination med ett stort fältdjup. Den typiska cykeltiden för ett mätvärde är 35 ms med en reproducerbarhet av typiskt 0,1 mm (1 sigma).

IPS 200i är lämplig för applikationer inom normala temperaturintervall eller, med integrerad uppvärmning som option för fryszoner ned till -30°C.

Med mer än 50 års erfarenhet inom området sensorteknik har Leuze electronic blivit ett specialistföretag inom branschen.

De huvudsakliga kunderna finns inom områdena: Förpacknings- och livsmedelsindustri, lagerautomatisering, fordonsindustri, maskintillverkning samt lab-automation.

Produktprogrammet omfattas av sensorer för att känna av objekts närvaro eller att mäta avstånd till objektet, alternativt identifiera objekt via RFID-teknik eller streckkoder. Två av de mest växande produktområdena är bildbearbetning (Vision) samt produkter och tjänster för personsäkerhet vid maskiner.

Leuze electronic grundades 1963 nära Stuttgart i Tyskland där huvudkontoret ligger än idag. Företaget har över 1200 medarbetare, på 24 platser i världen, som jobbar för att producera och leverera högsta kvalitet av produkter och tjänster samt ge råd och service till sina kunder. En stor del av personalen arbetar med innovativ produktutveckling så att Leuze electronic alltid skall ligga i framkant av teknologin.

Varje dag strävar medarbetarna efter att leverera ”Smart Sensor Business” vilket innebär att gentemot kunderna; -Tänka enkelt – Dela erfarenheter – Erbjuda hög grad av närvaro samt Forma framtiden. www.smart-sensor-business.com

Leuze electronic Scandinavia ApS
Ågatan 16
SE-573 31 Tranås Sweden
Per Levin
Telefon: +46 140 22201
per.levin@leuze.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-06
Volvo får Europas största order på elbussarVR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
2019-11-05
Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationerGuidelines för bearbetning ska få fler att använda additiv tillverkningKort lösning som vinner i längdenHubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikBahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklarNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt UppsalaföretagAirmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
2019-11-04
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrinQuality Innovation Award 2019Företag söker studenter för problemlösningFörsta elbilen i Circle K:s hyrbilssortimentMILWAUKEE® MX FUEL™Världens första SIL/Pld2 radarsystem från InxpectMakita lanserar multitoolblad med STARLOCK-fäste​Ny koncernchef i Hydroscand Group
2019-11-01
Mångsidigt alternativ för djupare spår YstaMaskiner har åter större diagonalplogar i vårt sortiment. Shape Corp. utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019Polygon Sverige AB förvärvar Saneringsfirman Hedberg AB i BorlängeMilwaukee Tool utökar utbudet av M12 fuel™ spärrskaftÖver 5.000 besökare samlas för att starta och driva företag!Happy at Work utvalda i flera kategorier till Europas största tech-konferensGreen Cargo etablerar ramverk för grön finansierinAPI uppgraderar bränslesparkrav för att klara ny motordesign, problem och politiska utmaningarPrefabricering – En enklare, smartare och säkrare vardag för hela byggbranschenVärldens säkraste dosa för korttidsmätning av radon fyller 20 årSchneider Electric och NetApp presenterar unik infrastruktur för hybrida IT-molnmiljöer
2019-10-31
Lennart Ekdal och Simone Giertz på Elmia Subcontractor med Gnosjö AutomatsvarvningWM Press pressar på och investerar i ytterligare en snabb kantpress. Tre nya säljare hos Iscar SverigeDePalma Workwear i samarbete med Polartec®Sizes utser Niklas Andersson till VDArbesko genomför förändringar i produktionenSlangExpress växer i StockholmAndreas lär algoritmerna göra jobbetHyundai accelererar utvecklingen av vätgas­teknologi genom investering i svenska Impact CoatingsPeab bygger ut SCAs pappersbruk i Obbola”Yes” för Jess Schakt AB om KomatsulastarenAMV ökar kapaciteten med ytterligare en fiberlaserRoofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019DBT växlar upp och stärker teamet
2019-10-30
Världsledande i dubbel bemärkelse!Koos kompass för kreativitet och detaljer visar vägenEurobattery Minerals går med i European Battery AllianceHållbara startups belönas med 100 000 kronorStarkt konjunkturläge för ingenjörstäta företagInterroll och Logstore levererar helautomatiserat reparationscenter för mobiltelefoner
Annonser