SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningen

Totalt kommer ca 800 000 liter fossil olja per år ersättas med bioolja
Igår måndagen den 21 november stängdes symboliskt oljekranen till kraftvärmeverket Ryaverket i Borås. På plats deltog vice statsministern, miljö- och klimatministern Per Bolund som anser att fjärrvärme med kraftvärmeteknik är väldigt viktig både ur klimatsynpunkt och för att bidra till balans i elsystemet.

Endast återvunna och förnybara bränslen
Under den senaste värmesäsongen använde vi 99 % förnybara och återvunna bränslen i vår fjärrvärmeproduktion. Men nu var det dags att få bort den sista procenten fossilt bränsle i vår fjärrvärmemix. Projektet påbörjades i våras och kommer att avslutas nu under hösten. Vi ersätter fossil gasol och olja som används i start- och stödoljebrännare på kraftvärmeverket Ryaverket.

Totalt kommer ca 800 000 liter fossil olja per år ersättas med bioolja. Detta kommer att resultera i att vi minskar våra fossila utsläpp av koldioxid med drygt 2 000 ton per år.

” -Detta är en hållbar investering, säger Magnus Kårestedt, VD på Borås Energi och Miljö. Vi kommer minska våra fossila utsläpp, få bra lönsamhet och dessutom är det bra ur ett socialt perspektiv. I och med att gasolen har tagits bort kommer skyddsområdet till anläggningen att minska. Då kan staden utveckla området häromkring med bostäder och andra verksamheter. Helt enkelt en hållbar investering ur miljö, ekonomi och socialt perspektiv, säger Magnus Kårestedt.”

” -Fjärrvärmen har varit en guldklimp i arbetet med att ställa om samhället till förnybar energi. Kraftvärmetekniken är otroligt viktig i sammanhanget med att bidra till effektbalans i elsystemet, säger Per Bolund.”

” -I sammanhang som COP26 i Glasgow märker man att vi har kommit otroligt långt i Sverige med klimatomställningen inom exempelvis uppvärmningssektorn. Många länder börjar att fasa ut kol och olja och här exempelvis i Borås stänger man nu av den sista oljan och det känner man stolthet över", säger Per Bolund.

Borås Energi och Miljös nya vision lyder att ”Tillsammans med boråsarna skapar vi Sveriges mest hållbara kretsloppsstad”. Deltagarna idag representerade både kunder i Borås och politiska beslutsfattare både på lokal och nationell nivå samt samarbetspartners som alla är avgörande för att visionen ska uppfyllas i framtiden.

En modern trotjänare - fjärrvärmen i Borås
Borås var en av de första städerna i Sverige som introducerade fjärrvärme redan 1959. Idag är fjärrvärmen ett modernt och miljömässigt bra uppvärmningsalternativ som värmer drygt 40 000 boråsare. Staden växer och det gör även vårt fjärrvärmenät med fler och fler kunder.

Genom åren har vi gjort många miljösatsningar; ackumulatortanken, rökgaskondensering och den senaste stora fjärrvärmeinvesteringen i ett nytt bioeldat kraftvärmeverk på Sobacken. Idag bygger nästan all vår produktion på kraftvärmeteknik. Det innebär att samtidigt som fjärrvärme produceras skapas el som bidrar till att stärka elbalansen i samhället. Många andra uppvärmningsalternativ använder istället el medan fjärrvärmen i Borås alltså tillför el till samhället.

Jonas Holmberg
Marknadschef
jonas.holmberg@borasem.se
070-852 70 14

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode