SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler än hälften av svenska företag

Har svårt att hitta rätt kompetens inom cybersäkerhet
En ny rapport från cybersäkerhetsföretaget Fortinet visar att närmare nio av tio av organisationerna upplevde ett intrång under det senaste året som de delvis kan kopplas till bristande kompetens – och 70 % tillskriver ökade cyberrisker som en effekt av kompetensglappet.

Uppskattningsvis 4 miljoner yrkesverksamma behövs för att fylla den växande arbetsstyrkan inom cybersäkerhet. Samtidigt uppger 70 % av de tillfrågade svenska organisationerna i Fortinets 2024 Global Cybersecurity Skills Gap Report att bristen på kompetens inom cybersäkerhet skapar ytterligare risker för deras organisationer.

Under det senaste året upplevde närmare nio av tio (87 %) av företagsledarna att de upplevde en incident som de delvis kan tillskriva bristande kompetens inom cybersäkerhet. Detta kan jämföras med 84 % i 2023 års rapport och 80 % året innan.

Årets undersökning visar också att svenska företagsledare i allt högre grad hålls ansvariga för cyberincidenter. 51 % av de tillfrågade noterar att högre chefer har förlorat sin position eller anställning, eller råkat ut för böter och fängelse efter en cyberattack. 50 % uppger att överträdelser kostade deras organisationer mer än 1 miljon dollar i förlorade intäkter, böter och andra utgifter förra året – upp från 48 % i 2023-rapporten och 38 % från föregående år.

Som ett resultat prioriterar chefer och styrelser cybersäkerhet i allt högre grad, och 72 % av de tillfrågade menar att deras styrelser var mer fokuserade på säkerhet 2023 än föregående år. 97 % av de tillfrågade säger att deras styrelse ser cybersäkerhet som en affärsprioritering.

Årets undersökning visar också att svenska företagsledare i stor utsträckning ser certifieringar som en bekräftelse på kunskap om cybersäkerhet. Mer än 90 % av de tillfrågade menar att de föredrar att anställa kandidater med certifieringar. Nio av tio (89 %) menar att de skulle betala för att en anställd ska få en cybersäkerhetscertifiering.

Samtidigt uppger mer än 70 % av de tillfrågade anger att det är svårt att hitta kandidater med teknikfokuserade certifieringar.

Fler än hälften av de tillfrågade svenska företagen (58 %) uppger att deras organisation har svårt att rekrytera cybersäkerhetskompetens samt att de har svårt att behålla dem (även där 58 %). Det är högre än för EMEA-regionen i stort där motsvarande siffror ligger på 48 respektive 41 %.

”Det här är ett tydligt tecken på att svenska företag inte bara känner av den globala utvecklingen här, utan att de faktiskt upplever situationen lokalt som ännu mer utmanande. Att 74 % svenskar i undersökningen uppger att bristen på kompetens innebär ökade risker för organisationen är häpnadsväckande, inte minst med tanke på det globala säkerhetsläget och den senaste tidens uppmärksammade cyberattacker”, säger Sandra Gaverud, Sverigechef på Fortinet.

Eftersom bristen på kompetens kvarstår breddar vissa organisationer sina rekryteringspooler för att inkludera kandidater vars meriter faller utanför traditionell bakgrund – som en fyraårig examen i cybersäkerhet eller ett relaterat område. Att ändra dessa anställningskrav kan låsa upp nya möjligheter, särskilt om organisationer är villiga att betala för certifieringar och utbildning.

83 % av de tillfrågade menar att deras organisationer har satt upp mål för mångfaldsanställning för de närmaste åren. Det är i en mindre minskning från 2021, då andelen låg på 89 %.

Trots pågående rekryteringsmål har kvinnliga anställningar minskat till 85 % från 89 % 2022 och 88 % 2021; anställningar från minoritetsgrupper förblir oförändrade på 68 % och upp något från 67 % 2021; och anställningar av seniorer har ökat något till 49 % från 47 % 2022, men ned från 53 % 2021.

Och även om många säger att de värdesätter certifieringar, kräver 71 % av organisationerna fortfarande fyraåriga examen och 66 % anställer endast kandidater med traditionell utbildningsbakgrund.

"Resultaten från vår senaste Global Cybersecurity Skills Gap Report belyser det kritiska behovet av att samarbeta och ha mångfacetterat tillvägagångssätt för att överbrygga kompetensgapet. För att effektivt minska risker och bekämpa dagens komplexa hot måste organisationer använda en strategisk kombination av att utnyttja rätt säkerhetsteknik, utbilda befintliga säkerhetspersonal och främja en cybermedveten arbetsstyrka", säger John Maddison, marknadschef på Fortinet.

"Som en del av Fortinets engagemang för att överbrygga kompetensgapet genom detta tredelade tillvägagångssätt, har vi lovat att utbilda 1 miljon människor i cybersäkerhet till 2026. När vi närmar oss halvvägs av detta femåriga engagemang, är vi nära att ha utbildat en halv miljoner individer hittills".

Hela rapporten finns att läsa här

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-08
Välkommen Mathias LundgrenNya banbrytande steg
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell
2024-10-03
Moussi Montage Intro­ducerar nya fönstergaller Vinning satsar på "Närskrotat"OilQuick auktionerar ut rosa Grab John-skopa Gnosjö Automatsvarv­ning går mot strömmen Besök vår monter på Scanautomatic!
2024-10-02
Moussi Montage förbättrar smidstjänster The Future of Automation and DigitalizationOMP deltar i byggandet av en fiskväg Nytt strategiskt partnerskapASSA ABLOY på Skydd