MÅNDAG 24 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fler alternativ till bensin tack vare nystart för Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd till lokala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.
Efter förra valet pausades arbetet med att behandla nya ansökningar. Tack vare en nysatsning från regeringen får sju ansökningar från Dalarna nu dela på 6,8 miljoner kronor i stöd. Mest pengar går till investeringen i en biogasmack i Säter.

I riksdagens vårbudget 2019 avsattes ytterligare 750 miljoner kronor till investeringsstöd inom Klimatklivet. Det innebär att det totala anslaget för 2019 blir 1,5 miljarder kronor och att nya ansökningar därmed får stöd. Idag har Naturvårdsverket fattat beslut om hur delar av de nya medlen ska fördelas.

För Dalarna betyder det att hittills har sju av arton ansökningar beviljats stöd om totalt 6,8 miljoner kronor. Den största satsningen görs i Säter där Nordic Gas Solutions AB får 5,9 miljoner kronor till investeringen i en ny biogasmack.

– Sedan tidigare finns det en biogasmack i Borlänge och tre andra ansökningar om biogasmackar har beviljats i Falun och Borlänge, men de har ännu inte byggts. Det är positivt att det tas fram fler och fler förnyelsebara alternativ till länets fordon, och i fler orter. Säters kommun är mycket positiva till biogasmacken och vill själva köpa biogasbilar. Dessutom har Naturvårdsverket beslutat om stöd till nya laddstationer i Mora, Falun och Smedjebacken, säger Annika Varghans, klimatstrateg på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

De åtgärder som stöds via Klimatklivet kan visa vägen och inspirera andra att höja ambitionen i klimatarbetet.

– Vi ser ett ökat engagemang både i näringsliv och offentlig sektor att ställa om till fossilfria transporter. Genom Klimatklivet kan vi möta det behovet och samtidigt stärka konkurrenskraften för svenskt näringsliv, säger Carl Mikael Strauss, chef för klimatklivesenheten på Naturvårdsverket.

Läs mer om Naturvårdsverkets beslut här.
För mer information kontakta:
Annika Varghans, klimatstrateg på Länsstyrelsen i Dalarnas län.
E-post: annika.varghans@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-225 04 80

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-17
Flera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus
Annonser