FREDAG 30 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fossilfritt för en hållbar framtid

Att nå en hundra procent fossilfri verksamhet till 2021 har varit ett av Varberg Energis stora övergripande mål de senaste åren.
Ett mål som redan uppnåddes under förra året efter att personalen ihärdigt arbetade för att identifiera och ersätta de fossila inslagen som fanns kvar i verksamheten.

Varberg Energi har länge varit en pionjär inom fossilfria alternativ. År 1991 byggde företaget Sveriges första vindkraftpark och 2016 upprättade de solenergiparken Solsidan som fram till december 2018 var Sveriges största i sitt slag. Med den historiken i bagaget är det kanske inte så underligt att Varberg Energi länge har haft siktet inställt på att bli helt fossilfria. Därför är det naturligtvis glädjande att man nu har uppnått sitt mål om att bli hundra procent fossilfria i den egna verksamheten.

Fossilfria under normaldrift
Redan 2019 var Varberg Energi fossilfria till 99,9% och under 2020 genomfördes de sista åtgärderna för att ro målet i hamn. Att man nu är fossilfria under normaldrift innebär att bolaget är fossilfria ända fram till en större störning inträffar. Vanliga störningar kan Varberg Energi hantera med fossilfri reservkraft, men under onormalt stora störningar kan man däremot tvingas koppla in fossila alternativ.

Medvetna val lönar sig
Att städa framför egen dörr har varit en självklarhet för Varberg Energi, men man känner även ett ansvar att möjliggöra hållbara alternativ för sina kunder. Med ett nära och bra samarbete med kommunen tas gemensamma steg mot ett mer hållbart samhälle där hållbarhetsmålen i Agenda 2030 vägleder kommunen till att fatta rätt beslut. Nyligen fick energibolaget motta Varbergs kommuns hållbarhetspris för det ihärdiga hållbarhetsarbete som har bedrivits under lång tid och Varberg Energi fick glädjande nog dela priset med en av sina kunder som de har stöttat med hållbara val och produkter under det senaste året. Något som motiverar bolaget att fortsätta samverka med sin omgivning för en hållbar kommun.

- Vi vill vara ett föredöme inom den fossilfria omställningen och inspirera andra företag, både privata och kommunala, och organisationer att följa efter, säger Björn Sjöström VD Varberg Energi.

30 år som klimatneutrala
Varberg Energis produktion av vind-, vatten-, solkraft och fjärrvärme bidrar till att annan energiproduktion med större miljöbelastning trycks undan i samhället. När dessa undvikna utsläpp är så pass stora att de överstiger bolagets egna utsläpp i verksamheten betraktas man vara klimatneutrala. Utbyggnationen av vind- och vattenkraft var den avgörande faktorn till att Varberg Energi blev klimatneutrala så tidigt som för 30 år sedan och vår förnybara fjärrvärme bidrar också till en stor del av våra undvikna utsläpp.

Varberg Energi firar i år 30 år som klimatneutrala och ett år som fossilfria i egen verksamhet. Idag befinner de sig mitt i en expansionsresa med fortsatt mål inom utveckling och hållbarhet.

- Våra ägare, styrelse och ledning tillsammans med alla medarbetare har alltid arbetat i den riktningen. Långsiktigheten driver oss framåt, säger Cecilia Rönn, styrelseordförande Varberg Energi.

Läs mer om Varberg Energis hållbarhetsarbete

För ytterligare information kontakta:
Björn Sjöström, VD Varberg Energi AB
bjorn.sjostrom@varbergenergi.se
0721-60 35 60

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling