SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Från 45 000 kilowattimmar till 16 000

Så minskade Stefan elförbrukningen med över 50 procent
Stefan Lundström bor i en villa med sin familj. Samtidigt som elpriserna är dyrare än någonsin kan familjen leva som vanligt, laga mat samma tider som innan, ha lampor tända, spabada, köra bastu, ladda elbilen och fortfarande ha 21 grader varmt i villan. Detta med hjälp av ett antal smarta knep som har gjort att familjen mer än halverat sin elförbrukning de senaste åren – från 45 000 kilowattimmar om året till 16 000 kilowattimmar om året. Under Hem & Villamässan på Stockholmsmässan den 13–15 oktober kommer Stefan guida besökarna inom området men redan nu listar han sina fem bästa tips för minskad elförbrukning.

Timavtal
En nyckel för at hålla kostnaden nere är att signera ett timavtal. Med ett timavtal betalas elen per timme och blir därmed billigare när färre människor använder elnätet och dyrare när många använder det. De flesta hushåll har ett månadsbaserat rörligt avtal, och då kostar elen detsamma under dygnets alla timmar. Men för den som anpassar sin användning och har timavtal finns mycket pengar att spara.

Fokusera på elslukarna
Att få koll på vad som faktiskt drar el är något alla kan göra. Det som kostar mest är normalt värme och varmvatten, som står för cirka 70–80 procent av ett hushålls kostnader. Många går och släcker lampor men det ger inte så stora besparingar – satsa på elslukarna i stället som till exempel uppvärmning, varmvattenproduktion och torktumlare.

Minska kostnaderna OCH förbrukningen
Det finns två aspekter – dels att minska kostnaderna, dels att minska förbrukningen. Det är när vi ser till båda aspekterna som bäst effekt uppstår. Att ladda elbilen på natten minskar till exempel kostnaderna men det minskar inte förbrukningen. Det kan i stället handla om bättre isolering eller att se över möjligheterna till en bergvärmepump, som gör att varmvattenberedaren i bergvärmepumpen fungerar som en termos. Detta innebär att när en familj vaknar runt klockan sju på morgonen och ska duscha så har bergvärmepumpen redan värmt upp vattnet under natten då elen var billigare.

Solceller
Genom att installera solceller kan hushåll minska elförbrukningen avsevärt, få intäkter genom att sälja el och samtidigt värna om jordens resurser. Stefans familj installerade solceller 2019 och har med det minskat elförbrukningen med 4 000–5 000 kilowattimmar per år. Lika många kilowattimmar kan de sälja och få intäkt på.

Smartstyrning
Ju fler som smartstyr sina hem desto mer kan vi avlasta elnätet. Det vill säga konsumera el då tillgången på el är hög och därmed billig i stället för att konsumera el när tillgången är låg och kostnaden som högst, vilket i sin tur även är bra för miljön. Spabadet kan till exempel värmas upp nattetid och håller sedan värmen under hela påföljande dag med hjälp av bra isolering, varmvatten produktion kan i många fall schemaläggas till innan man vaknar på morgonen och elbilen kan även den laddas nattetid.

Ackreditering
Vill du som medierepresentant besöka Hem & Villamässan? Skicka in din ansökan här.

Ronja Nyström
Press- & PR-specialist
ronja.nystrom@stockholmsmassan.se
076-774 21 41

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-12-04
Biogasanläggningen i Karlskoga firar 10 år Utsläppsminskning med flera hundra tonInnovativ metod för framtidens avloppsreningImpact-bolagets succétjänst AI-expert till styrelsen för HusmanHagberg
2023-12-01
Kombinera styva och flexibla material Collision Sentry Multi-ZoneStålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023
2023-11-30
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
2023-11-29
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
2023-11-28
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!