LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellen

- Framtidens operatör kommer att vara ett delvis nytt och mycket mer mångfacetterat yrke än idag, aktiv på ett helt annat sätt med hjälp av teknologin, säger Niclas Björsell, docent i elektronik och forskare vid Högskolan i Gävle.
Reforminstitutet har genom att använda en metod utvecklad vid Oxford University beräknat hur olika yrkesgrupper riskerar att ersättas av digital teknik. Den uppseendeväckande prognosen är att vartannat jobb automatiseras inom 20 år. I Sverige finns idag 4 700 000 sysselsatta, vilket innebär att 2 490 000 tusen jobb kan komma att ersättas av datorer och robotar.

Yrken med störst sannolikheten att tas över av datorer är fotomodeller (98 procent) följt av bokförings- och redovisningsassistenter (97 procent). De yrken där flest antal jobb kan komma att tas över av datorer toppas av: "försäljare, detaljhandel; demonstratörer m.fl.” (196753) och ”vård- och omsorgspersonal” (173019) enligt en studie från 2014.

Industriarbetaren kommer inte att försvinna

Industrin befinner sig nu vid en punkt där teknologin inte längre utgör någon barriär och där digitaliseringen pågår med hög fart, Det handlar om allt från uppkopplade maskiner till total digitalisering av hela produktionslinjer.

EU har mot bakgrund av detta som ett av tre framtidsmål att människan sätts i centrum genom teknik som stödjer arbetarna.

- Industriarbetaren kommer inte att försvinna utan får en helt annan, mycket mer utvecklad roll. Den stora utmaningen är kunskapslyftet som behövs för att använda tekniken, säger Niclas Björsell.

Man måste vidareutbilda sitt folk

Digitalisering är nyckeln för att kunna nå hållbarhetsmålen, där mätning och styrning ska minska miljöbelastningen, och här blir de mänskliga resurserna avgörande.

- Att ersätta befintlig personal med säg unga dataingenjörer skulle inte fungera alls. Processkännedomen är nödvändig, det här kunnandet, man måste utbilda om sitt folk och tanken är att lösa detta genom vidareutbildning.

De stöd som finns inbyggt i den nya tekniken ska minska trösklarna. Det kan handla om AR-glasögon som ger extra information, Exoskelett där det behövs styrka, datorhjälpmedel för träna att köra sina utrustningar i en simulerad miljö, eller om att arbeta tillsammans med en robot.

- Tekniken, som tidigare varit i centrum, ska nu istället stödja människan och dessa hjälpmedel kommer att underlätta den kunskapstransformation som behövs.

"Vi är redan där vid Högskolan i Gävle"

EU har listat de framväxande tekniker som ger förutsättningar för Industri 5.0 och Högskolan i Gävle bedriver idag både undervisning och forskning inom de flesta av dessa tekniker.

- Dessutom har vi påbörjat arbetet med det livslånga lärandet och ett flertal kurser inom relevanta ämnen. Vi är redan där vid Högskolan i Gävle.

Kompetensutveckling inom Automation

- Många industrier har kompetensbrist och unga vill att deras arbete ska ha en mening, bidra något till världen. Den här utvecklingen är bra för hållbarheten och vi ska inte vara så oerhört rädda för jobben, de kommer att finnas kvar, säger Niclas Björsell.

-------------------------
En studie från Uppsala universitet och London School of Ekonomics, publicerad i Harward Business review som undersökt 14 olika industrier i 17 länder i USA, Europa, Australien och Sydkorea som har automatiserat i större utsträckning, visar att digitaliseringen inneburit ett visst lönepåslag, en viss produktionsökning och inga förlorade jobb.
-----------------------

Kontakt:
Niclas Björsell, docent i elektronik och forskare vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 87 95, 076-855 57 88
E-post: niclas.bjorsell@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto Niclas Björsell: Ove Wall

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser