TISDAG 21 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Framtidssäker fläktlösning när kraven på bostadsventilation blir tuffare

Den 1 januari 2013 infördes den första nivån av EU:s Ekodesigndirektiv.
Kravet var då att alla motordrivna fläktar som såldes på marknaden, och som hade en effekt på mellan 0.125 kW och 500 kW, skulle uppfylla den första miniminivån i direktivet. Resultatet blev att kraven på förbättrad verkningsgrad stramades åt betydligt och man uppskattade att ca 30 % av alla fläktar på marknaden inte uppfyllde Ekodesigndirektivet. När nivå två av direktivet trädde i kraft under augusti 2015 (ERP 2015) var det ytterligare cirka 20 % av fläktarna på marknaden som inte uppfyllde kraven. Direktiven har fått stor betydelse och EU:s 2020-mål är en energibesparing på 383 TWh per år. Som en jämförelse kan nämnas att Sveriges elanvändning 2010 var 132 TWh.

ebm-papst startade mycket tidigt en intensiv utvecklingssatsning med vetskapen om att de nya kraven skulle införas. Äldre fläktar fasades ut och ersattes av fläktar med EC-motorer. Redan år 2010 hade också ebm-papst kommit så långt i utvecklingsarbetet att i princip alla företagets EC-fläktar då uppfyllde kraven i ErP2015. Tystare, högre verkningsgrad, lägre vikt och helt nya möjligheter till energibesparingar är några av EC-fläktarnas fördelar. Utvecklingsarbetet har pågått kontinuerligt och resulterat i att nya fläktar lanserats och att fläktprogrammet på olika sätt har optimerats med målet att göra fläktarna ännu energieffektivare, tystare och med högre verkningsgrad.

Arbetet har hög prioritet vilket är viktigt då kraven på exempelvis bostadsventilation blir allt tuffare. Ekodesigndirektiven föreskriver exempelvis att enheter som används för bostadsventilation idag måste spara minst lika mycket primär energi som de förbrukar för att klara en energimärkning enligt Klass A. Dessa krav kommer dessutom att skärpas ytterligare framöver, under 2020, vilket ställer krav på bland annat framtidssäkra fläktval. Ett tryggt val är ebm-papst fläkt RadiCal som lanserades redan 2010. När RadiCal lanserades innebar det i praktiken att en ny energisparstandard sattes för fläktar med bakåtböjda skovlar. Fram tills dess hade exempelvis merparten av ventilationssystemen i äldre svenska bostadsfastigheter radialfläktar med framåtböjda skovlar och remdrift. Denna typ av fläktar har relativt låg verkningsgrad, är inte särskilt energieffektiva och de har också en hög ljudnivå.

RadiCal med kåpa har utvecklats speciellt för bostadsventilation
Med RadiCal öppnades nya möjligheter till både energibesparingar och tystare samt effektivare ventilationssystem. Under 2017 presenterades en helt ny generation av RadiCal och därmed skapades också förutsättningar till investeringar i en framtidssäker ventilation som uppfyller kommande och skärpta Ekodesigndirektiv. Utmärkande för RadiCal är bland annat den aerodynamiskt utformade kåpan som har en rund öppning för anslutning direkt på en ventilationsenhets utlopp. Kåpan reducerar de flödesförluster som är vanliga vid konventionella lösningar med centrifugalfläktar. Mätningar visar också att verkningsgraden ökar med så mycket som upp till 34 % jämfört ventilationssystem med centrifugalfläktar. Det runda utloppet på fläktkåpan passar direkt på luftkanalerna vilket bidrar till minskade luftflödesförluster i kanalsystemen samtidigt som ljudnivån reduceras med upp till 3,5 dB (A) jämfört med konventionella centrifugalfläktar. Det störande ljud som kan uppstå från fläktar med bakåtböjda skovlar kan därmed reduceras betydligt vilket är viktigt när kraven på tysta ventilationssystem i bostadshus blir allt tuffare.

Integrerad funktion för luftflödesstyrning
Med en mätsensor placerad i utloppet på kåpan är det möjligt att kontinuerligt registrera det faktiska luftflödet och överför data till fläktens integrerade styrelektronik. Elektroniken anpassar sedan EC-motorns hastighet till önskat börvärde för luftflödet. Lösningen innebär att RadiCal har en integrerad volymkonstantkontroll som ger en mycket effektiv ventilation utan att det uppstår något övertryck eller undertryck i lägenheterna i ett bostadshus. Detta förhindrar att också det uppstår fukt i väggarna och att oönskad kalluft tillförs från utsidan. Precisionen på luftflödeskontrollen är så hög som +/- 1 % inom luftflödesområdet 50 m3/h till 500 m3/h. Sensorn mäter även luftens temperatur och luftfuktighet, och det finns också möjlighet att installera sensorer för att mäta exempelvis luftkvalitet (VOC) och CO2-halt.

Bland andra intelligenta funktioner kan nämnas möjligheten att registrera och övervaka driftsdata vilket förenklar planeringen av filterbyten. All information som samlas in kan kommuniceras via MODBUS-RTU. Alternativt finns också ett 0-10 V gränssnitt som användaren kan använda för att styra fläkthastigheten enligt önskemål. Fläkten blir därmed hjärtat och den centrala informationskällan för en intelligent, energieffektiv och tyst bostadsventilation. Centrifugalfläkten RadiCal för bostadsventilation har tidigare funnits i dimensionerna 190 mm och 225 mm. Nyligen har serien utökats med 133 och 160 mm samt en version av 225 mm med effekten 500 W.

ebm-papst är ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av energieffektiva fläktar och elmotorer. Spetskompetens inom avancerad motorteknologi, smart elektronik och aerodynamik har banat väg för det framgångsrika fläkt- och motorsortimentet. Kunderna finns bland annat inom ventilation, kyla, värme, telekommunikation, elektronikindustri och fordonsindustri. Företagets GreenTech strategi innebär ett kontinuerligt arbete för hållbar utveckling och i november 2013 utsågs ebm-papst till Tysklands mest hållbara företag då företaget vann den prestigefyllda utmärkelsen The German Sustainability Award.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-13
Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttiderSvensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostikenNya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst prisHon ska ta Bygma till toppositionAGA byter namn till Linde i januari 2020
2020-01-08
norelem förankrar säker­heten med nya lastbärande öglor och skruvarNya CP7755-serien ger dig full kontroll över kraftenHexagon stärker sin produkt­portfölj inom smarta gruv­lösningar genom förvärvet av Blast Movement Technology (BMT)Swepart Transmission har investerat i en Fanuc Robocut trådgnistmaskin CareTrack ingår nu som standard för utvalda kompaktmaskiner från VolvoPanasonic förbättrar effektiviteten i populär luft-vattenserie Stor kunskapsbrist bland svenskarna om privat cybersäkerhet Sveriges nya mässhotell byter namn till Quality Hotel Arlanda XPONetgain öppnar kontor i GöteborgLuleå tekniska universitet och Swerim stärker samarbetetPressinbjudan frukostseminarium25 intressanta fakta om distansarbete inför 2020Från organiskt avfall till näringsrik jordförbättring på fem dagar
2020-01-07
Busch Vacuum Solutions har utsetts till ”World Market Leader 2020”Ny normbrytare lanseras av Sontheimer under kommande årskiftetEgmont investerar i ledande norsk digital byråProline Promag W 300/400/500Eldrivna kylfordon för fossil­fria livsmedels­leveranser i stadsmiljöHon vill utveckla det digitala ledarskapet i grundskolanSh Industri förvärvar APJ Betong & anläggningsteknik AktiebolagSatsning på små och medel­stora företagDe blev årets kvinnliga entreprenörerSöderberg & Haak växlar upp i Stockholm och Mälardalen
Annonser