TORSDAG 17 OKTOBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Friendly Building nominerat till innovationspriset E-prize

Framtidens klimatsmarta byggande


När årets upplaga av den prestigefyllda utmärkelsen E-prize ska delas ut till de företag som har de bästa energiinnovationerna, finns Friendly Building med bland de nio nominerade. Företaget är nominerat i kategorin Energieffektivisering för sitt nytänkande sätt att bygga väldesignade passivhus – hus som förbrukar omkring 70 procent mindre energi än dagens byggnorm.

E-prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är Sveriges ledande energipris i näringslivet och delas i år ut för 11:e året i rad till Sveriges mest innovativa energilösningar i kategorierna Förnybart, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Friendly Buildings unika kombination av passivhusteknik, industriell produktion och god arkitektur ger inte bara avsevärt mycket lägre energiförbrukning och driftkostnad, utan också högre kvalitet till samma eller lägre byggkostnad. Företagets nytänkande arbetssätt är nominerat till E-prize med motiveringen ”Har utvecklat en metod att alltid bygga energismarta passivhus, vare sig kunden efterfrågar det eller ej.”

Framtidens klimatsmarta byggande
Ingrid Westman, Friendly Buildings vd och grundare, beskriver företagets produktionsmetod som framtidens klimatsmarta byggande. Hon menar att klimatkrisen är akut och att alla olika branscher behöver agera, inte minst bygg- och fastighetssektorn:

-I Sverige står byggnader för ungefär 30 procent av energianvändningen. Våra hus förbrukar ungefär 70 procent mindre energi för sin uppvärmning jämfört med dagens byggnorm. Här finns enorma mängder energi att spara, så det behöver byggas och skapas många fler passivhus framöver – både av oss och andra. Det är också därför vi använder passivhusteknik i alla våra projekt, även när kunden inte har beställt det, vilket motiveringen till årets E-prize har fångat upp, berättar Ingrid.

Gamla missuppfattningar lever fortfarande
Många svenskar lever i tron att passivhus är dyra, ger ett dåligt inomhusklimat och ser trista ut, även om de är bra för att spara energi. Den bilden stämmer inte alls, enligt Ingrid Westman. Om man bygger husen på rätt sätt och med god arkitektur får man bara fördelar.

-Inomhusklimatet blir faktiskt bättre i ett passivhus än i konventionellt byggda hus. Med tanke på att byggkostnaden med vår metod blir lägre eller jämförbar, samtidigt som vi håller hög nivå på design och utformning, så borde alla nya hus vara passivhus och alla ombyggnader av äldre hus göras med passivhusteknik. Att spara energi ger sällan några tidningsrubriker, men det är en av de allra viktigaste nycklarna för att vi ska nå klimatmålen. Därför är jag enormt glad över vår nominering till E-prize!

Passivhus blir plusenergihus med solceller
Friendly Building bygger idag enbart nya passivhus och fokuserar på förskolor, skolor, äldreboenden, hotell och flerbostadshus. Med solceller från systerföretaget Friendly Power kan dessa byggnader i många fall till och med bli så kallade plusenergihus, det vill säga hus som producerar mer energi än vad som behövs för byggnadens uppvärmning. Den extra energin kan då användas som hushållsel, för att ladda en elbil eller säljas på marknaden.

Läs mer om årets E-prize och de andra nominerade företagen

Friendly Building är proffs på passivhus. Väldesignade energieffektiva byggnader som ger minskad klimatpåverkan. Vi kombinerar prefab-produktion på fabrik med fokus på arkitektur, design och funktionalitet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-10-08
HCL Technologies lanserar HCL Digital Experience 9.5 Carlstad Machinetools med ny agentur för Correas maskiner!Effektivare renblåsning av filter med ny ventilSTARK GROUP väljer moln­baserad ruttplanering från DescartesTele2s mobilnät bäst i testHüllert och Merlo expanderar – nytt säljkontor i KarlstadHållbar produktion i fokus när Prevas och Recab blir partnersSectra får order på IT-lösning för radiologi av amerikanska Marshfield Clinic Health SystemBeijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknikFinnair fortsätter att expanderaBygma växer i Stockholm – fördjupar samarbetet med Målarkalk AB
2019-10-07
Swedol förvärvar Industriprofil i GävleSKF förvärvar industriellt AI-bolagSkanska bygger ny stamnätsstation i Mårtensdal, StockholmAtlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskravenLinxon levererar transformatorstation till Skanstullsprojektet i StockholmVattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i NorgeDärför behöver ditt företag en teknikinformatörIngenjörer använde lekfulla arbetssätt för att öka kreativitetenIT-specialistföretaget Pure IT North expanderar och utökar sina lokaler i centrala Umeå
2019-10-04
Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex Gymnasieskolan sätter laserskärning på schematBergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till VimmerbyRaySearch har fått nytt regulatoriskt godkännande för RayStation i KinaNCC och Volvo utvecklar ny tjänst för schaktmassor som ger hög produktivitet och mindre klimatpåverkanVolvo passerar milstolpe med över en miljon uppkopplade maskiner och fordonPanasonic lanserar ny värmeväxlare för grön, kommersiell drift 2019 års Swedish Steel Prize finalister symboliserar 20 år av innovativ ingenjörskonst
2019-10-03
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning med en maskin från tyska HedeliusStark efterfrågan på Volvo Cars elhybriderStjernberg Automation levererar en av marknadens snabbaste skärmaskinerSchneider Electric lanserar nya arbetslamporVerizon Incident Preparedness and Response Report uppmanar företagen att öva Ökad effektivtet och produktivitet med autopol batch manager8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammenPremiär för 30 elbussar i GöteborgTre säkerhetsrisker med 5G IF Metalls medlemmar får Sverige att funkaVälisolerad port innoverar marknadenRototilt välkomnar säkerhetsinitiativ från VeidekkePorsche Carrera Cup Scandinavia: Stjärnspäckat finaldrama och Porsche Festival med över 1 000 bilar!Industrins ekonomiska råd - nedväxling i den globala produktivitets-tillväxtenSvenska energiexperter i Kazakstan – satsning på hållbara lösningar
2019-10-02
Trendbrott – nyföretagandet ökar efter två års minskning1 200 nya arbetsplatser till Kallebäcks TerrasserVärldens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av TarkettSvenska Aerogel Holding AB (publ) startar ny produktionslina 31 oktoberNeste och Lufthansa samarbetar för en mer hållbar luftfartNu lanserar vi vår bärbara betalnings/kassaterminal med en integrerad 8 tums AndroidskärmOmar ska inspirera ungdomar i Dalarna till motorbranschenSuccé för RymdveckanPreem öppnar ny bemannad station i Örebro
2019-10-01
Konsten att utveckla unika produkter för att tillgodose järnvägsindustrins behov Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner flyttar ihop i KalmarAlecta först i världen med att certifieras av ESG4RealNordisk E-handelslogistik tar fart i Finland under AXLALidl nominerade till ännu ett pris för hållbart byggandeClasbilen hördes i hela Stockholm – förväxlades med glassbilenPowerCell deltar i EU-projekt kring tunga lastbilar som elektrifieras med bränslecellsteknologiSkellefteå Kraft och Ardian möjliggör ny vindkraftpark i HärjedalenJämtkraft, framtidens elbolag, väljer Connectel som innovativ partnerASAP till Umeå för att träna studenter i hållbart ledarskap
Annonser