MÅNDAG 19 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Friendly Building nominerat till innovationspriset E-prize

Framtidens klimatsmarta byggande


När årets upplaga av den prestigefyllda utmärkelsen E-prize ska delas ut till de företag som har de bästa energiinnovationerna, finns Friendly Building med bland de nio nominerade. Företaget är nominerat i kategorin Energieffektivisering för sitt nytänkande sätt att bygga väldesignade passivhus – hus som förbrukar omkring 70 procent mindre energi än dagens byggnorm.

E-prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är Sveriges ledande energipris i näringslivet och delas i år ut för 11:e året i rad till Sveriges mest innovativa energilösningar i kategorierna Förnybart, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Friendly Buildings unika kombination av passivhusteknik, industriell produktion och god arkitektur ger inte bara avsevärt mycket lägre energiförbrukning och driftkostnad, utan också högre kvalitet till samma eller lägre byggkostnad. Företagets nytänkande arbetssätt är nominerat till E-prize med motiveringen ”Har utvecklat en metod att alltid bygga energismarta passivhus, vare sig kunden efterfrågar det eller ej.”

Framtidens klimatsmarta byggande
Ingrid Westman, Friendly Buildings vd och grundare, beskriver företagets produktionsmetod som framtidens klimatsmarta byggande. Hon menar att klimatkrisen är akut och att alla olika branscher behöver agera, inte minst bygg- och fastighetssektorn:

-I Sverige står byggnader för ungefär 30 procent av energianvändningen. Våra hus förbrukar ungefär 70 procent mindre energi för sin uppvärmning jämfört med dagens byggnorm. Här finns enorma mängder energi att spara, så det behöver byggas och skapas många fler passivhus framöver – både av oss och andra. Det är också därför vi använder passivhusteknik i alla våra projekt, även när kunden inte har beställt det, vilket motiveringen till årets E-prize har fångat upp, berättar Ingrid.

Gamla missuppfattningar lever fortfarande
Många svenskar lever i tron att passivhus är dyra, ger ett dåligt inomhusklimat och ser trista ut, även om de är bra för att spara energi. Den bilden stämmer inte alls, enligt Ingrid Westman. Om man bygger husen på rätt sätt och med god arkitektur får man bara fördelar.

-Inomhusklimatet blir faktiskt bättre i ett passivhus än i konventionellt byggda hus. Med tanke på att byggkostnaden med vår metod blir lägre eller jämförbar, samtidigt som vi håller hög nivå på design och utformning, så borde alla nya hus vara passivhus och alla ombyggnader av äldre hus göras med passivhusteknik. Att spara energi ger sällan några tidningsrubriker, men det är en av de allra viktigaste nycklarna för att vi ska nå klimatmålen. Därför är jag enormt glad över vår nominering till E-prize!

Passivhus blir plusenergihus med solceller
Friendly Building bygger idag enbart nya passivhus och fokuserar på förskolor, skolor, äldreboenden, hotell och flerbostadshus. Med solceller från systerföretaget Friendly Power kan dessa byggnader i många fall till och med bli så kallade plusenergihus, det vill säga hus som producerar mer energi än vad som behövs för byggnadens uppvärmning. Den extra energin kan då användas som hushållsel, för att ladda en elbil eller säljas på marknaden.

Läs mer om årets E-prize och de andra nominerade företagen

Friendly Building är proffs på passivhus. Väldesignade energieffektiva byggnader som ger minskad klimatpåverkan. Vi kombinerar prefab-produktion på fabrik med fokus på arkitektur, design och funktionalitet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-13
Digitalisera produktionen - hur gör man?Solcellsparken snart slutsåldTre av fem chefer redo att låta AI:n ta beslut
2019-08-12
ABB utser Björn Rosengren till ny VD och koncernchefNya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?Toyota och Subaru enas om att tillsammans utveckla en plattform och en batteridriven suvSvensk får toppjobb i den globala kärnkraftsindustrin - Ingemar Engkvist blir VD för WANONytt projekt utvecklar fossilfria transporter
2019-07-09
CEJN utrustar sin produktion med kollaborativa robotar för ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet. Peab Asfalt underhåller vägarna i Åre kommun och ÅrehusDachser Sweden hämtar in en Business Development ManagerElding Oscarson ritar Stockholms smartaste hus i trä vid Tekniska museetSveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.​Småföretagare blir lugna av att jobba på semesternSvevia tryggar broarna i norra Sverige Vi kan avvattna sportanläggningar!Helen Berhane - ny Product Manager på Datscha
Annonser