SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fyra av tio byggchefer saknar whistleblowing

Senaste året fördubblades antalet fällande mutdomar som rörde bygg och anläggning.
Företagen gör mycket för att motverka korruption men på fyra centrala områden finns allvarliga brister. Dessutom råder en blind och naiv affärskultur. Det visar en ny Novus-undersökning representativ för alla chefer inom samhällsbyggnad och genomförd på uppdrag av Byggcheferna och Institutet Mot Mutor (IMM).

Mot bakgrund av hur utsatt branschen är för korruption uppmanar Byggcheferna och IMM företagen inom samhällsbyggnad att trappa upp sitt korruptionsförebyggande arbete.

Novus-undersökningen utgår från sju kriterier som krävs för en korruptionsfri kultur.

- Utifrån svaren från cheferna inom samhälls­byggnad kan branschen bara få godkänt på tre av dessa sju. Resultatet av dessa brister blir kulturer där korruption kan fortsätta hända, säger Natali Phalén, generalsekreterare på IMM.

Branschen får godkänt på områdena regelverk (policy, rutiner och riktlinjer), kommunikation (aktiv träning på regelverket) och kontroll över tredjeparter. De fyra områden som återstår att åtgärda är:

Säkerställ whistleblowing – Nära fyra av tio chefer saknar en trygg och anonym kanal där de kan rapportera misstankar och incidenter.

Analysera risk i projekt – Bara 33 procent av cheferna i samhällsbyggnad anser att man analyserar och bedömer risk för korruption inför starten av byggprojekt.

Följ upp spåren – Bara hälften av cheferna menar att företaget där de arbetar i dag gör uppföljningar vid misstankar och då incidenter har konstaterats.

Involvera alla chefer – Det finns ett tydligt mönster i undersökningen: en stor andel av de lägre cheferna kan inte svara. I flera av frågorna gäller det 30 – 40 procent av dem. Samtidigt är de högsta cheferna genomgående mer kritiska till det korruptionsförebyggande arbetet.

Sex av tio chefer inom samhällsbyggnad instämmer i hög utsträckning att där de arbetar råder en kultur som bäst kan beskrivas som blind och naiv. Trots att man vet att korruption finns litar de allra flesta blint till att den inte sker just där man själv är.

- Chefer har makt och mandat att förändra och påverka. Det gör alla chefer till kulturbärare. Involvera chefer på alla nivåer i kampen mot korruption! Först då nyttjar vi kraften i ledarskapet och kan utrota korruption från vår viktiga bransch, säger Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna.

Kort om Byggcheferna

Byggcheferna är en av 18 branschföreningar inom Ledarna – Sveriges chefsorganisation. Vi har drygt 16 500 medlemmar i olika delar av branschen, spridda över hela landet. Våra tre fokusområden är trygghet, ledarskap och branschutveckling. Vi arbetar för en förändrad och förbättrad byggbransch och jobbar för att skapa en bransch med goda förutsättningar för ett stimulerande och modernt ledarskap, där alla är lika mycket värda och arbetsmiljön den bästa – både för chefer och medarbetare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Umeå vill möjliggöra vätgasflyg till 2035Arctic Paper i Munkedal satsar på hållbar energiSå snabbt elektrifieras Göteborg World of Volvos invigningRO-Gruppen utför fasadrenovering
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884