SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fysiska cybersäkerhetsrisker hamnar i rampljuset

Efter det förmodade sabotage mot Nord Stream
Det förmodade sabotage som genomfördes mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön väcker frågan om hur sårbar undervattensinfrastruktur är, och vad samhället och näringslivet kan göra för att sprida och minimera riskerna.

Ciscos cyberhotexperter på Talos ger nu råd kring hur företagsledare ska tänka.

Den globala, digitala vardagen bygger i hög grad på undervattensinfrastruktur för internet och telekom, där relativt få kablar hanterar enorma mängder dataöverföring mellan kontinenter. Även om inga datakablar under världshaven historiskt utsatts för sabotage har både NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och det brittiska försvarsdepartementet nyligen varnat för riskerna, och påpekat kablarnas betydelse för både samhälle och näringsliv, och försvar. Dessutom är havets botten en utmanande miljö för infrastruktur.

”Saltvatten skapar korrosion, trycket är stort och yttre faktorer som jordbävningar, ankrande fartyg och muddring innebär alla risker för att en kabel bryts. Den beräknade livslängden för en kabel är inte mer än ungefär 25 år, och att reparera eller byta ut en skadad kabel är dyrt och tidskrävande”, skriver Martin Lee, cybersäkerhetsexpert på Cisco Talos, i ett nytt blogginlägg.

Martin Lee pekar ut tre specifika riskbedömningar som verksamheter som är beroende av global kommunikation bör göra.
• Om man är beroende av en digital tjänsteleverantör bör man undersöka hur leverantörens egna förberedelser ser ut, och vilken redundans de har i händelse av driftstörningar.
• I de fall där man använder flera olika leverantörer behöver man analysera vilka sårbara punkter som finns i infrastrukturen, för att säkerställa att ett avbrott hos en leverantör inte påverkar andra tjänster. Idealt bör man försöka bygga bort sådana svagheter.
• Den snabba tillväxten av mjukvarudefinierade nätverk (SD-WAN) gör att nätverkstrafik överlag har blivit mer flexibel och mindre beroende av enskilda trafikleder. Men man bör ändå räkna ut vad som händer om en viktig kabel slås ut, då ökad trafik längs andra vägar kan leda till sämre kvalitet i uppkopplingen.

”Fysisk infrastruktur kan inte tas för given. Det är viktigt att utvärdera hur man påverkas om en eller flera undervattenskablar skulle slås ut. Om man förbereder handlingsplaner och tillfälliga lösningar i förväg kan man minimera påverkan av störningen”, skriver Martin Lee.

Läs blogginlägget från Martin Lee.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-11-29
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
2023-11-28
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
2023-11-27
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning
2023-11-24
Delta i Wexoes fantastiska julkalender 2023 Öka effektivitet såväl som produktivitet med RFIDTre steg mot Enterprise Asset ManagementViktig leverans för Cometto i NorgeDesigna din unika arbetsstation eller vagn
2023-11-23
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer