Givande dialog om Sörgraninge mångfaldspark - industritorget.se
FREDAG 27 NOVEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Givande dialog om Sörgraninge mångfaldspark

I slutet av oktober var det åter dags för referensgruppmötet för SCAs mångfaldspark Sörgraninge i Ångermanland. Blädning, nya rödlistade arter och framtida besökare var några av saker som diskuterades under dagen.
Årets referensgruppmöte började vid Långsjöns utlopp där Mikael Berg, naturvårdspecialist och ansvarig för parken hälsade alla intressenter som är engagerade i parken välkomna. Deltagarna kom från SCA, länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Ångermanlands ornitologiska förening och Graninge hembygdsförening.

– För SCA är det mycket uppskattat att få in värdefulla synpunkter på våra åtgärder i parken och kunna diskutera olika möjligheter. Tack vare referensmöten får vi en bred kunskapsbild och olika synsätt, beroende på vilket intresse man företräder. Det är väldigt bra, konstaterar Mikael.

Mikael började träffen med att redogöra för de åtgärder som har gjorts under 2020.

– Vi har bland annat utökat parkens areal så att vi får ett större sammanhängande område som nu sitter ihop ännu bättre med de tre omgivande naturreservaten. Vidare har vi gjort en naturvårdsbränning på sex hektar, skapat död tallved för insekter och gjort en röjning på 11 hektar för att gynna lövträd.

Diskuterade blädning
Därefter besökte gruppen ett område vid foten av Björnberget. Här planerar SCA att göra en hyggesfri åtgärd med blädning på ca 12 hektar, vilket fick gruppen att livligt diskutera olika för- och nackdelar.

Med blädning avverkar man träd men med målet att skogen ska vara fullskiktad efter avverkningen, vilket betyder att den har träd i alla storleksklasser, från små plantor till stora träd, i alla delar av skogen, och att det alltid finns fler små än stora träd.

Till sist kunde gruppen enas om att blädning är en användbar metod för området, men att den måste genomföras efter en noggrann planering och med rätt maskiner och förare som har erfarenhet av blädning. Delar av området är dessutom kraftigt dikat sedan 1960-talet, och gruppen hade delade meningar om dikena ska läggas igen eller inte. Däremot tyckte alla att det är önskvärt att återställa områdets naturliga vattenförhållande.

Nya rödlistade arter
Efter en vegansk lunch intill en naturvårdsbränt område, med utsikt mot Björnberget, berättade Mikael om de rödlistade arter som har hittats vid SCAs inventeringar i parken.

– Vid den insektsinventering av tre brandfält som gjordes av Lars-Ove Vikars hittades 23 rödlistade insekter, vilket är jätteroligt. Sedan har vi hittat taigataggsvamp och druvfingersvamp på brandfältet vid Pimptjärnsmon och med dessa två är vi nu uppe totalt 20 rödlistade arter av marksvampar. Fågelinventeringen vid Bjursjömyren visade att både grönbena och enkelbeckasin har hittat hit efter vår våtmarksrestaurering 2018.

Ny stig
I Sörgraninge mångfaldspark finns flera fina stigar och gruppen passade på att gå en bit över en helt nydragen stig.

– Den nya stigslingan är 4,4 km och passerar genom områden som naturvårdsbrändes 2014 och 2018. Stigen går även genom ett stort myrområde som kallas Småmyrarna och som SCA planerar att restaurera, berättade Mikael.

Gruppen besökte sedan ett område där SCA har gjort en röjning för som ska gynna skötseln av lövträd. Vidare pratade gruppen om kommande åtgärder för 2021.

– Länsstyrelsen föreslog åtgärder för sandlevande insekter i de gamla sandtäkterna vid Bastusjön, vilket är enkelt att göra och ger bra resultat. Vidare ska vi samarbete med länsstyrelsen som i planerar elfiske längs bäckarna och i tjärnar i området. Vi ska även tillföra död ved i Långsjöbäcken och utföra nya naturvårdsbränningar, berättar Mikael.

Locka besökare
En återkommande diskussion under dagen är hur man ska kunna locka fler besökare till parken.

– En del tycker kanske att den ligger lite avsides, men här finns mycket att upptäcka för den som vill, konstaterade gruppen.

Nu ska en ny parkbroschyr tas fram och det finns även planer på att göra en barnstig. Dessutom hoppas Mikael Berg på ett samarbete med friluftsfrämjandet.

– Kanske kan vi tillsammans ordna friluftsdagar med teman i mångfaldsparken. Sedan har vi Bastusjön som numera ingår i parken och som är en intressant sjö för kanotpaddling och fiske. Jag hoppas fler hittar hit framöver, avslutade Mikael.
Kontaktinformation

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA

Postadress
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands län
Sverige
Orgnr:
556012-6293
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Vi binder mer koldioxid än vi släpper ut

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Björn Lyngfelt
Kommunikationsdirektör
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

Filmer

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-16
Green Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Bolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
2020-11-06
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, SälenLogistiksektorn efter Brexit
2020-11-05
E-handelsjätten Komplett effektiviserar internlogistikenFramtidens fordonsindustri - behöver ny kompetensABB använder återvunnen plast i tillverkningen av lock till installationsdosorDHL uppgraderade sin terminal i TrondheimÖkad effektivitet med visuellt planeringsverktygAD Plast – superautomatiserat med förarlösa truckar
Annonser