FREDAG 07 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Givande dialog om Sörgraninge mångfaldspark

I slutet av oktober var det åter dags för referensgruppmötet för SCAs mångfaldspark Sörgraninge i Ångermanland. Blädning, nya rödlistade arter och framtida besökare var några av saker som diskuterades under dagen.
Årets referensgruppmöte började vid Långsjöns utlopp där Mikael Berg, naturvårdspecialist och ansvarig för parken hälsade alla intressenter som är engagerade i parken välkomna. Deltagarna kom från SCA, länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Ångermanlands ornitologiska förening och Graninge hembygdsförening.

– För SCA är det mycket uppskattat att få in värdefulla synpunkter på våra åtgärder i parken och kunna diskutera olika möjligheter. Tack vare referensmöten får vi en bred kunskapsbild och olika synsätt, beroende på vilket intresse man företräder. Det är väldigt bra, konstaterar Mikael.

Mikael började träffen med att redogöra för de åtgärder som har gjorts under 2020.

– Vi har bland annat utökat parkens areal så att vi får ett större sammanhängande område som nu sitter ihop ännu bättre med de tre omgivande naturreservaten. Vidare har vi gjort en naturvårdsbränning på sex hektar, skapat död tallved för insekter och gjort en röjning på 11 hektar för att gynna lövträd.

Diskuterade blädning
Därefter besökte gruppen ett område vid foten av Björnberget. Här planerar SCA att göra en hyggesfri åtgärd med blädning på ca 12 hektar, vilket fick gruppen att livligt diskutera olika för- och nackdelar.

Med blädning avverkar man träd men med målet att skogen ska vara fullskiktad efter avverkningen, vilket betyder att den har träd i alla storleksklasser, från små plantor till stora träd, i alla delar av skogen, och att det alltid finns fler små än stora träd.

Till sist kunde gruppen enas om att blädning är en användbar metod för området, men att den måste genomföras efter en noggrann planering och med rätt maskiner och förare som har erfarenhet av blädning. Delar av området är dessutom kraftigt dikat sedan 1960-talet, och gruppen hade delade meningar om dikena ska läggas igen eller inte. Däremot tyckte alla att det är önskvärt att återställa områdets naturliga vattenförhållande.

Nya rödlistade arter
Efter en vegansk lunch intill en naturvårdsbränt område, med utsikt mot Björnberget, berättade Mikael om de rödlistade arter som har hittats vid SCAs inventeringar i parken.

– Vid den insektsinventering av tre brandfält som gjordes av Lars-Ove Vikars hittades 23 rödlistade insekter, vilket är jätteroligt. Sedan har vi hittat taigataggsvamp och druvfingersvamp på brandfältet vid Pimptjärnsmon och med dessa två är vi nu uppe totalt 20 rödlistade arter av marksvampar. Fågelinventeringen vid Bjursjömyren visade att både grönbena och enkelbeckasin har hittat hit efter vår våtmarksrestaurering 2018.

Ny stig
I Sörgraninge mångfaldspark finns flera fina stigar och gruppen passade på att gå en bit över en helt nydragen stig.

– Den nya stigslingan är 4,4 km och passerar genom områden som naturvårdsbrändes 2014 och 2018. Stigen går även genom ett stort myrområde som kallas Småmyrarna och som SCA planerar att restaurera, berättade Mikael.

Gruppen besökte sedan ett område där SCA har gjort en röjning för som ska gynna skötseln av lövträd. Vidare pratade gruppen om kommande åtgärder för 2021.

– Länsstyrelsen föreslog åtgärder för sandlevande insekter i de gamla sandtäkterna vid Bastusjön, vilket är enkelt att göra och ger bra resultat. Vidare ska vi samarbete med länsstyrelsen som i planerar elfiske längs bäckarna och i tjärnar i området. Vi ska även tillföra död ved i Långsjöbäcken och utföra nya naturvårdsbränningar, berättar Mikael.

Locka besökare
En återkommande diskussion under dagen är hur man ska kunna locka fler besökare till parken.

– En del tycker kanske att den ligger lite avsides, men här finns mycket att upptäcka för den som vill, konstaterade gruppen.

Nu ska en ny parkbroschyr tas fram och det finns även planer på att göra en barnstig. Dessutom hoppas Mikael Berg på ett samarbete med friluftsfrämjandet.

– Kanske kan vi tillsammans ordna friluftsdagar med teman i mångfaldsparken. Sedan har vi Bastusjön som numera ingår i parken och som är en intressant sjö för kanotpaddling och fiske. Jag hoppas fler hittar hit framöver, avslutade Mikael.
Kontaktinformation

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA

Postadress
Skepparplatsen 1
85234 Sundsvall
Region
Sundsvall
Västernorrlands län
Sverige
Orgnr:
556012-6293
Grundat: 1929
Anställda: 4000
Ett ledande industriellt ekosystem som drivs av skogens kraft

Välkommen till Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA!

Vi odlar och planterar träd som kommer att växa i ett århundrade innan de skördas för att bli förnybara och återvinningsbara produkter med lägsta möjliga kolspår. Detta långsiktiga perspektiv tar vi med oss i allt vi gör. Vi sköter våra skogar så att deras biologiska mångfald bevaras, samtidigt som de växande träden binder atmosfärens koldioxid.

SCA är betydelsefullt för det svenska samhället, en viktig arbetsgivare med starka band till de samhällen i norr där våra industrier och verksamheter är belägna. Vi skapar arbete, utvecklar infrastruktur och vi skapar exportinkomster av en förnybar naturresurs. Vi ska fortsätta att skapa långsiktigt värde för våra ägare, kunder och medarbetare.

Vi har verksamheter inom:
- Skogsägande
Alla tjänster för dig och din skog, köp plantor och sälj ditt virke.

- Träprodukter
Vi producerar träprodukter, massa, papper och förpackningsmaterial.

- Förnybar energi
Vi producerar biodrivmedel, pellets och andra biobränslen

- Logistik
Vi sköter din logistik över både land och vatten

- Papper
Vi LÖÖÖÖV skogen

Läs mer via vår hemsida sca.com

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Björn Lyngfelt
Kommunikationsdirektör
+46 60 19 34 98
+46 70 626 82 23

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Trädet och Människan

Trädet och Människan
SCA – a leading industrial ecosystem driven by the force of the forest

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-27
ABB ska leverera lösning för gruvtruckar för att stötta Copper Mountain Minings hållbara utvecklingsmål i KanadaMontico är nu ackrediterat testcenter även inom grafisk industri.Blue Partners kundcase för Elektroautomatik i Sverige ABSchneider Electric inleder samarbete med Female Technical Engineer för ökad mångfald i branschenSBB-fastigheter stärker hållbarheten med batterifria digitala lås från iLOQNy Smart Pallet Mover från Interroll ger prestanda­ökning i tillverknings­logistikenMer säkerhet i tuffa miljöerSvenska elever sätter nytt återvinningsrekord
2021-04-26
Intercut söker maskinsäljare med starkt affärsmannaskapAtlas Copcos nya OSC för rening av kompressor­kondensat är effektiv och enkel att underhållanorelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusiktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitionerItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i Landvetter
Annonser