Godstransporterna är en utmaning för städerna - industritorget.se
MÅNDAG 30 NOVEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Godstransporterna är en utmaning för städerna

Framtidens godstransporter måste klara kraven på hållbarhet. Samtidigt är det många som gör anspråk på gatuutrymmet. Amanda Baumgartner, godsstrateg i Stockholms stad vill bland annat utveckla nattleveranserna och vill undanröja fördomarna mot att använda vattenvägarna för att lätta på trycket i trafiken.
År 2050 väntas 80 procent av Europas befolkning bo i städer. När städerna förtätas ökar konkurrensen om de offentliga rummen. Välfungerande godstransporter är en förutsättning för den attraktiva staden, men de påverkar även staden negativt.

Framtidens godstransporter måste därför svara mot krav på framkomlighet, säkerhet, miljö och klimat.

Lösningar för godstransporter behöver präglas av nytänkande och innovation och en smart kombination av olika trafikslag beroende på geografiskt läge och typ av flöde. Genom att utveckla effektiva och hållbara transportlösningar kan godstrafiken i städernas offentliga rum optimeras och därigenom bidra till attraktiva stadsområden.

Stockholms stads Godstrafikplan anger inriktningen för stadens strategiska arbete med godstrafiken. Några exempel på fokusområden är nattleveranser, vattenvägar och e-handel. Idag har staden förbud för tung trafik på natten, eftersom transporter traditionellt har ansetts bullra för mycket. Genom att använda el- eller biogasdrivna fordon har vi kunnat göra försök med tysta nattleveranser, vilket har visat sig både spara tid och minska utsläppen.

En utmaning med nattleveranser är därför inte transporten, utan de sista metrarna som kan vara bullriga, och också hur mottagningen ska ske. I Stockholms stad hoppas vi att tillsammans med mottagare och transportörer kunna utveckla lösningar för att ta emot leveranser nattetid och därigenom bidra till att flytta över en del transporter från rusningstid.

Vattenvägarna har historiskt sett haft en större roll för transporterna än idag. Genom att använda vattenvägarna kan vi avlasta vägnätet och därigenom bidra till en mer attraktiv och trafiksäker stadsmiljö, samtidigt som vi gör en insats för klimat och miljö.

Det finns många studier som visar på vinsterna med att använda vattenvägarna. Trots det finns en bred skepsis mot sjöfarten, ofta byggd på fördomar. För att sjöfarten ska få en vettig chans måste besluten baseras på fakta.

Fler konsumenter väljer att köpa sina varor på nätet. Konsumenterna erbjuds dessutom snabba leveranser, ibland hela vägen hem och ofta med fria returer. Hemleveranser sker i allt större utsträckning med mindre fordon än ordinarie varudistribution och till miljöer som inte är tänkta stort flöde av lastbilstrafik. Paketombuden vittnar dessutom om överfulla lager och transportörerna konkurrerar om kunder genom allt snabbare gratisleveranser.

E-handeln innebär förändrade konsumtionsmönster som ställer nya krav på infrastruktur och utrymmen i fastigheter, men det bidrar även till transporter som inte är hållbara. Frakt är inte gratis och transporten får inte ske på bekostnad av schysta arbetsvillkor och klimatet.

Om fraktkostnaden skiljdes från varupriset kan transportörernas hållbara satsningar få en chans att utvecklas och konsumenten kanske tänker efter innan han eller hon beställer hem ett mobilskal med leverans till dörren samma eftermiddag.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Transportnytt 2-2020.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-17
PUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
2020-11-06
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, Sälen
Annonser