SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbar industri, innova­tioner och infrastruktur

Därför finns det en standard till hjälp
Av de sjutton globala målen, SDG, från FN handlar det nionde om att bygga motståndskraftig infrastruktur, att verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och att främja innovation.

Risker för olyckor som kan påverka hälsa, säkerhet, miljö och som kan skada själva anläggningen finns i processindustrier och i delar av infrastrukturen. Massafabriker och avloppsreningsverk är några exempel. För att minska riskerna och hålla dem på en godtagbar nivå har man skyddssystem i anläggningen. Vilka krav man bör ha på dessa skyddssystem beror på risken och på hur allvarliga följderna kan bli. Detta är en fråga som dyker upp hos ingenjörer runt om i världen.

Därför finns det en standard till hjälp, den internationella standarden IEC 61511 som innehåller riktlinjer för hur man konstruerar system som har betydelse för säkerheten. Standarden bygger på en metod för att gradera riskerna och möta dem med lämpliga insatser. En liknande standard, fast särskilt för att skydda anläggningen mot hackare är IEC 62443.

Båda två är exempel på hur standarder kan användas för att bygga motståndskraftig infrastruktur och för att stödja det nionde globala målet. Inom den internationella standardiseringsorganisationen IEC tas standarder fram i samarbete mellan specialister från många länder. Det ger ett utbyte av kunskap och erfarenheter bland dem som är med. Dessutom används de färdiga standarderna globalt, vilket ger en ytterligare teknikspridning. Det stöder innovation och tillämpning, också i länder som inte varit med och skrivit standarderna.

I Sverige fastställs IEC-standarderna av SEK Svensk Elstandard, som är en av de tre svenska standardiseringsorganisationerna. Det är också genom SEK som svensk forskning och industri och svenska myndigheter är med i arbetet inom IEC. Läs mer här om gruppen som tagit fram just dessa båda standarder.

- Att delta i standardiseringen medför inte bara att man är med i ett globalt nätverk och ser vilka krav som är på väg, utan också att man själv kan påverka metoder och regler för produkter och system inom just förnybar energi, smartare elektrifiering och industriell processtyrning. Det säger Henrik Lagerström på SEK Svensk Elstandard.

- Många som satsar på innovativ produktutveckling missar ofta att just kombinationen av standarder och nya innovationer ger en särskilt stark synergieffekt, fortsätter Henrik. Medan patent skapar konkurrensmässiga fördelar genom skydd av exklusiva särdrag, främjar standarderna spridningen av nya innovativa produkter genom internationell marknadsacceptans och kompatibilitet.

Mer om de globala målen och IEC kan du läsa här. Håll koll på nya standarder genom att prenumerera på nyhetsbrevet från SEK Svensk Elstandard. Den som vill ha sitt standardbibliotek automatiskt uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet, kan läsa mer om SEK e-Standard.

Författare: Thomas Borglin

Sofie Bergh
Marketing & Communication Manager
sofie.bergh@elstandard.se
08-444 14 17

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Lär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?