FREDAG 24 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbara småföretag tävlar i december

Från vänster: Déjà Vu Design, Folkets Pops, RawStraw.
Sysavs vision är att bidra till att skapa världens mest hållbara region, och det är inget man gör ensam. Hållbart företagande är en viktig del i samhället. Därför instiftar Sysav tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund ett hållbarhetspris för småföretagare i regionen.

Skåne som region sjuder av företagande, och för den som vill ha hjälp att starta eget finns rådgivning att få. Nyföretagarcentrum hjälper företag i 12 skånska kommuner att starta upp.

För att uppmärksamma vikten av hållbara affärsmodeller instiftar Sysav tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund ett pris för hållbarhet. Vinnaren får 15 000 kronor.

- Vi ser en stark trend där hållbarhet står alltmer i fokus hos våra nyföretagare vilket vi tycker är oerhört positivt och glädjande. Det handlar om allt från små förändringar i vardagsbeteendet hos företagaren till drivkraften bakom varför han eller hon vill starta företaget där syftet och själva affärsidén är att på riktigt göra skillnad. Nu får vi genom samarbetet möjlighet att uppmärksamma många olika goda initiativ, och också visa att det finns ett flertal perspektiv på hållbarhet - alla kan vi göra något för att bidra, säger Anne Abraham Marbrandt, vd för Nyföretagarcentrum Öresund.

Hittills har 11 nomineringar till priset presenterats. Bland dessa finns Déjà Vu Design, som drivs av Maria Pihlblad. Ur nomineringstexten "grundvärderingarna för Maria som företagare och privatperson är hållbarhet och återbruk. Genom sina olika projekt- stora som små, visar hon om och om igen att kombinationen miljömedvetenhet och skönhet plus ett visst mått av glamour är fullt möjlig."

En annan kandidat adresserar problemet med matsvinn. Michelle Saunders driver Folkets Pops, och gör sorbetglasspinnar av överbliven frukt. Sorbetpinnarna säljs från pop-cykeln samt några återförsäljare i Malmöområdet - alla leveranser sker med cykel. Folkets Pops är medgrundare till Pedallers Kitchen Matkollektiv för att främja matcyklar och hållbar lokal mat i Malmö stad.

RawStraw började som ett prisbelönt UF-företag med idén om att göra hållbara sugrör av halm istället för plast. De nominerade är trion Josephine Daly Tempelaar, Elise Lindow och Anna von Gross, som siktar på att revolutionera sugrörsindustrin, ett strå i taget.

Samtliga kandidater finns på Nyföretagarcentrums LinkedIn-sida.

Sysav gillar hållbart företagande
Sysav sponsrar Nyföretagarcentrum Öresund, och är även guldpartner för Ung Företagsamhet i Skåne. Varje år kommer många företag på studiebesök till Sysav för att inspireras och se hur återvinning går till i praktiken.

Kriterier för hållbarhetspriset
Företaget bidrar till ekologisk eller social hållbarhet, det vill säga minskat råvaruuttag, lägre klimatpåverkan, längre livslängd för produkter eller material, ökad återanvändning, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa, demokrati eller på annat sätt gynnar ett hållbart samhälle.

Företaget ska vara max tre år gammalt och den nominerade kandidaten i företaget ska ha tagit del av NyföretagarCentrum Öresunds rådgivning under uppstarten.

Jury
Representanter från Sysav och Nyföretagarcentrum Öresund.


Anna Vilén
Kommunikatör
Marknadskommunikation och varumärke
anna.vilen@sysav.se
040-635 22 42

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-16
Midroc Electro satsar i Norrland och förvärvar CraneX ABMigatronic gör debut på Elmia AutomationRullcontainrar testas i Danmark på paketbilarCybersäkerhetstrenderna under 2020 Epiroc inför prediktiv försörjningskedja med hjälp av JDAKorrekt förberedelse och planering för topproduktion och prestanda Logistikföretaget Brambles i nyckelrollNy chef för System Innovation på Interroll De första glas- och metall­ingenjörerna har tagit examenWifi-uppkopplade brandvarnare har fått goda resultat i forskningsprojektCARTINA satsar på Tech & DesignÄnnu ett EU-projekt är i hamn - fokus på utveckling och infrastruktur Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATIC
Annonser