Hög pålitlighet och minimalt underhåll vid vakuum­generering för material­transport - industritorget.se
FREDAG 07 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hög pålitlighet och minimalt underhåll vid vakuum­generering för material­transport

Bada AG producerar tekniska termoplaster och termoplastiska elastomerer av hög kvalitet för olika branscher.
År 2001 var Bada AG ett av de första företagen som började använda Buschs nya Mink klovakuumteknik för avgasning under extrudering. År 2001, då man till största delen använde vätskeringsteknik, togs det avgörande steget mot den nya Mink klovakuumtekniken. År 2007 flyttade Bada till en ny anläggning. Då hade de befintliga fem extruderingslinjerna och vakuumgenereringen för materialtransport byggts om till Mink klovakuumpumpar och Bada hade implementerat konceptet med kontinuerlig vakuumgenerering.

Sedan 1998 har Bada AG producerat tekniska termoplaster och termoplastiska elastomerer av hög kvalitet för olika branscher som fordon, elektronik, sport och fritid, bygg och anläggning, möbeltillverkning, medicinteknik och hushållsprodukter. Badas andra anläggning i Spanien har tillverkat samma plastföreningar sedan 2007. Bada som tillverkar plastföreningar, är specialiserade på skräddarsydda produkter, även i mindre partier. Badas kompetens ligger i framställning av plastföreningar med exakt de egenskaper som kunderna efterfrågar inom just deras användningsområde och som har en avgörande betydelse för funktionen. Utöver de enstaka mindre partierna som tillverkas kräver de speciella plastföreningarna med individuell variation stor flexibilitet i produktionen. Utveckling och testning sker på företagets egna högteknologiska laboratorier.

Med de två anläggningarna i Tyskland och Spanien kan Bada på en och samma gång producera en mängd olika plastföreningar och implementera snabba formuleringsbyten i sina extruderingslinjer, vilket garanterar en snabb anpassning utifrån kundspecifika krav. Denna flexibilitet innebär en utmaning för produktionsprocesserna. Produktionschef Martin Wunsch understryker hur pålitlighet i processen har högsta prioritet, och att alla produktionsanläggningar utformas utifrån detta kriterium.

Under de första åren använde Bada vakuumpumpar med vätskeringsteknik i extruderingslinjerna för avgasning i skruvzonen. Den första kontakten med Mink klovakuumteknik skedde år 2001, då en ny extruder köptes in och som redan då var utrustad med en Mink klovakuumpump.

På den tiden var detta en helt ny teknik inom vakuumgenerering som innebar att gaser och ångor kunde extraheras från smältämnet utan driftsvätska.

Denna teknik har avsevärda fördelar jämfört med vakuumteknik med vätskering, vilken kräver vatten som driftsvätska. Underhållschef Alain Guckert ser tillbaka: "Stora mängder vatten behövdes för varje vakuumpump. Med Mink vakuumpump behöver inget vatten tillföras eller släppas ut, och det finns inte heller behov av någon kylvattenkrets. Detta eliminerar alla följdkostnader, exempelvis för installation, förbrukning, kontroll och underhåll av vattenförsörjningen.

Under avgasning av smältämnet i skruvzonen i extrudern extraheras primärt rester av monomerer, fukt, fetter och vaxer. Används vakuumpump med vätskering riskerar de flyktiga komponenterna i ånga/gas-blandningen att lösas upp i vattnet och därmed fördyra avfallshanteringen av vattnet ytterligare.

Nuförtiden används totalt 14 extrudrar med dubbla skruvar för båda anläggningarna som körs i treskift. Den nominella kapaciteten för dessa extrudrar med det aktuella produktutbudet är 40 000 ton per år. Varje extruder har ett förmonterat gravimetriskt doseringssystem. Detta säkerställer hög reproducerbarhet på formula och färg. Med en genomsnittlig partistorlek på 2 000 respektive 4 000 kilo behöver formulan bytas upp till tolv gånger per dag.

Det helautomatiska materialflödet från silorna via blandare och doseringsenheter till extrudrarna samt matningen av de färdiga plastföreningarna efter granulatorn till packsilon, sker med hjälp av Mink klovakuumpumpar, som är lätt åtkomliga.

Eftersom arbetet utförs i treskift sex dagar i veckan går samtliga vakuumpumpar kontinuerligt. Mängden matningsluft styrs automatiskt via ventiler som öppnas eller stängs i olika grad beroende på formulan och dess olika basmaterial och mängder. Detta säkerställer att råmaterialet matas genom ledningarna så skonsamt som möjligt i ett perfekt matningsflöde.

Underhållschef Alain Guckert lovordar den absoluta pålitligheten hos Mink vakuumpumpar som, trots långa drifttider, ger den erforderliga kapaciteten och utan problem håller den definierade vakuumnivån. Som underhållsschef ansvarar Alain Guckert för den löpande driften samt underhållet av Mink vakuumpumparna. Eftersom ett fel på en av vakuumpumparna omedelbart leder till produktionsavbrott i en extruderingslinje, går han extremt noggrant till väga och genomför en visuell inspektion dagligen. Inloppsfiltren rengörs eller byts ut kvartalsvis och växellådsoljan byts ut en gång om året i förebyggande syfte. Alain Guckert menar att detta sätt minimerar underhållet jämfört med andra typer av vakuumpumpar.

Fördelarna med att endast använda en pumptyp för vakuumgenerering är uppenbara för produktionschef Martin Wunsch. Detta innebär att anläggningens underhållsteam kan koncentrera sig på en pump av samma typ. Sedan flera år har Mink klovakuumpumpar använts för materialtransport utan några som helst felindikationer. Vid användning av samma vakuumpumpar för extruderavgasning är det ofta nödvändigt med sköljning eller rengöring med tanke på de olika plastföreningar som produceras. Trots den förmonterade cyklonseparatorn är det inte alltid möjligt att förhindra att flyktiga komponenter i ångan tränger in i vakuumpumpen.

Alain Guckert har mobila utbytespumpar tillgängliga för omedelbart byte om en vakuumpump skadas.

Klovakuumpumparnas funktionella design gör det enkelt för anläggningens underhållsteam att öppna och rengöra dem.


Irene Jepsen
Marketing and Quality Coordinator
Mobile/Direct: +46 31 338 00 97
Switchboard: +46 31 338 00 80
irene.jepsen@busch.se
Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2, 435 33 Mölnlycke, Sweden
www.busch.se
Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 18
Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Pumps and Systems är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke och Uppsala.

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Irene Jepsen
Marknad
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-10
Om el var en bristvara: Var tredje svensk skulle prioritera mobilen Dubbelt så snabbt, tre gånger säkrare att lägga takEngcon redovisar positivt resultat 2019Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labb
Annonser