FREDAG 24 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hög pålitlighet och minimalt underhåll vid vakuum­generering för material­transport

Bada AG producerar tekniska termoplaster och termoplastiska elastomerer av hög kvalitet för olika branscher.
År 2001 var Bada AG ett av de första företagen som började använda Buschs nya Mink klovakuumteknik för avgasning under extrudering. År 2001, då man till största delen använde vätskeringsteknik, togs det avgörande steget mot den nya Mink klovakuumtekniken. År 2007 flyttade Bada till en ny anläggning. Då hade de befintliga fem extruderingslinjerna och vakuumgenereringen för materialtransport byggts om till Mink klovakuumpumpar och Bada hade implementerat konceptet med kontinuerlig vakuumgenerering.

Sedan 1998 har Bada AG producerat tekniska termoplaster och termoplastiska elastomerer av hög kvalitet för olika branscher som fordon, elektronik, sport och fritid, bygg och anläggning, möbeltillverkning, medicinteknik och hushållsprodukter. Badas andra anläggning i Spanien har tillverkat samma plastföreningar sedan 2007. Bada som tillverkar plastföreningar, är specialiserade på skräddarsydda produkter, även i mindre partier. Badas kompetens ligger i framställning av plastföreningar med exakt de egenskaper som kunderna efterfrågar inom just deras användningsområde och som har en avgörande betydelse för funktionen. Utöver de enstaka mindre partierna som tillverkas kräver de speciella plastföreningarna med individuell variation stor flexibilitet i produktionen. Utveckling och testning sker på företagets egna högteknologiska laboratorier.

Med de två anläggningarna i Tyskland och Spanien kan Bada på en och samma gång producera en mängd olika plastföreningar och implementera snabba formuleringsbyten i sina extruderingslinjer, vilket garanterar en snabb anpassning utifrån kundspecifika krav. Denna flexibilitet innebär en utmaning för produktionsprocesserna. Produktionschef Martin Wunsch understryker hur pålitlighet i processen har högsta prioritet, och att alla produktionsanläggningar utformas utifrån detta kriterium.

Under de första åren använde Bada vakuumpumpar med vätskeringsteknik i extruderingslinjerna för avgasning i skruvzonen. Den första kontakten med Mink klovakuumteknik skedde år 2001, då en ny extruder köptes in och som redan då var utrustad med en Mink klovakuumpump.

På den tiden var detta en helt ny teknik inom vakuumgenerering som innebar att gaser och ångor kunde extraheras från smältämnet utan driftsvätska.

Denna teknik har avsevärda fördelar jämfört med vakuumteknik med vätskering, vilken kräver vatten som driftsvätska. Underhållschef Alain Guckert ser tillbaka: "Stora mängder vatten behövdes för varje vakuumpump. Med Mink vakuumpump behöver inget vatten tillföras eller släppas ut, och det finns inte heller behov av någon kylvattenkrets. Detta eliminerar alla följdkostnader, exempelvis för installation, förbrukning, kontroll och underhåll av vattenförsörjningen.

Under avgasning av smältämnet i skruvzonen i extrudern extraheras primärt rester av monomerer, fukt, fetter och vaxer. Används vakuumpump med vätskering riskerar de flyktiga komponenterna i ånga/gas-blandningen att lösas upp i vattnet och därmed fördyra avfallshanteringen av vattnet ytterligare.

Nuförtiden används totalt 14 extrudrar med dubbla skruvar för båda anläggningarna som körs i treskift. Den nominella kapaciteten för dessa extrudrar med det aktuella produktutbudet är 40 000 ton per år. Varje extruder har ett förmonterat gravimetriskt doseringssystem. Detta säkerställer hög reproducerbarhet på formula och färg. Med en genomsnittlig partistorlek på 2 000 respektive 4 000 kilo behöver formulan bytas upp till tolv gånger per dag.

Det helautomatiska materialflödet från silorna via blandare och doseringsenheter till extrudrarna samt matningen av de färdiga plastföreningarna efter granulatorn till packsilon, sker med hjälp av Mink klovakuumpumpar, som är lätt åtkomliga.

Eftersom arbetet utförs i treskift sex dagar i veckan går samtliga vakuumpumpar kontinuerligt. Mängden matningsluft styrs automatiskt via ventiler som öppnas eller stängs i olika grad beroende på formulan och dess olika basmaterial och mängder. Detta säkerställer att råmaterialet matas genom ledningarna så skonsamt som möjligt i ett perfekt matningsflöde.

Underhållschef Alain Guckert lovordar den absoluta pålitligheten hos Mink vakuumpumpar som, trots långa drifttider, ger den erforderliga kapaciteten och utan problem håller den definierade vakuumnivån. Som underhållsschef ansvarar Alain Guckert för den löpande driften samt underhållet av Mink vakuumpumparna. Eftersom ett fel på en av vakuumpumparna omedelbart leder till produktionsavbrott i en extruderingslinje, går han extremt noggrant till väga och genomför en visuell inspektion dagligen. Inloppsfiltren rengörs eller byts ut kvartalsvis och växellådsoljan byts ut en gång om året i förebyggande syfte. Alain Guckert menar att detta sätt minimerar underhållet jämfört med andra typer av vakuumpumpar.

Fördelarna med att endast använda en pumptyp för vakuumgenerering är uppenbara för produktionschef Martin Wunsch. Detta innebär att anläggningens underhållsteam kan koncentrera sig på en pump av samma typ. Sedan flera år har Mink klovakuumpumpar använts för materialtransport utan några som helst felindikationer. Vid användning av samma vakuumpumpar för extruderavgasning är det ofta nödvändigt med sköljning eller rengöring med tanke på de olika plastföreningar som produceras. Trots den förmonterade cyklonseparatorn är det inte alltid möjligt att förhindra att flyktiga komponenter i ångan tränger in i vakuumpumpen.

Alain Guckert har mobila utbytespumpar tillgängliga för omedelbart byte om en vakuumpump skadas.

Klovakuumpumparnas funktionella design gör det enkelt för anläggningens underhållsteam att öppna och rengöra dem.


Irene Jepsen
Marketing and Quality Coordinator
Mobile/Direct: +46 31 338 00 97
Switchboard: +46 31 338 00 80
irene.jepsen@busch.se
Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2, 435 33 Mölnlycke, Sweden
www.busch.se
Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Orgnr:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 18
Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Pumps and Systems är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke och Uppsala.

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Irene Jepsen
Marknad
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-16
Midroc Electro satsar i Norrland och förvärvar CraneX ABMigatronic gör debut på Elmia AutomationRullcontainrar testas i Danmark på paketbilarCybersäkerhetstrenderna under 2020 Epiroc inför prediktiv försörjningskedja med hjälp av JDAKorrekt förberedelse och planering för topproduktion och prestanda Logistikföretaget Brambles i nyckelrollNy chef för System Innovation på Interroll De första glas- och metall­ingenjörerna har tagit examenWifi-uppkopplade brandvarnare har fått goda resultat i forskningsprojektCARTINA satsar på Tech & DesignÄnnu ett EU-projekt är i hamn - fokus på utveckling och infrastruktur Kompakta motorer från Caterpillar ger ökade prestanda och enklare installationMercedes-Benz CLA säkrast bland de säkra
2020-01-15
Farlig svetsrök - Rätt metod för utsugGöran Nylén ny vd för Helge Nyberg ABNya Carnegiebryggeriet expanderarLaddningarna av elbilar ökade med över 400 procent – eller 750 resor Lindesberg-ÖrebroDrivlösningar med integrerad styrelektronikKonkursanalys. Endast 1 % av Sveriges företag går i konkursAdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATIC
Annonser