SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hållbarhet och innovation

Präglar framtidens bilinteriörer
BMW Group Designworks kommer till Elmia Subcontractor.

Forskning, innovation och moonshot-thinking. Det är vad som fått BMW Group Designworks att öppna dörrar till nya material och teknologier som kommer att omforma hela fordonsbranschen. I år ställer Designworks ut på Subcontractor InnoDex och visar upp sina konceptsäten Infinite Loop och Grown Inovation, två innovativa projekt som verkar för att främja hållbarhet inom bilindustrin.

Wesselka Mandowa, CMF Lead Designer på BMW Group Designworks i Los Angeles har sedan 2009 varit en del av designteamet på BMW Group. Projektet som kommer visas på Subcontractor är ett samarbete mellan Designworks studion i Los Angeles och huvudkontoret i München och inspirerad av ny teknologi från USA och Europa.

Wesselka berättar att särskilt en term har inspirerat till projektet, Moonshot thinking. Moonshot thinking innebär att man inte nöjer sig med små steg eller gradvisa förbättringar, utan snarare söker radikala förändringar och lösningar på globala tekniska eller vetenskapliga utmaningar. På BMW Group Designworks tror man att det är vad som behövs för att lösa de klimathot vi står inför och skapa en bättre framtid.

Infinite Loop – textilavfall blir hållbara säten
Målet med säteskoncepten har varit tydligt. Att kombinera det estetiska med det hållbara. Med hjälp av banbrytande forskning och teknologi har detta resulterat i material som både har ett lägre CO2-avtryck och håller en hög premiumkvalitet. Det första konceptet, Infinite Loop, kännetecknas av den genomgående användningen av återvunnet material. Här omvandlas textilavfall till en syntetisk tråd som sen används till sätenas sittytor. Denna tillverkningsprocess använder cirka 98 % mindre vatten än vid användning av bomull och minskar koldioxidutsläppen med cirka 80 % jämfört med den traditionella bearbetningen av polyester.

- Med Infinite Loop konceptet kan vi med hjälp av vårt eget produktavfall skapa nya material som sedan kan användas om och om igen. Till exempel kan de fasta tyget i sätenas ryggstöd tillverkas av sittygsskum från gamla fordon för att bli en del av en helt cirkulär ekonomi, berättar Wesselka.

Grown Innovation – alternativ till läder
Det andra sittygskonceptet som kommer visas på mässan är "Grown Innovation," ett projekt som fokuserar på innovativa material och teknologier. I projektet kombineras textilier av 100% återvunnet material med naturliga fibrer och ett unikt biomaterial. Biomaterialet är baserat på bakteriell cellulosa och skapas genom en laboratorieprocess.
- Materialet möjliggör skapandet av en textil som är både plastfri, biologisk nedbrytbar och helt fri från animaliska produkter, vilket gör det till ett potentiellt alternativ till traditionellt läder inom fordonsindustrin. En annan viktig aspekt av utvecklingen är samverkan mellan textilmaterial och 3D-utskriftsprocesser. Det ger oss designers en stor kreativ frihet att utforska designformer och färgeffekter, berättar Wesselka.

Det är första gången Wesselka besöker Elmia Subcontractor Arena, där hon kommer att hålla en projektpresentation om material- och designprocessen. Förväntningarna på mässan är att få inspiration och dela idéer företag emellan.
– Eftersom Subcontractor är en av de ledande innovations-eventen i Europa ser vi det som en viktig plats för framtida samarbeten. Att få träffa andra bolag, dela idéer och inspireras av varandra är otroligt viktigt för oss, avslutar Wesselka.

BMW Group Designworks innovativa säten finns att se på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 14-16 november.

Subcontractor InnoDex är arenan för produktutvecklare, konstruktörer och designers inom industrin. Det är en unik plattform för att dela kunskap och få inspiration, med spännande utställningar och informativa föreläsningar om nyskapande material, innovativa tekniker och kreativa arbetsmetoder.

Helena Åhs
Mässansvarig Elmia Subcontractor
helena.ahs@elmia.se
+46 36 15 23 10
Kontaktinformation
Postadress
Box 6066
55006 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Elmia Subcontractor -Den ledande arenan för kunskap, innovation och framtidens tillverkningsindustri.

Elmia Subcontractor är industrins hjärta. Här träffas branschens experter för att göra affärer, skapa innovationer och utveckla industrin. Här möts kompetenser och expertis från närmare 1.200 utställare från runt 30 länder tillsammans med fler än 11 000 besökare.
Det är här som branschen får syre, energi och kraft framåt.

Genom att samla hela industrins kunskap på ett ställe är detta inte bara en arena där branschnyheter visas upp – utan där de kan skapas och framtidens industri formas. Här sker innovationer och affärer direkt på golvet. På plats. Med glädje. Och med morgondagens lösningar i fokus.

Välkommen 12-14 november 2024.

Kontakter

Fredrika Ottosson
-
Maria Vårenius
036-15 20 00

Filmer

Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Jelmtech Produktutveckling

Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Jelmtech Produktutveckling
Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Lundbergs Pressgjuteri

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när