SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Halverad energiförbrukning för kylningen

Viktigt steg för internationell framgång
Halverade klimat- och energikostnader samt en reducering av köldmediemängden med 55 procent. Med det resultatet tar maskintillverkaren Lang GmbH ett kraftfullt steg för ökad energieffektivitet och hållbarhet på en global marknad.

Lang har valt att för sina maskiner använda den senaste generationen av Rittal Blue e+ chiller, ett vätskekylaggregat som med innovativ teknik ger kraftfulla energibesparingar jämfört med konventionella vätskekylaggregat.

– Frågan om energieffektivitet och hållbarhet spelar en enorm roll, inte bara för oss själva utan också för våra kunder. Det är därför vi använder Rittal Blue e+ chiller här på Lang, säger Andreas Lex, chef för materialhantering på Lang GmbH.

Effektiv klimatkontroll
Hüttenberg-baserade Lang GmbH & Co KG, grundat 1972, är ett globalt företag inom verktygsmaskinkonstruktion. Förutom CNC-fräsmaskiner och graveringsmaskiner är digitaliseringssystem, positionskontroller och CAD/CAM-mjukvara bland de produkter som Lang utvecklar, producerar och framgångsrikt säljer över hela världen. Under våren 2021 började till exempel "Banco de la República", Colombias centralbank, att använda företagets maskiner för att ta fram masterverktyg för tillverkning av metallmynt.

– Även om vi tillverkar specialmaskiner behöver vi standardlösningar för dem som fungerar i alla delar av världen. I Rittal har vi hittat den perfekta partnern för effektiv klimatkontroll av våra maskiner.

Stora årliga besparingar
Innan Lang GmbH ersatte de konventionella vätskekylaggregaten med Rittal Blue e+ chiller företogs en utvärdering för att i förväg övertyga sig om effektiviteten och kvaliteten. Det började med en 5 kW-enhet. Därefter kunde den anslutna belastningen snabbt reduceras till 1,4 kW.

– Det betyder att vi uppnår kostnads- och energibesparingar för kylningen på upp till 50 procent per maskin. Kunder inom bilindustrin och inom verktygs- och formtillverkning använder ett stort antal av dessa maskiner, och de årliga besparingarna ökar mycket snabbt, konstaterar Dimitri Kungl, Langs konstruktionsingenjör för elektroteknik.

Den höga energieffektiviteten
Medan konventionella kylaggregat med bypass-reglering med hetgas har ett energieffektivitetsförhållande EER (Energy Efficiency Ratio) på 1, kan en EER så hög som 3 uppnås med Rittal Blue e+ chiller.
De inverterstyrda komponenterna utgör grunden för denna höga energieffektivitet. En inverter i kombination med DC-motorer i kompressor och fläktar samt en elektronisk expansionsventil gör det möjligt att styra aggregatet med hög precision, vilket betyder att Rittal Blue e+ chiller alltid arbetar med optimal hastighet och ger precis så mycket kylkapacitet som krävs.

Fördel med mikrokanaler
En ytterligare innovation är mikrokanaltekniken i värmeväxlarna. Den större ytan i förhållande till volymen för utbyte av värme mellan köldmedium och kylvatten gör det möjligt att minska mängden köldmedium med upp till 55 procent.

Internationellt gångbara
Lang marknadsför sina maskiner världen över. Därför är det avgörande att ha ett internationellt godkännande för varje komponent. Rittal Blue e+ chiller kan användas på alla större marknader, eftersom det finns godkännanden och certifieringar från cULus Listed, EAC, CB certifiering och GS, vilket gör global användning ännu enklare.

Dessutom garanterar Rittal TÜV-testade prestanda enligt standarden DIN EN 14511. Tack vare sin världsomspännande närvaro tryggar Rittal även reservdelstillgänglighet och all service på plats.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion