TORSDAG 21 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

HeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaring

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.
Dr Bernd Scheifele, koncernchef för byggmaterialföretaget HeidelbergCement där Cementa ingår, undertecknade under torsdagen en avsiktsförklaring med det statliga norska oljebolaget Equinor om ett samarbete kring utbyggnad av koldioxidavskiljning och lagring i Norge.

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.

Den avsiktsförklaring som parterna undertecknade vid en internationell CCS-konferens i Oslo betyder att projektet nu tas ett steg framåt. Samarbetet kommer att bygga vidare på de erfarenheter som gjorts i Brevik.

Arbetet innefattar att se på förutsättningar att fånga koldioxid från andra anläggningar inom HeidelbergCement för lagring i norsk kontinentalsockel. Parterna kommer också att fokusera på att optimera transportkedjan och verka för att kunna implementera CCS som lösning bredare i Europa. Dessutom kommer parterna att samarbeta på andra områden som kan hjälpa till att öka på takten för CCS.
Nästa steg att förverkliga en fullskalig lösning

– Vi har visat att det går att avskilja koldioxid i Brevik, och projektet är det tekniskt sett mest mogna inom den globala cementindustrin. Genom att skala upp arbetet blir vi en föregångare och skapar erfarenheter som kan överföras till fler fabriker, säger Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe och hållbarhetsansvarig inom Cementa.

– En fullskalig värdekedja ger också en infrastruktur för geologisk lagring vilket blir viktigt för att också kunna ta hand om koldioxidutsläpp från andra industriella aktörer.

För Cementa innebär det att man kommer ett steg närmare det nödvändiga utvecklingssteg som en CCS-lösning är för cementbranschen.

– Om vi får möjlighet att genomföra detta så kommer vi att ha den första CCS-anläggningen inom cementbranschen på plats 2024, med möjlighet att arbeta vidare för en lösning i Sverige innan 2030, säger Karin Comstedt Webb.

För mer information

Välkommen att kontakta Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe, karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel. +46 70-8649907.

Cementa AB ingår i den internationella byggmaterialkoncernen HeidelbergCement som har cirka 59 000 medarbetare i 60 länder. Cementa tillverkar och säljer cement och erbjuder kunskap om användning av cementbaserade produkter. Vårt mål är klimatneutralt betongbyggande, och en nollvision för koldioxidutsläpp som vi når genom tekniksprång, vardagseffektivisering och livscykelperspektiv. Läs mer på www.cementa.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-14
Miljömattan® by CWS – service av entrémattor som gör omedelbar skillnadSSAB blir först i världen med fossilfritt stål på marknadenIsah Mujkovic, Christopher Sandqvist och Roger Gustafsson och Karlskrona Industrimekano AB är Årets Nyföretagare!Medarbetarutveckling glöms bort när företag automatiserarCalejo är industrins framtidDe utbildar ingenjörer om cirkulär produktionEnergifabriken förvärvar Roslagens BiodieselcenterGoda relationer i molnet främjar innovationTio framstående företagare har chans att utses till östra Sveriges främsta entreprenörSvensk industri långt framme inom digitaliseringByggVesta bygger igen i BarkarbystadenNu kan kunder även betala med Swish hos Bilprovningen​Vd-ar inom livsmedels­näringen ser möjligheter med MAX IV i LundMECA Borås nominerade som Årets butik på MotorgalanStora besparingar för bygg­branschen med Retursystem ByggpallFödd in i maskinernas världAlstom installerar ERTMS signalsystem ombord första testtåget i NorgeUnibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
2019-11-13
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektorn
Annonser