ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

HeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaring

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.
Dr Bernd Scheifele, koncernchef för byggmaterialföretaget HeidelbergCement där Cementa ingår, undertecknade under torsdagen en avsiktsförklaring med det statliga norska oljebolaget Equinor om ett samarbete kring utbyggnad av koldioxidavskiljning och lagring i Norge.

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.

Den avsiktsförklaring som parterna undertecknade vid en internationell CCS-konferens i Oslo betyder att projektet nu tas ett steg framåt. Samarbetet kommer att bygga vidare på de erfarenheter som gjorts i Brevik.

Arbetet innefattar att se på förutsättningar att fånga koldioxid från andra anläggningar inom HeidelbergCement för lagring i norsk kontinentalsockel. Parterna kommer också att fokusera på att optimera transportkedjan och verka för att kunna implementera CCS som lösning bredare i Europa. Dessutom kommer parterna att samarbeta på andra områden som kan hjälpa till att öka på takten för CCS.
Nästa steg att förverkliga en fullskalig lösning

– Vi har visat att det går att avskilja koldioxid i Brevik, och projektet är det tekniskt sett mest mogna inom den globala cementindustrin. Genom att skala upp arbetet blir vi en föregångare och skapar erfarenheter som kan överföras till fler fabriker, säger Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe och hållbarhetsansvarig inom Cementa.

– En fullskalig värdekedja ger också en infrastruktur för geologisk lagring vilket blir viktigt för att också kunna ta hand om koldioxidutsläpp från andra industriella aktörer.

För Cementa innebär det att man kommer ett steg närmare det nödvändiga utvecklingssteg som en CCS-lösning är för cementbranschen.

– Om vi får möjlighet att genomföra detta så kommer vi att ha den första CCS-anläggningen inom cementbranschen på plats 2024, med möjlighet att arbeta vidare för en lösning i Sverige innan 2030, säger Karin Comstedt Webb.

För mer information

Välkommen att kontakta Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe, karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel. +46 70-8649907.

Cementa AB ingår i den internationella byggmaterialkoncernen HeidelbergCement som har cirka 59 000 medarbetare i 60 länder. Cementa tillverkar och säljer cement och erbjuder kunskap om användning av cementbaserade produkter. Vårt mål är klimatneutralt betongbyggande, och en nollvision för koldioxidutsläpp som vi når genom tekniksprång, vardagseffektivisering och livscykelperspektiv. Läs mer på www.cementa.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Engcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i Svevia
Annonser