HeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaring - industritorget.se
LÖRDAG 08 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

HeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaring

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.
Dr Bernd Scheifele, koncernchef för byggmaterialföretaget HeidelbergCement där Cementa ingår, undertecknade under torsdagen en avsiktsförklaring med det statliga norska oljebolaget Equinor om ett samarbete kring utbyggnad av koldioxidavskiljning och lagring i Norge.

Sedan 2011 har Cementas systerföretag Norcem arbetat med projektet kring koldioxidlagring i cementindustrin. Både pilot- och demonstrationsanläggningarna har uppvisat goda resultat.

Den avsiktsförklaring som parterna undertecknade vid en internationell CCS-konferens i Oslo betyder att projektet nu tas ett steg framåt. Samarbetet kommer att bygga vidare på de erfarenheter som gjorts i Brevik.

Arbetet innefattar att se på förutsättningar att fånga koldioxid från andra anläggningar inom HeidelbergCement för lagring i norsk kontinentalsockel. Parterna kommer också att fokusera på att optimera transportkedjan och verka för att kunna implementera CCS som lösning bredare i Europa. Dessutom kommer parterna att samarbeta på andra områden som kan hjälpa till att öka på takten för CCS.
Nästa steg att förverkliga en fullskalig lösning

– Vi har visat att det går att avskilja koldioxid i Brevik, och projektet är det tekniskt sett mest mogna inom den globala cementindustrin. Genom att skala upp arbetet blir vi en föregångare och skapar erfarenheter som kan överföras till fler fabriker, säger Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe och hållbarhetsansvarig inom Cementa.

– En fullskalig värdekedja ger också en infrastruktur för geologisk lagring vilket blir viktigt för att också kunna ta hand om koldioxidutsläpp från andra industriella aktörer.

För Cementa innebär det att man kommer ett steg närmare det nödvändiga utvecklingssteg som en CCS-lösning är för cementbranschen.

– Om vi får möjlighet att genomföra detta så kommer vi att ha den första CCS-anläggningen inom cementbranschen på plats 2024, med möjlighet att arbeta vidare för en lösning i Sverige innan 2030, säger Karin Comstedt Webb.

För mer information

Välkommen att kontakta Karin Comstedt Webb, Sustainability Manager HeidelbergCement Northern Europe, karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel. +46 70-8649907.

Cementa AB ingår i den internationella byggmaterialkoncernen HeidelbergCement som har cirka 59 000 medarbetare i 60 länder. Cementa tillverkar och säljer cement och erbjuder kunskap om användning av cementbaserade produkter. Vårt mål är klimatneutralt betongbyggande, och en nollvision för koldioxidutsläpp som vi når genom tekniksprång, vardagseffektivisering och livscykelperspektiv. Läs mer på www.cementa.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-10
Om el var en bristvara: Var tredje svensk skulle prioritera mobilen Dubbelt så snabbt, tre gånger säkrare att lägga takEngcon redovisar positivt resultat 2019Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labb
Annonser