Historisk omställning när VW-koncernen väljer väg - industritorget.se
TORSDAG 09 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Historisk omställning när VW-koncernen väljer väg

Volkswagen-gruppen står inför sin största satsning hittills när koncernen ställer om till att enbart erbjuda elbilar.
—Vi går in i en väldigt spännande tid, säger Sten Forsberg som är chef för VW Personbilar i Sverige och kommer till Elmia Subcontractor för att berätta om det omvälvande beslutet och vad det kommer att innebära i produktionen.

En satsning på 300 miljarder kronor på några få år, 70 nya modeller av elbilar och en snar utfasning av förbränningsmotorn.

—Det är en total omställning och den största satsningen någonsin inom VW-koncernen, säger Sten Forsberg som är chef för Volkswagen Personbilar i Sverige.

Bakgrunden är ledningens beslut att på allvar ta ansvar för den del av de globala CO2-utsläppen som kommer från koncernens personbilar.

—Det handlar om en procent, nu tar vi stafettpinnen och tar hand om den. Elbilarna ska gå från att vara en nischprodukt till en volymprodukt, säger Sten Forsberg.

VW-gruppen - som omfattar bland andra Audi, Skoda och Porsche - har utvärderat alla typer av drivlinor och kommit fram till att rena elbilar är vägen framåt. Under en övergångsperiod kommer det att finnas laddhybrider och på sikt även vissa bränslecellsbilar ”för långa transporter”, men målet och skiftet är mycket tydligt. 2026 blir sista gången koncernen påbörjar utvecklingen av en förbränningsplattform (som kommer att leva kvar till cirka 2040) och redan nu börjar en lång rad nya elmodeller se dagens ljus, först ut är ID.-familjen med bland andra ID.3 och ID.Buzz, som är en charmig påminnelse om den klassiska ”folkabussen”.

Höga krav på produktionen
Volkswagen-gruppens dramatiska omställning kommer inte bara att märkas på fordonen ute i trafiken. Flera fabriker ställer nu om för renodlad, grön elbilsproduktion. Först ut är den i tyska Zwickau där ID.3 börjar att tillverkas i november, sedan följer Emden, Hannover och Dresden.

—Vi har utöver detta lovat att hela vår produktionskedja med ID. ska vara helt CO2-neutral. Det gäller även underleverantörer, utvinning av råvaror och användning av el, etcetera, förklarar Sten Forsberg.

—Vi kommer att göra allt vi kan för att reducera och eliminera C02-utsläpp, och vi kommer att följa upp med våra partners. Där vi under en övergångsperiod inte kan eliminera kommer vi istället att kompensera.

Sten Forsberg menar att batteritillverkningen är en huvudfråga, det får enbart vara grön el när man tillverkar battericellerna vilket är enormt energikrävande.

—Jag har varit länge i bilbranschen och nu går vi in i en väldigt spännande tid där vi tar steget från att vara en stor utsläppare till att bli CO2-neutrala, det känns jättekul.

Sverige har en elmix som är näst intill bäst i världen ur ett CO2-perspektiv och alla möjligheter att vara ett föregångsland, ur alla aspekter.

Vad kommer omställningen att innebära för underleverantörerna?

- Omställningen inom fordonsindustrin innebär förstås att ny kompetens kommer att behövas men generellt tror jag att den betyder nya affärsmöjlighet för många underleverantörer, inte bara i fordonsbranschen utan i hela samhället.

Hör Sten Forsberg under Elmia Subcontractor Direct, Hall D
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-03
Självförsörjande trästuga revolutionerar vårt sätt att levaElectrolux Professional effektiviserar sin tvättservice - satsar på digitaliseringNy 1000 V isolationsprovare från Chauvin-ArnouxHögskolan Väst tillverkar plastvisir till vårdenCamfil svenska AB förvärvar Resema AB & Resema A/Sweberfloor moisture control- trådlös fuktmätning för Webers avjämningsmassorBatteridriven hydraulpump förändrar elarbeten fundamentalt!Ryobis nya serie med fyra högtryckstvättar gör rent hus!Daloc investerar 250 miljoner i Töreboda
2020-04-02
norelem styr vidare med ny modulär precisionspositionsserie CEJNs ultraFLOW nu tillgänglig i rostfritt stålISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga
Annonser