TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Historisk omställning när VW-koncernen väljer väg

Volkswagen-gruppen står inför sin största satsning hittills när koncernen ställer om till att enbart erbjuda elbilar.
—Vi går in i en väldigt spännande tid, säger Sten Forsberg som är chef för VW Personbilar i Sverige och kommer till Elmia Subcontractor för att berätta om det omvälvande beslutet och vad det kommer att innebära i produktionen.

En satsning på 300 miljarder kronor på några få år, 70 nya modeller av elbilar och en snar utfasning av förbränningsmotorn.

—Det är en total omställning och den största satsningen någonsin inom VW-koncernen, säger Sten Forsberg som är chef för Volkswagen Personbilar i Sverige.

Bakgrunden är ledningens beslut att på allvar ta ansvar för den del av de globala CO2-utsläppen som kommer från koncernens personbilar.

—Det handlar om en procent, nu tar vi stafettpinnen och tar hand om den. Elbilarna ska gå från att vara en nischprodukt till en volymprodukt, säger Sten Forsberg.

VW-gruppen - som omfattar bland andra Audi, Skoda och Porsche - har utvärderat alla typer av drivlinor och kommit fram till att rena elbilar är vägen framåt. Under en övergångsperiod kommer det att finnas laddhybrider och på sikt även vissa bränslecellsbilar ”för långa transporter”, men målet och skiftet är mycket tydligt. 2026 blir sista gången koncernen påbörjar utvecklingen av en förbränningsplattform (som kommer att leva kvar till cirka 2040) och redan nu börjar en lång rad nya elmodeller se dagens ljus, först ut är ID.-familjen med bland andra ID.3 och ID.Buzz, som är en charmig påminnelse om den klassiska ”folkabussen”.

Höga krav på produktionen
Volkswagen-gruppens dramatiska omställning kommer inte bara att märkas på fordonen ute i trafiken. Flera fabriker ställer nu om för renodlad, grön elbilsproduktion. Först ut är den i tyska Zwickau där ID.3 börjar att tillverkas i november, sedan följer Emden, Hannover och Dresden.

—Vi har utöver detta lovat att hela vår produktionskedja med ID. ska vara helt CO2-neutral. Det gäller även underleverantörer, utvinning av råvaror och användning av el, etcetera, förklarar Sten Forsberg.

—Vi kommer att göra allt vi kan för att reducera och eliminera C02-utsläpp, och vi kommer att följa upp med våra partners. Där vi under en övergångsperiod inte kan eliminera kommer vi istället att kompensera.

Sten Forsberg menar att batteritillverkningen är en huvudfråga, det får enbart vara grön el när man tillverkar battericellerna vilket är enormt energikrävande.

—Jag har varit länge i bilbranschen och nu går vi in i en väldigt spännande tid där vi tar steget från att vara en stor utsläppare till att bli CO2-neutrala, det känns jättekul.

Sverige har en elmix som är näst intill bäst i världen ur ett CO2-perspektiv och alla möjligheter att vara ett föregångsland, ur alla aspekter.

Vad kommer omställningen att innebära för underleverantörerna?

- Omställningen inom fordonsindustrin innebär förstås att ny kompetens kommer att behövas men generellt tror jag att den betyder nya affärsmöjlighet för många underleverantörer, inte bara i fordonsbranschen utan i hela samhället.

Hör Sten Forsberg under Elmia Subcontractor Direct, Hall D
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Företagets tjänster/produkter

Konsultation: Mässkonsulter

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Nya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från WeberMakita lanserar kompakt och lätt 12V borrskruvdragare Real Rails och Green Cargos transportsamarbete minskar klimatutsläppenKasthall välkomnar ny försäljningsdirektörVäxjö Energi inspirerar 250 högstadieelever till jobb i teknikbranschen
Annonser