Hur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretag - industritorget.se
MÅNDAG 06 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretag

Under covid-19-epidemin har e-handeln och därmed hemleveranserna ökat. Logistikindustrin har därför utsatts för betydande påfrestningar med att hantera beställningarna och samtidigt vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder – vilket minskar medarbetarnas effektivitet.
Än värre har det förstås varit i övriga Europa, där nedstängningarna varit än kraftigare. Tidigare köpte exempelvis brittiska konsumenter mellan 60 och 65 procent av sin mat (mätt med kalorier) i matvaruaffärer, men när restauranger och kaféer stängdes ner ökade den siffran till 95 procent.

Den enorma ökningen av efterfrågan har lett till att detaljhandelns webbplatser kraschade eller tvingades införa biljettsystem för att klara av efterfrågan, och det hade följdeffekter på leveranstiden. Amazon slutade tillfälligt med transporter av icke-nödvändiga varor från tredjepartssäljare till sina lager, för att kunna prioritera medicinska förnödenheter och hushållsartiklar. Detta varade i 20 dagar, mellan 17 mars och 5 april. Även om Amazon har återupptagit leveranserna av icke-nödvändiga artiklar kommer det fortsatt att vara högt tryck på transport- och logistikbranschen.

Eftersom vi ännu inte ser slutet på detta är mobil teknologi nyckeln till att hjälpa transport- och logistikbranschen att hantera konsumenternas efterfrågan på ett hållbart sätt, genom att öka effektiviteten, hantera arbetsbelastningar och lösa problem snabbt. Här är fyra nyckelfördelar med att optimera mobiliteten:

1. Bli effektivare
Transport- och logistikleverantörer vill förbättra servicen till både sina företagskunder och konsumenter, sänka kostnaderna och öka personalens produktivitet. Genom att använda handhållen mobilteknik på lager kan medarbetarna slutföra kundorder på en bråkdel av den tid det tar med traditionella system. Detta hjälper i sin tur också företagen att fatta bättre beslut om vilka produkter de behöver leverera till sina butiker, och alltså möter kundernas krav snabbare.

Till exempel har Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) infört ny hårdvara och mjukvara i sitt lager för att förbättra effektiviteten. De kunde därigenom minska kostnaderna för lagret med 100 000 pund per år genom att bli effektivare och förkorta plock- och packprocessen.

2. Ökad tillförlitlighet och minskad risk
Komplexitet är ofta en faktor i branschen. Väder, personalfrågor och schemaläggning av fordon är bara några faktorer som kan skapa oreda när man ska skeppa ett stort antal olika varor. Serviceavbrott som slösar tid och pengar, och hotar att undergräva regelefterlevnad och göra kunderna missnöjda, måste helt klart undvikas.

Logistikpersonal och chaufförer är beroende av sina mobila enheter och appar för att kunna utföra sitt jobb. När deras enhet går ner, slutar de att arbeta. Med hjälp av fjärrstyrningsprogram för att hantera mobila enheter kan IT-avdelningar distribuera, säkra och hantera mobila enheter över stora geografiska områden, utan att behöva skicka ut en tekniker till platsen.

Till exempel beräknar STEF, ett logistik- och transportföretag med temperaturkontrollerade transporter som transporterar färskvaror över hela Europa, att fjärrinformation och -uppdatering sparar två till fyra mantimmar per enhet, vilket minskar fraktkostnaderna. Sett över alla deras enheter motsvarar detta tiotusentals mantimmar per år enbart på enhetsdistributionen. Det är också ett viktigt steg i företagets slutliga mål att eliminera papper från sin frakt- och leveransverksamhet helt och hållet.

3. Ge ledningen insyn
Linjechefer och företagsledare måste kunna se vad som händer inom deras distributionsnät i realtid, och kunna agera med både precision och effektivitet.

Genom att ha fullständig insyn i sin leveranskedja kan beslutsfattare snabbt diagnostisera och åtgärda problem. Att inte göra det kan påverka lossning, hantering av kundrelationer, kapitalförvaltning, mobila försäljningsställen (mPOS) och lagerhantering.

Genom att anta en mobile-first-strategi kan företag förbättra arbetsstyrkans effektivitet, öka försäljningen, göra beslutsfattandet snabbare och mer omfattande och i slutändan, förbättra sin förmåga att hantera de extra krav som ställts genom coronavirus-pandemin.

4. Säkerställa säkerheten
I och med att hot mot cybersäkerheten ökat som en effekt av pandemin är det viktigt att tekniken som används inom transport och logistik är ordentligt säkrad och uppdaterad för att hålla jämna steg med en ständigt föränderlig situation. Samtidigt är det viktigt att medarbetare kan komma åt rätt data och information för att förbättra effektiviteten.

Arbetsgivarna måste dock se till att medarbetarna får tillgång till affärskritisk teknik och data på ett säkert sätt. Anställda som använder företagsenheter för att komma åt otillåtna webbplatser, appar eller innehåll kan utgöra ett hot mot företagets säkerhet och minska produktiviteten.

Rätt lösning för affärskritisk mobilitet gör det möjligt för organisationer att skapa integrerade lösningar för mobilitetsförvaltning, som har centraliserad användarautentisering, enkel inloggning och rollhanteringsfunktionalitet, vilket kommer att säkra verksamhetens data.

Genom att implementera mobil teknik, som hanteras och övervakas på rätt sätt på distans, kan transport- och logistikföretag minska effekten av oregelbundna ordervolymer, hålla sin personal säker och rida ut krisen.
Om de å andra sidan inte gör det kommer de vara fortsatt pressade och kan få kämpa för att hålla verksamheten igång.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-22
Vågar man ansöka om omställningsstöd?​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringenSchneider Electric levererar säkerhetslösningar till prestigeprojektet
2020-06-18
S-Rental blir en del av KH-Koneet GroupAGILOX Autonomous Mobile Robots sparar väsentliga kostnader genom Artificial Swarm IntelligenceSOTI gör företags IoT-ägande enklare med nytt enhetsstödVeeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
2020-06-16
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
2020-06-15
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
2020-06-12
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
2020-06-11
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
2020-06-10
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
Annonser