SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hur pitchar man sin affärside?

För vissa entreprenörer är konsten att pitcha en affärsidé en del av vardagen och något de finslipat till perfektion. Det gäller inte minst startup-grundare.
För andra, som sällan eller aldrig haft anledning att pitcha för investerare, är det tvärtom ovant och kanske till och med obekvämt. Men med rätt förberedelser kan även den senare kategorin lyckas med sin pitch. Här har vi samlat några tips.

Berätta kortfattat om dig själv och företaget
En investerare du inte känner sedan tidigare vill med all sannolikhet först veta mer om dig som person, dina drivkrafter och din verksamhet. Oavsett om affärsidén är utmärkt måste en potentiell investerare också ha tilltro till att du är rätt entreprenör för att genomföra den. Presentationen är inte minst viktig för att visa entusiasm och självförtroende.

Fundera på vilka detaljer om dig och företaget som är viktigast och utelämna allt som är mindre viktigt.

Se till att du gjort hemläxan
Räkna med följdfrågor när du pitchar för kapital. Du behöver kunna svara på alla, helst i detalj.

- Hur ser konkurrenssituationen ut?
- Har du gjort någon marknadsundersökning?
- Vilken potential har din affärsidé?
- Har företaget rätt team för att genomföra idén?

Redogör för finansieringsbehovet
Var tydlig med hur mycket pengar du behöver och hur du kommer att använda dem. De investerade pengarna måste inom en rimlig tidsperiod generera vinster och det är upp till dig att berätta hur det ska gå till. Det lönar sig alltid att vara realistisk med siffrorna. Var beredd att redovisa din nuvarande situation vad gäller försäljning, tillgångar, kassaflöde och likviditet.

"Var tydlig med hur mycket pengar du behöver och hur du kommer att använda dem. De investerade pengarna måste inom en rimlig tidsperiod generera vinster och det är upp till dig att berätta hur det ska gå till. "
- Alexis Kopylov, VD på DBT

Pitcha för rätt personer
Ägna lite tid åt att ta reda på vilka investerare som är rätt att pitcha för och vilka sammanhang som är mer eller mindre lämpliga. Att pitcha för fel investerare eller välja fel tillfälle är i bästa fall bara bortkastad tid, men kan också vara nedslående eller leda in på mindre produktiva sidospår. Saker att bilda sig en uppfattning om kan vara investerarnas värderingar, intressen, nätverk och inte minst vilka projekt de tidigare satsat på.

Utfallet av en pitch är inte sällan så gott som avgjort redan innan du kliver över tröskeln. Svårigheten ligger i att bedöma förutsättningarna.

Öva på din pitch
Övning ger färdighet även vad gäller att pitcha affärsidéer, så det lönar sig att öva både på egen hand och på andra personer – gärna affärskunniga personer utan alltför stark koppling till ditt företag. Det är lätt för en företagare att uppleva sin egen verksamhet och bransch som självförklarande och att förutsättningarna är uppenbara för alla med minsta insyn, vilket inte alltid är fallet.

Håll dig till utsatt tid
Att träna på pitchen ger dig också en möjlighet att klocka tidsåtgången. Ett onödigt irritationsmoment uppstår när du sagt att du bara behöver ett visst antal minuter av någons tid men det i själva verket drar iväg till det dubbla. När du vet vilken tid du har att förhålla dig till är det viktigt att göra det mesta av den. Korta ner genom att skära bort allt oväsentligt och laserfokusera budskapet i så stor utsträckning som möjligt.
Kontaktinformation
Postadress
Epicenter, Mäster Samuels­gatan 36
11157 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
559074-9361
Grundat: 2017
Anställda: 11
Vi får företag att växa. Många svenska små och medelstora bolag upplever att det är svårt att hitta finansiering. Att varken kortsiktiga dyra lån eller långdragna bankprocesser är lockande alternativ. Därför är vår drivkraft att skapa riktigt bra finansieringslösningar för Sveriges företag och entreprenörer. Vi erbjuder företagslån från 3 till 30 miljoner kronor. Effektiv ränta 5-9%, inga övriga avgifter.

Tillväxtlån till expansiva och innovativa företag i alla branscher i samarbete med Europeiska Investeringsfonden.
Likviditetslån för att växa utan begränsning av betaltider och likviditetsutmaningar. Både billigare och smidigare än factoring.
Förvärvslån. Att köpa ett etablerat företag kan vara den mest ekonomiska och snabbaste vägen till att bli egen företagare. Vi hjälper dig förverkliga drömmen.
Investeringslån. Frigör utvecklingspotentialen i din verksamhet. Vårt investeringslån möjliggör inköp av allt från nya maskiner till utökat lager.

Vi på DBT har själva lång erfarenhet av entreprenörskap och företagsbyggande. Vi ger dig tillgång till både vår personliga kontakt med våra moderna digitala system. Det betyder skräddarsydda analyser och snabba beslut. Kapitalet som vi lånar ut kommer från större institutionella investerare och stiftelser. Tack vare ett unikt stöd från Europeiska Investeringsfonden kan vi dessutom ge dig bra ränta och trygga villkor.

Kontakter

Ida Taube
0707209270

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-09-10
Ny branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
2021-09-09
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
2021-09-08
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
2021-09-07
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro CMM-laserskanning 70 % snabbare inspektion och ultrahög noggrannhetSkanska tecknar nytt rikstäckande avtal med AhlsellVägservice centralen i Norden AB InvesterarABB moderniserar schweizisk pappersmaskin som modell för energieffektivitetInvestera i innovation och säkra ditt företags konkurrensfördelarSkyddande luftrenare från KärcherDana Lim stärker personal­styrkan och storsatsar på svenska industrinEldriven Mercedes-Benz G-Klass på vägHORSCH och Swedish Agro satsar på gemensam Roadshow för att visa årets nyheter5G router för proffsEaton och Microsoft hjälper datacenter minska koldioxidutsläppen och förbättra systemstabilitetenSverige får fortsatt skattebefrielse för flytande biodrivmedel
2021-09-06
Borret som blivit en legend – 20 år med A002Styrka och säkerhet förankras med rostfria komponenterVolvo EW160E - Henriks blå drömmaskinEtt upplyftande samarbeteVertiv presenterar lösningar när utrymmeskrisen slår till i datacentretScanStar till Boxon för briljant förpackningslösningDuni Group först i världen med biogasol i pappersproduktionen Procurator och Supplies Direct introducerar - nya generationens städrobotMicroGroup rekryterar i en spännande branschBara tre av tio småföretagare har en hållbarhetsplanNytt smidigt eldrivet arbetsfordon ser dagens ljus - PRO Litium CarrierFrån konsultaffär till mjukvarubolagMareld lanserar frostade ledslingor som är skonsammare för ögonen Samarbetet mellan Maskin Väst och Söderberg & Haak återupptas
2021-09-03
Kabel efter dina behovSvenskt, innovativt och hållbartHüllert Maskin ser fram emot att träffa kunder på Entreprenad LiveElmässan Stockholm arrangeras den 19-20 oktober 2022