SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

HydX roll i ett av världens mest prestigefyllda projekt

Planen – tas i bruk 2023
HydX är en del av det prestigefyllda projektet Vera C. Rubin Observatory.

– Det är väldigt viktigt att vi lyckas på en gång, vi får bara en enda chans, säger HydX Patrik Broman.

HydXChileVera C. Rubin Observatory, tidigare kallat LSST, är världens största spegelteleskop och ska producera en unik bild av universum, djupare och bredare än vad människan någonsin har haft möjlighet att se tidigare. Kameran har 3200 megapixlar och ska fotografera hela den tillgängliga himlen med några få nätters mellanrum.

Teleskopet har byggts i Spanien och fraktats till Chile hösten 2019, där det har byggts upp i bergen ungefär 30 mil norr om huvudstaden Santiago.

– Det är som en jättestor kamera som ska fara runt och fotografera himlen hela natten, spegeln är runt tio meter i diameter den står i en stor kula, en stor glob. Teleskopet kan vridas i sidled och i djupled, det fotograferar mängder av bilder i infrarött och sedan läggs bilder på varandra och forskarna kan se en förändring. Det blir som en spårhund eller tratt så att forskarna sedan kan se var någonting händer och fokusera på den biten, säger Patrik Broman.

Vera C. Rubin Observatory

På grund av pandemin stod projektet stilla under tio månader av 2020, men under 2021 har det startats upp igen. HydX samarbetar med SKF och levererar oljesmörjsystem till Vera C. Rubin Observatory och i oktober reste Mattias Olsson till Chile och berget Cerro Pachón för att arbeta med projektet under närmare fem veckor.

– VI bodde två timmars enkel resa från observatoriet som ligger på toppen av berget. Resan bestod av en timmes landsvägskörning, därefter var det smala bergsvägar med flera hundra meters stup upp för berget, berättar Mattias Olsson.

Byggnaden är nu färdigställd, teleskopet är på plats och HydX var tillsammans med representanter från SKF närvarande för att starta styrsystem, kylsystem och hydraulik.

– SKF har gjort oljelagren, vi oljesystemet och ser till att oljan håller rätt tjocklek, rätt flöde och tryck, berättar Mattias Olsson.

– Den stora utmaningen är att hålla rätt temperatur på oljan i den omgivningen. Nu har vi sett till att systemet och pumparna är inställda, vi har provkört systemen och ställt in alla flöden. Hydrauliken är i gång så att de kan komma vidare i sin installation av teleskopet. Möjligen gör vi på HydX ytterligare en resa till Chile i början av 2022.

Planen – tas i bruk 2023

HydX har arbetat med projektet i mer än tio år och Patrik Broman, som är försäljningschef för aggregatsystem hos HydX, har mer än 30 års erfarenhet av att arbeta med olika typer av teleskop.

– Projektet i Chile är väldigt spännande. Det är ett väldigt komplext system och det är viktigt att vi lyckas första gången. Hittills har allt flutit på enligt planen, säger Patrik Broman.

Målsättningen är att teleskopet ska tas i bruk inom två år, innan utgången av 2023.
Kontaktinformation
Postadress
Box 192
27124 Ystad
Besöksadress
Östra Zink­­gatan 1
27139 Ystad
Region
Ystad
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556791-5326
Grundat: 2009
Anställda: Ej angivet
Välkommen till HYDX AB!

ETT HYDRAULIKFÖRETAG MED HÖG AUTOMATIONSKOMPETENS

Hos oss finns det lång och gedigen erfarenhet inom styrsystem och radiostyrningar i samverkan med olika hydrauliska system. Det är just kombinationen av hög automationskompetens, vass konstruktionsavdelning och lång systemerfarenhet som är grunden till vår och våra kunders framgång och positiva utveckling.

Det är precis här vi skiljer oss åt från mängden. Tillsammans med vår ledstjärna Smoother Business gör vi livet enkelt. Det märks i allt vi gör.

Varmt välkommen till vår webbplats och blogg. Vi hoppas att du ska finna det du söker. Om du inte skulle göra det, så tveka inte att kontakta oss!

Kontakter

Henrik Pålsson
Sales Manager
0411-557183

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-01-13
77 entreprenadmaskiner i veckan får nytt liv genom KlaravikMolex uppdaterar din-kontaktenAhlsell tankar fossilfritt för mer hållbara fjärrtransporterIndustri påverkas av elpriser och inflation- fortsatt skärpt spelansvar för online casinoSvensk start-up främjar omställningen till grönt stålEssity först i världen med storskalig produktionFirst Stop värvar ny verkstad från stor koncernDoosan breddar sin produktportfölj med kompakthjullastareVolkswagen fördubblade de globala leveranserna av elbilar under 2021Nya papperspåsar för avfall testas i VärmlandJungheinrich bygger hel­automatiskt logistikcenter Nextbase presenterar världens första smarta bilkamera Xellas isoleringsvarumärke Multipor tar ansvar för CO2-utsläpp
2022-01-12
MGPK – Förstklassig cylinder blir ännu bättreHögpresterande fläktar med låg ljudnivå254 Volvo BM-traktorer bytte ägare på Klaravik under 2021Busch Vacuum Solutions expanderarEn säkrare, jämnare och snabbare materialhanteringNanoleaf öppnar upp stöd för Thread med HomeKitLoxam förnyar sitt Managed SD-WAN-nätverk med GTTStort intresse att etablera i KungsbackaMarknadens första helt delbara nyckel Uniwater förvärvar ABAT ABtado° förvärvar aWATTarManitou presenterar fem nya tunglyftande teleskoplastareVerktygsfritt kablage med M12 Push-Lock-kontakterHögteknologiska II-VI skalar upp sin produktion i SverigeProcurator säger nej till evighetskemikalierFranska startupen Ankorstore får enhörningsstatus Christos Selman tillträder som VD för Heco Nordiska AB
2022-01-11
Vi firar 50 år tillsammans 2022Franska startupen Ankorstore får enhörningsstatus efter ny investeringsrunda på 2,5 miljarder kronorACD 220 Ex – ett kompakt processutsug för explosiva gaserTrafikverket planerar för Sveriges första permanenta elvägHett med solceller efter höstens höga elpriserNetatmo offentliggör sin första Matter-produkt
2022-01-10
Upplev Volvos maskiner i ditt vardagsrum!Atlas Copco introducerar GA VSD[S]Ultrafilter har uppdaterat sitt sortiment av tankar Pålitligt gränssnitt för blindpluggning av modulära anslutningarAcronis utser Michael Callahan till Chief Marketing OfficerThomas Concrete Group expanderarHSB Göteborg köper andelar i en av Sveriges största solcellsparkerMöt Anders Ingemarsson – månadens innovatörSödertälje Science Park uppmärksammas inom EU
2022-01-07
OilQuick Americas kickade igång 1 januari 2022!Renault visar upp mer av Nya AustralFöreningen Industrilandskap samlar berättelser digitaltTrioworld höjer hållbarhetsmåletBeijer öppnar nytt topp­modernt byggvaruhus i Haninge
2022-01-05
Mobil syrgasgeneratorSKF licensierar teknologi för återvinning av avfallsoljaKjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplatsBrett sortiment av termo­stater och överhettnings­skydd2021 bra år för Mercedes-Benz lastbilar i SverigeZeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
2022-01-04
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från Molex