SÖNDAG 01 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sätt

Under ett event nyligen beskrevs nya och spännande lösningar för att ordna kylning av alla de datacenter som kommer att byggas under de närmaste åren. Vad sägs till exempel om att sänka ner servrarna i vätska? Vertiv som är en ledande leverantör av kylningsanläggningar berättade om det och andra intressanta lösningar.
Den nordiska samarbetsorganisationen Datacenter Forum genomförde 10 juni ett onlineevent om vikten av kylning i datacenter. DC Cooling Innovation Forum bjöd på flera intressanta presentationer. Det sammanfattande budskapet är att driften av datacenter måste effektiviseras, inte minst vad gäller kylning.

Penny Madsen-Jones, som är forskningschef på analysföretaget CBRE i Storbritannien, nämner fyra stora utmaningar vad gäller datacenter just nu och under de kommande åren:
• Att hantera den förväntade, enorma, tillväxten.
• Utmaningar som beror på pandemin. Det har till exempel varit problem med personal som behöver resa mellan olika datacenter.
• Att få tillgång till mark för att bygga nya datacenter. Konkurrensen är hård med fastighetsbolag som vill bygga bostäder. En följd är att mark har blivit dyrare.
• Att uppfylla hållbarhets- och miljökrav.
Enligt CBRE är det de riktigt stora molnföretagen, kallas hyperscale cloud, som dominerar på kundsidan vad gäller datacenter. Vad gäller kylning specifikt nämner Penny Madsen-Jones samma utmaning som för de flesta tekniklösningar: att göra mer med mindre. Det beror inte bara på förväntad tillväxt, utan även på höga elpriser och en ständigt ökande densitet vad gäller utrustning i datacenter. Man packar helt enkelt in mer datakraft på mindre ytor, vilket gör att det blir varmare. Effektiv kylning blir en nyckelfaktor för effektiv drift av datacenter.

Distans och digitalt
Vad är det mer specifikt som driver på den ökade tillväxten för datacenter och därmed ett ökat behov av kylning? Karsten Winther har en klar uppfattning om det. Han är försäljningschef i Europa på Vertiv, en ledande global leverantör av utrustning för datacenter, inte minst kylsystem.

– Digitaliseringen i allmänhet och det ökade distansarbetet, samt lagstiftning av olika slag och både lokala och globala molnleverantörers expansion medför ökade krav på kylning. I norra Europa står de riktigt stora molnföretagen för 80 procent av marknaden, berättar Karsten Winther.

Han nämner innovativa lösningar som att utnyttja den kylningspotential som finns tillgänglig i naturen. Kort sagt att dra nytta av att det är kallt utomhus. Det är något som är i allra högsta grad intressant i Sverige, speciellt i den norra delen av landet. Andra intressanta lösningar är att återanvända värme på smarta sätt och att använda vatten och olika vätskor för kylning på nya sätt.

Sänk servrarna
Roberto Felisi som är ansvarig globalt för bassystem för kylning på Vertiv beskriver många uppseendeväckande lösningar som man arbetar med i företagets sex avancerade labb över hela världen. Där ägnar man sig både åt att utveckla och testa enskilda detaljer i kylsystem och att utvärdera kompletta installationer. Det senare är något som kunderna kan dra nytta av.

– Vi jobbar med vätskekylning som går ut på att leda in vätska inuti serverracken. Det är till exempel en lösning för datacenter som kör tillämpningar som maskininlärning, med extremt tätt packade serverenheter, förklarar Roberto Felisi.

Man kan beskriva det som att sänka ner servrarna i vätska eller leda vätska direkt till processorerna. Man undrar om teknikerna i datacentren behöver ta på sig dykardräkter. Kanske inte, ändå.

Men utvecklingen av avancerade kylsystem handlar inte bara om vätska. Roberto Felisi nämner till exempel fullt modulära lösningar, med vilka det blir enkelt att tillföra kylkapacitet. En viktig aspekt är placering av kylaggregat, i datacenter eller utanför. Om kylanläggningen står utanför ett datacenter blir det viktigt att den står så nära datacentret som möjligt och det är en fördel om den ryms i en enhet i stället för att vara utspridd på flera.

Om kylanläggningen står utanför datacentret ökar också potentialen för att använda kall luft utomhus, så kallad ”free air cooling”. Det minskar inte minst behovet av energi, med alla fördelar det för med sig vad gäller hållbarhet och att skona miljön.

Kontentan av Roberto Felisis beskrivningar är att det finns potential för en mängd olika nydanande lösningar för kylning av datacenter. Det står utom alla tvivel att sådana kommer att behövas under de kommande åren.

BILDTEXT:
Här visar Vertivs Roberto Felisi en AR-modell med en förminskad version av en kylanläggning som svävar i luften ovanför ett skrivbord. Med teknikens hjälp går det att krypa in i och se sig omkring inuti kylanläggningen.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
Skanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling