TORSDAG 06 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

iktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitioner

En ny global undersökning visar på fortsatt ökad användning av kryptering och att det hänger samman med strategiska bedömningar av informationssäkerheten. Det ses dock som besvärligt att hantera säkerhet med kryptering när data ligger i olika molntjänster.
Det främsta skälet till att kryptera data är att skydda kundernas personuppgifter. Trots detta tillämpar företagen kryptering för just kunddata i lägre utsträckning än för andra typer av data. Det är ett av de mer slående resultaten i undersökningen 2021 Global Encryption Trends Study som nu genomförts för 16:e året av Ponemon Institute, på uppdrag av Entrust.

Över 6000 IT-proffs – 275 av dem från Sverige – har medverkat i undersökningen, som syftar till att samla kunskap om de säkerhetsutmaningar som företag och organisationer står inför idag, samt hur och varför de utnyttjar kryptering för att skydda data.

För första gången är det i årets undersökning hälften av deltagarna som uppger att de har strategi för kryptering som tillämpas konsekvent inom hela organisationen. Samma fråga har ställts under en lång tid och visar på en stadigt ökande trend.

Hotbild och prioriteringar
Det är nu andra året i rad som undersökningen visar att skydd av kundinformation är den främsta drivkraften till att installera krypteringsteknik. Detta resultat står dock i kontrast till att kundinformation rankas först på femte plats över listan över de typer av data som företag faktiskt ser till att kryptera, vilket visar på ett betydande glapp mellan organisationens prioriteringar och verkligheten. När man tittar på de typer av data som organisationerna i undersökningen valt att kryptera kommer finansiell information först (55%) och betalningsrelaterade data (55%) först, följt av personal/HR-data (48%), immateriella tillgångar (48%) och kunders personuppgifter (42%).

– Om personuppgifter blir röjda och kommer på avvägar slår det direkt mot företagets kundrelationer. Kryptering utgör själva grunden för dataskyddet och när en organisation inte prioriterar att värna kundernas integritet så medför det betydande affärsrisker i form av förlorade affärer och försämrat rykte, säger Dick Jacobsson, försäljningschef på Entrust i Sverige.

Regelefterlevnad har i tidigare undersökningar rankats som den främsta anledningen till att kryptera. Det anses fortfarande viktigt men fortsätter att minska i betydelse. De vanligaste skälen till att kryptera är nu skydd av personuppgifter om kunder (54%), skydd mot kända hot (50%) och skydd av immateriella tillgångar (49%) med regelefterlevnad på fjärde plats (45%).


Krångligt att hantera kryptering och nycklar
Årets undersökning belyser också positiva trender. För första gången uppger nu hälften (50%) av organisationerna att de har en övergripande strategi för kryptering som tillämpas konsekvent, medan 37% anger att de har en begränsad krypteringsstrategi.

Samtidigt finns svårigheter kvar som försvårar användningen av kryptering, inte minst i multimoln-miljöer. Det finns mängder med olika verktyg och de undersökta organisationerna använder i genomsnitt åtta olika produkter som utför kryptering. De funktioner hos krypteringslösningar som värderas högst är prestanda, hantering av krypteringsnycklar, policyhantering och möjlighet att installera både i molnet och lokalt med egen IT-drift.

45% av respondenterna bedömer det som viktigt eller mycket viktigt med enhetlig nyckelhantering som kan omfatta såväl flera molntjänster som den interna IT-miljön. Detta ligger i linje med ett annat resultat från undersökningen, som ger vid handen att nyckelhanteringen är besvärligast när man använder molntjänster – bland annat lösningar av typen Bring Your Own Key (BYOK).

Samtidigt som nyckelhanteringen blir alltmer komplex, är det en ständig utmaning bara att hålla rätt på var organisationens data finns: i lokala, virtuella, moln- och hybridmiljöer. 65% av organisationerna uppger att det är svårt att upptäcka var känsligt data finns, och detta är alltjämt den överlägset största utmaningen med att planera och genomföra en krypteringsstrategi.Växande roll för hårdvarumoduler (HSM)
Jobbet med att skapa och hantera krypteringsnycklar kan bli mer effektivt med hjälp av hårdvarubaserade säkerhetsmoduler (HSM) och undersökningen visar att dessa ökar i användning. Två tredjedelar (66%) av de svarande anser att HSM är den viktigaste komponenten i krypterings- och nyckelhanteringsstrategier. Ett annan resultat är att HSM-moduler i allt högre grad används för kryptering i moderna tillämpningar som containrar, signeringstjänster, publika moln, hantering av säkerhetsrelaterade uppgifter och åtkomstkontroll.

HSM-moduler har fått en viktig roll för organisationer som genomgår digital transformation och utnyttjar molntjänster. Undersökningen visar att krypterings- eller signeringstjänster för containrar (40%) är den tredje mest populära tillämpningen för HSM-moduler, efter applikationskryptering (47%) och TLS/SSL (44%). På fjärde plats kommer kryptering i publika moln, inklusive BYOK (34%).Blockkedjan, kvantkryptering och ny krypteringsteknik
När det gäller morgondagens krypteringsteknik, exempelvis säkra flerpartsberäkningar (MPC) och homomorfisk kryptering visar undersökningen på en allmän uppfattning om att det dröjer minst fem år innan de kommer till bred användning. Kvantalgoritmer för kryptering förväntas inte bli att räkna med på allvar förrän om åtta år.

Däremot ligger blockkedjan närmare praktisk tillämpning som krypteringsteknik. Respondenterna tror att blockkedjan, som idag främst utnyttjas som grund för kryptovalutor, inom tre år kommer att hitta nya tillämpningar exempelvis för:
• E-plånbok för kryptovalutor (59%)
• Transaktionshantering (52%)
• Identitet (45%)
• Leverantörskedjor (37%)
• Smarta avtal (35%)– När man granskar årets resultat av Global Encryption Trends-studien och ser till utvecklingen över de senaste 16 åren är det uppenbart att cybersäkerhet och dataskydd aldrig har varit mer komplexa frågor, detta i en tid då insatserna aldrig har varit högre. Det mest uppmuntrande är att dataskydd för konsumenter är så högt prioriterat bland företag och myndigheter, men det finns helt klart en del arbete att göra för att omsätta det i verkligheten när det gäller vilket data som faktiskt krypteras och när det sker i datalivscykeln. Det är också uppenbart att organisationer i alla former och storlekar vill använda kryptering för en rad nya och banbrytande tillämpningar, vilket definitivt kommer att fortsätta driva innovation i branschen, säger Dr. Larry Ponemon, grundare av Ponemon Institutet.Några resultat från 2021 Global Encryption Trends Study
• Sverige uppvisar den högsta användningen av kryptering för IoT-enheter (”sakernas Internet”). 47% tillämpar detta i stor skala för IoT jämfört med 33% i genomsnitt globalt.
• För de svenska deltagarna i undersökningen är skydd av värdefull information / immateriella tillgångar det främsta skälet till att använda kryptering.
• Hårdvarubaserad kryptering med HSM-moduler används betydligt oftare i Sverige för kryptering på applikationsnivå (67% jämför med 47% I genomsnitt globalt).
• USA uppvisar den högsta användningen både av kryptering (70%, 20% över genomsnittet globalt) och av HSM-moduler (72%, vilket är 23% över globalt genomsnitt).
• I Storbritannien är kryptering av kundinformation mest utbrett (59% jämfört med 42% i genomsnitt globalt)


Entrust 2021 Global Encryption Trends Study – undersökningsmetodik
Den nya rapporten 2021 Global Encryption Trends Study bygger på en undersökning från Ponemon Institute och handlar om hur organisationer över hela världen hanterar olika IT-säkerhetshot, regelefterlevnad och hur de använder kryptering för att skydda verksamhetskritisk information och system. De totalt 6 610 IT-proffs som har deltagit i undersökningen representerar olika branscher och kommer från följande 17 länder och regioner: Australien, Brasilien, Frankrike, Tyskland, Hong Kong, Japan, Mexiko, Mellanöstern (Saudiarabien och Förenade Arabemiraten), Nederländerna, Ryssland, Spanien, Sydkorea, Sydostasien, Sverige, Taiwan, Storbritannien och USA. 275 av respondenterna kommer från Sverige.

Mer om undersökningen finns på: www.entrust.com/lp/en/global-encryption-trends-study

För frågor och mer information, kontakta:
Dick Jacobsson, dick.jacobsson@entrust.com +46 76 859 83 59

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-26
norelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i LandvetterFortsatt uppåtgående trend: Allt fler unga startar företag
2021-04-16
HCL utökar globalt samarbete med Intel för att påskynda digital transformationABB:s innovativa system för energilagring och traktionskonverterare ska driva tåg i TysklandAS-X778 – Flödesreglering för varje tillfälleCrouzet välkända relä-serie GN är tillbaka i ny tappningÄnnu en automatisk fordonsvåg från TamtronSM-guld i plåtslageri till Elias KarlssonChargePoint: Fordons­flottans framtid är elektrisk Automation i fokus hos ConradVårnyheter från CERTEX
Annonser