SÖNDAG 01 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ingenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototyp

När designingenjörsstudenterna Susanna Österlund och Ellen Weberg skulle göra sitt examensarbete blev de tipsade om Pegil Innovations AB strax utanför Skövde.
De tog kontakt med det lilla familjeföretaget och nu har studenterna utvecklat design och konstruktion på en nuvarande maskinprototyp åt företaget.

Under vårterminen 2021 har Susanna Österlund och Ellen Weberg läst sin sista termin på Designingenjörsprogrammet på Högskolan i Skövde. Susanna är från Stockholm och Ellen har vuxit upp i Falköping. Duon har pluggat ihop och umgåtts mycket sen de började utbildningen för tre år sedan och det var självklart att de skulle göra sitt ex-jobb tillsammans. När Susanna och Ellen pratar om ingenjörsutbildningen lyfter de båda blandningen av tekniska ämnen och kreativitet, samt att det är en utbildning som leder till jobb. Och båda har redan fått jobb.

Konstruera en bättre lösning

Redan i november hade Susanna och Ellen första träffen med företaget.

– Pegil ville konstruera om en befintlig maskinprototyp som ska användas för att expandera grafitpulver med hjälp av mikrovågsteknik. Expansionen av pulvret är ett försteg i användning av materialet grafen. I prototypen visade det sig att ett horisontellt glasrör var den svaga länken. Pegil hade önskemål om att inte ha ett roterande glasrör, utan hitta en annan lösning som skulle fungera bättre, förklarar Susanna.

Det var där Susanna och Ellen fick ett uppdrag till sitt examensarbete i Integrerad produktutveckling. Kravspecifikationen från företaget var tydlig och helt klart en utmaning för de blivande ingenjörerna.

– Vi var först inriktade på mer design, men det här blev mer maskinkonstruktion. Det var en utmaning för oss att hitta integrerad produktutveckling och att inte heller glömma bort användaren.

I början var det ett omfattande arbete att sätta sig in i tekniken kring framställning av det relativt nya materialet grafen, liksom säkerhet inom industrin, ergonomi och omarbetning av befintliga produkter. På Pegil blev det en del möten med verkstadschefen som varit delaktig i konstruktionen av prototypen. Susanna och Ellen fick ta del av hans kunskaper och information kring maskinen.

– Det var en viktig del i vårt projekt. Att maskinen skulle göra samma sak, men på ett annat sätt som bättre mötte kraven. På våra möten förklarade vi hur vi tänkt och fick återkoppling. Vi intervjuade även personal från 2D fab, företaget som tillverkar grafen, och de bidrog med mycket kunskap kring materialet och den kemiska processen. Det var mycket att läsa in sig på och vi gjorde en förstudie.

Prototyp och justeringar

I CAD (Computer-aided design) växte sedan olika skisser fram och den första prototypen sög upp en större mängd grafitpulver än den skulle. Då insåg Ellen och Susanna att de behövde göra en mindre prototyp och en hel del beräkningar både på dimensioner av den tratt som skulle ersätta glasröret, luftflöden och olika mått så den skulle kunna fungera i praktiken.

– Vi gjorde även ergonomiska analyser och kom fram till mått som skulle passa 90 procent av alla män och kvinnor som kan tänkas jobba med maskinen. Analyserna ledde till att vi sänkte påfyllningen och höjde handtagen. Eftersom det här är en maskin som kräver påfyllning av material två till tre gånger per dag, så har den inte höj- och sänkbara funktioner som man behövt om någon skulle jobba vid den hela tiden.

Under vårterminen har duon jobbat med examensarbetet. De konstaterar att de kompletterar varandra bra och att de under arbetet verkligen lärt sig att det alltid går att hitta lösningar. Pegil har också fått rapporten och varit väldigt nöjda med studenternas arbete. Susanna och Ellen ska också presentera sitt arbete på plats för företaget.

– Vi har verkligen fått omsätta våra kunskaper från studierna i praktiken, alla metoder vi lärt oss och så har vi jobbat jättemycket i CAD, säger Ellen.

Cecilia Renström
Kommunikatör
Presskontakt
cecilia.renstrom@his.se
0500 448031

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling