TORSDAG 21 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Innovativ drivteknik från ebm-papst

Driver på utvecklingen inom många områden
I ebm-papst produktprogram finns ett mycket brett sortiment med elmotorer och växlar. Här återfinns elmotorer med och utan växel samt högkvalitativa planet-, vinkel- och kuggväxlar. Andra exempel är borstlösa DC-motorer (BLDC-motorer) med lågt tröghetsmoment speciellt utvecklade för applikationer där det ställs stora krav på dynamiska drifter och snabb acceleration. Flera av dessa motorer är försedda med ebm-papst välkända K4-modul med integrerad och programmerbar styrelektronik. I sortimentet finns även en serie elektroniskt kommuterade ytterrotormotor försedda med integrerad drivelektronik och med effekter från 20 till 100 W. Ett annat exempel är AC-skärmpolmotorer med innerrotor eller ytterrotor. Denna tvåpoliga motortyp är en enkel, robust och underhållsfri konstruktion som främst används främst i applikationer med låga moment.

Till produktsortimentet av elmotorer och växlar
Kontakta oss för mer information!

En presentation av ebm-papst hela sortiment av elmotorer och kompletterande drivteknik skulle bli mycket omfattande, och vi hoppas därför att med denna artikel ge en bild av möjligheterna. ebm-papst innovativa drivteknik driver på utvecklingen inom ett stort antal applikationsområden och den snabba tekniska utvecklingen i samhället och i olika industribranscher har också lett till en ökad efterfrågan på företagets drivlösningar. Det kan vara stora tekniska skillnader mellan olika applikationsområden, men många gånger finns det en enhetlig kravbild vid valet av drivteknik. Några exempel är att dagens drivlösningar måste vara kompakta, enkla att installera, energieffektiva och erbjuda flexibla möjligheter till programmering. Med en snabb teknisk applikationsutveckling inom många områden ställs det också höga krav på flexibilitet och smidig applikationsanpassning. ebm-papst program med drivlösningar uppfyller alla dessa krav.

Vad har rollatorer, skivspelare och transportsystem gemensamt?
När det tyska företaget Bemotec GmbH tog beslut om att utveckla en elmotordriven rollator ställdes en rad olika krav på drivlösningen. Den skulle vara kompakt för att passa in i rollatorns unikt futuristiska design. Låg energiförbrukning och hög driftsäkerhet ingick också i kravbilden och valet blev en av ebm-papst elmotorer. Det brittiska företaget Audio Node UK har en särställning hos en exklusiv grupp musik- och vinylälskare. I en allt mer digitaliserad värld utvecklar och tillverkar företaget hantverksmässigt bland annat högtalare, kablar och skivspelare. I en av företagets skivspelare, som kostar strax under en miljon kronor, sitter tre av ebm-papst elmotorer. Audio Node valde ebm-papst drivlösning då den svarade upp mot extremt höga krav på kompakthet, låg ljudnivå och konfigurerbarhet.

Det tyska företaget Stein Automation GmbH har i mer än fyrtio år tillverkat och kundanpassat transportsystem till industrikunder runt om i världen. I företagets nyaste transportsystem används en av ebm-papst DC-motorer som med integrerad styrelektronik ger stora möjligheter till skräddarsydda applikationsanpassningar. I takt med att industrins automationsgrad ökar växer också behovet av smarta, kraftfulla och flexibla drivapplikationer. Med hjälp av ebm-papst drivlösningar kan Stein Automation svara upp mot dessa krav och ligga i framkanten av den tekniska utvecklingen inom området intralogistiklösningar.

Läs mer om applikationerna nedan:
Tog isär en golfvagn och fick idéen till en elmotordriven rollator
Tre motorer från ebm-papst i den ultimata skivspelaren
ebm-papst DC-motor i transportsystem som eliminerar risken för kollisioner i monteringslinjer

Ett unikt modulkoncept med flera tusen drivlösningar
ebm-papst möjligheter att erbjuda kund- och applikationsanpassade drivlösningar mångdubblades när företaget Zeitlauf GmbH förvärvades år 2013. Zeitlauf har sedan starten för cirka femtio år sedan nått en globalt stark marknadsposition och företagets växlar och drivlösningar används ofta i applikationer där det ställs höga krav på driftsäkerhet, låg ljudnivå, lång livslängd, mycket kraft och små inbyggnadsmått. Medicintekniska applikationer har i många år varit ett viktigt applikations-område för Zeitlauf program med planetväxlar. Kombinationen och integrationen av ebm-papst och Zeitlaufs program gör det idag möjligt för ebm-papst att erbjuda mer än 4 000 drivlösningar genom det moduluppbyggda sortiment som byggts upp.

Fördelarna är många med kompakta drivsystemlösningar sammansatta av tekniskt harmoniserade byggsatsmoduler som kan integreras i olika maskinkoncept för att spara utrymme. Kortare installationskostnader tack vare ett reducerat antal mekaniska komponenter kombinerat med en väsentligt förenklad elektrisk anslutning minskar de totala monterings- och driftskostnaderna. Förutom de rent tekniska fördelarna finns det andra fördelar som uppstår genom att det är ett färre antal komponenter som ska väljas och hanteras.

Utforska möjligheterna med ebm-papst Onlineportal och programvaram driveSTUDIO!
ebm-papst produktprogram med drivlösningar blir allt bredare vilket gör att koncernens kunder ständigt får nya och fler valmöjligheter mellan olika lösningar till sina applikationer. Parallellt med en snabb teknik- och produktutveckling ökar dessutom kundernas kunskaper och krav som också blir mer differentierade och specifika. Att hitta, välja och köpa in rätt produkter till en komplett drivlösning kan vara tidskrävande. ebm-papst har därför lanserat en Onlineportal som ett led i satsningen på en breddad och utökad kundservice. Via portalen kan man guida sig fram bland drivlösningar och få fram detaljerad information om allt från motorer och växlar till elektronik och sensorer. Här finns mängder av data och 3D-modeller att välja mellan och besökarna kan också kombinera sina egna drivlösningar. Bland de användarvänliga funktionerna finns möjligheten att studera produkterna ur ett 360° perspektiv och det går även att zooma in på detaljnivå.

Online shop and product selection
driveSTUDIO

För att förenkla arbetet med att ta fram skräddarsydda applikationslösningar har ebm-papst också tagit fram programvaran driveSTUDIO. Med programmet underlättas applikationsanpassningen betydligt genom ett enkelt och intuitivt urval av parametrarna för en drivlösning. De standardparametrar för exempelvis hastighet som är förinställda vid leverans kan enkelt ändras med driveSTUDIO och en viktig fördel är att en drivlösning kan testas direkt i en tänkt applikation. Denna möjlighet öppnar nya möjligheter att diskutera olika alternativ och även att optimera en applikation. I driveSTUDIO finns tre olika användarnivåer. På den enklaste nivån, som är en demonivå, behövs det bara några klick för att starta en drivenhets varvtal, vridmoment eller positioneringsläge och få en presentation av förinställda värden. På nästa nivå, parameternivå, går det att ändra drivenhetens standard-inställningar genom att följa menyanvisningarna. På den tredje nivån är det möjligt för applikationsingenjörer och användare med erfarenhet i C-programmering att fritt programmera testkörningar för alla önskade drivsekvenser i en applikation.

Ständig utveckling och nyheter som fortsätter att bredda sortimentet med drivlösningar
ebm-papst program med elmotorer och kompletta drivlösningar har utvecklats kontinuerligt under en lång följd av år, och så kommer det att fortsätta. Produktutvecklingen pågår kontinuerligt med målet att kunna erbjuda kunder i många olika branscher den optimala drivtekniken. Många nyheter presenteras på de olika mässor där ebm-papst deltar och ett exempel är automationsmässan Motek som i höst arrangeras den 7-10 oktober i Stuttgart. Bland nyheterna som ebm-papst presenterar finns en elmotor med den styrelektronikmodulen K5. Den integrerade intelligensen ger programmeringsmöjligheter liknande de hos industrins PLC-enheter. Mer information om denna nyhet kommer i anslutning till mässan!

ebm-papst är ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av energieffektiva fläktar och elmotorer. Spetskompetens inom avancerad motorteknologi, smart elektronik och aerodynamik har banat väg för det framgångsrika fläkt- och motorsortimentet. Kunderna finns bland annat inom ventilation, kyla, värme, telekommunikation, elektronikindustri och fordonsindustri. Företagets GreenTech strategi innebär ett kontinuerligt arbete för hållbar utveckling och i november 2013 utsågs ebm-papst till Tysklands mest hållbara företag då företaget vann den prestigefyllda utmärkelsen The German Sustainability Award.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-14
Miljömattan® by CWS – service av entrémattor som gör omedelbar skillnadSSAB blir först i världen med fossilfritt stål på marknadenIsah Mujkovic, Christopher Sandqvist och Roger Gustafsson och Karlskrona Industrimekano AB är Årets Nyföretagare!Medarbetarutveckling glöms bort när företag automatiserarCalejo är industrins framtidDe utbildar ingenjörer om cirkulär produktionEnergifabriken förvärvar Roslagens BiodieselcenterGoda relationer i molnet främjar innovationTio framstående företagare har chans att utses till östra Sveriges främsta entreprenörSvensk industri långt framme inom digitaliseringByggVesta bygger igen i BarkarbystadenNu kan kunder även betala med Swish hos Bilprovningen​Vd-ar inom livsmedels­näringen ser möjligheter med MAX IV i LundMECA Borås nominerade som Årets butik på MotorgalanStora besparingar för bygg­branschen med Retursystem ByggpallFödd in i maskinernas världAlstom installerar ERTMS signalsystem ombord första testtåget i NorgeUnibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
2019-11-13
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektorn
Annonser