Innovativ drivteknik från ebm-papst - industritorget.se
MÅNDAG 03 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Innovativ drivteknik från ebm-papst

Driver på utvecklingen inom många områden
I ebm-papst produktprogram finns ett mycket brett sortiment med elmotorer och växlar. Här återfinns elmotorer med och utan växel samt högkvalitativa planet-, vinkel- och kuggväxlar. Andra exempel är borstlösa DC-motorer (BLDC-motorer) med lågt tröghetsmoment speciellt utvecklade för applikationer där det ställs stora krav på dynamiska drifter och snabb acceleration. Flera av dessa motorer är försedda med ebm-papst välkända K4-modul med integrerad och programmerbar styrelektronik. I sortimentet finns även en serie elektroniskt kommuterade ytterrotormotor försedda med integrerad drivelektronik och med effekter från 20 till 100 W. Ett annat exempel är AC-skärmpolmotorer med innerrotor eller ytterrotor. Denna tvåpoliga motortyp är en enkel, robust och underhållsfri konstruktion som främst används främst i applikationer med låga moment.

Till produktsortimentet av elmotorer och växlar
Kontakta oss för mer information!

En presentation av ebm-papst hela sortiment av elmotorer och kompletterande drivteknik skulle bli mycket omfattande, och vi hoppas därför att med denna artikel ge en bild av möjligheterna. ebm-papst innovativa drivteknik driver på utvecklingen inom ett stort antal applikationsområden och den snabba tekniska utvecklingen i samhället och i olika industribranscher har också lett till en ökad efterfrågan på företagets drivlösningar. Det kan vara stora tekniska skillnader mellan olika applikationsområden, men många gånger finns det en enhetlig kravbild vid valet av drivteknik. Några exempel är att dagens drivlösningar måste vara kompakta, enkla att installera, energieffektiva och erbjuda flexibla möjligheter till programmering. Med en snabb teknisk applikationsutveckling inom många områden ställs det också höga krav på flexibilitet och smidig applikationsanpassning. ebm-papst program med drivlösningar uppfyller alla dessa krav.

Vad har rollatorer, skivspelare och transportsystem gemensamt?
När det tyska företaget Bemotec GmbH tog beslut om att utveckla en elmotordriven rollator ställdes en rad olika krav på drivlösningen. Den skulle vara kompakt för att passa in i rollatorns unikt futuristiska design. Låg energiförbrukning och hög driftsäkerhet ingick också i kravbilden och valet blev en av ebm-papst elmotorer. Det brittiska företaget Audio Node UK har en särställning hos en exklusiv grupp musik- och vinylälskare. I en allt mer digitaliserad värld utvecklar och tillverkar företaget hantverksmässigt bland annat högtalare, kablar och skivspelare. I en av företagets skivspelare, som kostar strax under en miljon kronor, sitter tre av ebm-papst elmotorer. Audio Node valde ebm-papst drivlösning då den svarade upp mot extremt höga krav på kompakthet, låg ljudnivå och konfigurerbarhet.

Det tyska företaget Stein Automation GmbH har i mer än fyrtio år tillverkat och kundanpassat transportsystem till industrikunder runt om i världen. I företagets nyaste transportsystem används en av ebm-papst DC-motorer som med integrerad styrelektronik ger stora möjligheter till skräddarsydda applikationsanpassningar. I takt med att industrins automationsgrad ökar växer också behovet av smarta, kraftfulla och flexibla drivapplikationer. Med hjälp av ebm-papst drivlösningar kan Stein Automation svara upp mot dessa krav och ligga i framkanten av den tekniska utvecklingen inom området intralogistiklösningar.

Läs mer om applikationerna nedan:
Tog isär en golfvagn och fick idéen till en elmotordriven rollator
Tre motorer från ebm-papst i den ultimata skivspelaren
ebm-papst DC-motor i transportsystem som eliminerar risken för kollisioner i monteringslinjer

Ett unikt modulkoncept med flera tusen drivlösningar
ebm-papst möjligheter att erbjuda kund- och applikationsanpassade drivlösningar mångdubblades när företaget Zeitlauf GmbH förvärvades år 2013. Zeitlauf har sedan starten för cirka femtio år sedan nått en globalt stark marknadsposition och företagets växlar och drivlösningar används ofta i applikationer där det ställs höga krav på driftsäkerhet, låg ljudnivå, lång livslängd, mycket kraft och små inbyggnadsmått. Medicintekniska applikationer har i många år varit ett viktigt applikations-område för Zeitlauf program med planetväxlar. Kombinationen och integrationen av ebm-papst och Zeitlaufs program gör det idag möjligt för ebm-papst att erbjuda mer än 4 000 drivlösningar genom det moduluppbyggda sortiment som byggts upp.

Fördelarna är många med kompakta drivsystemlösningar sammansatta av tekniskt harmoniserade byggsatsmoduler som kan integreras i olika maskinkoncept för att spara utrymme. Kortare installationskostnader tack vare ett reducerat antal mekaniska komponenter kombinerat med en väsentligt förenklad elektrisk anslutning minskar de totala monterings- och driftskostnaderna. Förutom de rent tekniska fördelarna finns det andra fördelar som uppstår genom att det är ett färre antal komponenter som ska väljas och hanteras.

Utforska möjligheterna med ebm-papst Onlineportal och programvaram driveSTUDIO!
ebm-papst produktprogram med drivlösningar blir allt bredare vilket gör att koncernens kunder ständigt får nya och fler valmöjligheter mellan olika lösningar till sina applikationer. Parallellt med en snabb teknik- och produktutveckling ökar dessutom kundernas kunskaper och krav som också blir mer differentierade och specifika. Att hitta, välja och köpa in rätt produkter till en komplett drivlösning kan vara tidskrävande. ebm-papst har därför lanserat en Onlineportal som ett led i satsningen på en breddad och utökad kundservice. Via portalen kan man guida sig fram bland drivlösningar och få fram detaljerad information om allt från motorer och växlar till elektronik och sensorer. Här finns mängder av data och 3D-modeller att välja mellan och besökarna kan också kombinera sina egna drivlösningar. Bland de användarvänliga funktionerna finns möjligheten att studera produkterna ur ett 360° perspektiv och det går även att zooma in på detaljnivå.

Online shop and product selection
driveSTUDIO

För att förenkla arbetet med att ta fram skräddarsydda applikationslösningar har ebm-papst också tagit fram programvaran driveSTUDIO. Med programmet underlättas applikationsanpassningen betydligt genom ett enkelt och intuitivt urval av parametrarna för en drivlösning. De standardparametrar för exempelvis hastighet som är förinställda vid leverans kan enkelt ändras med driveSTUDIO och en viktig fördel är att en drivlösning kan testas direkt i en tänkt applikation. Denna möjlighet öppnar nya möjligheter att diskutera olika alternativ och även att optimera en applikation. I driveSTUDIO finns tre olika användarnivåer. På den enklaste nivån, som är en demonivå, behövs det bara några klick för att starta en drivenhets varvtal, vridmoment eller positioneringsläge och få en presentation av förinställda värden. På nästa nivå, parameternivå, går det att ändra drivenhetens standard-inställningar genom att följa menyanvisningarna. På den tredje nivån är det möjligt för applikationsingenjörer och användare med erfarenhet i C-programmering att fritt programmera testkörningar för alla önskade drivsekvenser i en applikation.

Ständig utveckling och nyheter som fortsätter att bredda sortimentet med drivlösningar
ebm-papst program med elmotorer och kompletta drivlösningar har utvecklats kontinuerligt under en lång följd av år, och så kommer det att fortsätta. Produktutvecklingen pågår kontinuerligt med målet att kunna erbjuda kunder i många olika branscher den optimala drivtekniken. Många nyheter presenteras på de olika mässor där ebm-papst deltar och ett exempel är automationsmässan Motek som i höst arrangeras den 7-10 oktober i Stuttgart. Bland nyheterna som ebm-papst presenterar finns en elmotor med den styrelektronikmodulen K5. Den integrerade intelligensen ger programmeringsmöjligheter liknande de hos industrins PLC-enheter. Mer information om denna nyhet kommer i anslutning till mässan!

ebm-papst är ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av energieffektiva fläktar och elmotorer. Spetskompetens inom avancerad motorteknologi, smart elektronik och aerodynamik har banat väg för det framgångsrika fläkt- och motorsortimentet. Kunderna finns bland annat inom ventilation, kyla, värme, telekommunikation, elektronikindustri och fordonsindustri. Företagets GreenTech strategi innebär ett kontinuerligt arbete för hållbar utveckling och i november 2013 utsågs ebm-papst till Tysklands mest hållbara företag då företaget vann den prestigefyllda utmärkelsen The German Sustainability Award.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-08
Hantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labbFör gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
2020-06-29
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljönVad innebär tillräckligt pålitlig när du anlitar en barnvakt? Hållbar industri, innovationer och infrastrukturIndustriell 5G Router utvecklas i samarbete mellan Phoenix Contact, Ericsson och QuectelMontabert by Komatsu – krossar hårt motstånd30 % lägre CO2-utsläpp med klimatförbättrad betong baserad på miljöcementKan svenskar skilja på Work Management och Projektledning? Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken
2020-06-26
Spaljisten lägger en stororder till Automationsteknik Veldi Kompetens får ärofyllt uppdrag - utbildar medarbetare inom Volvo​Granngårdarna beställde likadana Volvo hjullastare till lantbruket
Annonser