ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Innovativ drivteknik från ebm-papst

Driver på utvecklingen inom många områden
I ebm-papst produktprogram finns ett mycket brett sortiment med elmotorer och växlar. Här återfinns elmotorer med och utan växel samt högkvalitativa planet-, vinkel- och kuggväxlar. Andra exempel är borstlösa DC-motorer (BLDC-motorer) med lågt tröghetsmoment speciellt utvecklade för applikationer där det ställs stora krav på dynamiska drifter och snabb acceleration. Flera av dessa motorer är försedda med ebm-papst välkända K4-modul med integrerad och programmerbar styrelektronik. I sortimentet finns även en serie elektroniskt kommuterade ytterrotormotor försedda med integrerad drivelektronik och med effekter från 20 till 100 W. Ett annat exempel är AC-skärmpolmotorer med innerrotor eller ytterrotor. Denna tvåpoliga motortyp är en enkel, robust och underhållsfri konstruktion som främst används främst i applikationer med låga moment.

Till produktsortimentet av elmotorer och växlar
Kontakta oss för mer information!

En presentation av ebm-papst hela sortiment av elmotorer och kompletterande drivteknik skulle bli mycket omfattande, och vi hoppas därför att med denna artikel ge en bild av möjligheterna. ebm-papst innovativa drivteknik driver på utvecklingen inom ett stort antal applikationsområden och den snabba tekniska utvecklingen i samhället och i olika industribranscher har också lett till en ökad efterfrågan på företagets drivlösningar. Det kan vara stora tekniska skillnader mellan olika applikationsområden, men många gånger finns det en enhetlig kravbild vid valet av drivteknik. Några exempel är att dagens drivlösningar måste vara kompakta, enkla att installera, energieffektiva och erbjuda flexibla möjligheter till programmering. Med en snabb teknisk applikationsutveckling inom många områden ställs det också höga krav på flexibilitet och smidig applikationsanpassning. ebm-papst program med drivlösningar uppfyller alla dessa krav.

Vad har rollatorer, skivspelare och transportsystem gemensamt?
När det tyska företaget Bemotec GmbH tog beslut om att utveckla en elmotordriven rollator ställdes en rad olika krav på drivlösningen. Den skulle vara kompakt för att passa in i rollatorns unikt futuristiska design. Låg energiförbrukning och hög driftsäkerhet ingick också i kravbilden och valet blev en av ebm-papst elmotorer. Det brittiska företaget Audio Node UK har en särställning hos en exklusiv grupp musik- och vinylälskare. I en allt mer digitaliserad värld utvecklar och tillverkar företaget hantverksmässigt bland annat högtalare, kablar och skivspelare. I en av företagets skivspelare, som kostar strax under en miljon kronor, sitter tre av ebm-papst elmotorer. Audio Node valde ebm-papst drivlösning då den svarade upp mot extremt höga krav på kompakthet, låg ljudnivå och konfigurerbarhet.

Det tyska företaget Stein Automation GmbH har i mer än fyrtio år tillverkat och kundanpassat transportsystem till industrikunder runt om i världen. I företagets nyaste transportsystem används en av ebm-papst DC-motorer som med integrerad styrelektronik ger stora möjligheter till skräddarsydda applikationsanpassningar. I takt med att industrins automationsgrad ökar växer också behovet av smarta, kraftfulla och flexibla drivapplikationer. Med hjälp av ebm-papst drivlösningar kan Stein Automation svara upp mot dessa krav och ligga i framkanten av den tekniska utvecklingen inom området intralogistiklösningar.

Läs mer om applikationerna nedan:
Tog isär en golfvagn och fick idéen till en elmotordriven rollator
Tre motorer från ebm-papst i den ultimata skivspelaren
ebm-papst DC-motor i transportsystem som eliminerar risken för kollisioner i monteringslinjer

Ett unikt modulkoncept med flera tusen drivlösningar
ebm-papst möjligheter att erbjuda kund- och applikationsanpassade drivlösningar mångdubblades när företaget Zeitlauf GmbH förvärvades år 2013. Zeitlauf har sedan starten för cirka femtio år sedan nått en globalt stark marknadsposition och företagets växlar och drivlösningar används ofta i applikationer där det ställs höga krav på driftsäkerhet, låg ljudnivå, lång livslängd, mycket kraft och små inbyggnadsmått. Medicintekniska applikationer har i många år varit ett viktigt applikations-område för Zeitlauf program med planetväxlar. Kombinationen och integrationen av ebm-papst och Zeitlaufs program gör det idag möjligt för ebm-papst att erbjuda mer än 4 000 drivlösningar genom det moduluppbyggda sortiment som byggts upp.

Fördelarna är många med kompakta drivsystemlösningar sammansatta av tekniskt harmoniserade byggsatsmoduler som kan integreras i olika maskinkoncept för att spara utrymme. Kortare installationskostnader tack vare ett reducerat antal mekaniska komponenter kombinerat med en väsentligt förenklad elektrisk anslutning minskar de totala monterings- och driftskostnaderna. Förutom de rent tekniska fördelarna finns det andra fördelar som uppstår genom att det är ett färre antal komponenter som ska väljas och hanteras.

Utforska möjligheterna med ebm-papst Onlineportal och programvaram driveSTUDIO!
ebm-papst produktprogram med drivlösningar blir allt bredare vilket gör att koncernens kunder ständigt får nya och fler valmöjligheter mellan olika lösningar till sina applikationer. Parallellt med en snabb teknik- och produktutveckling ökar dessutom kundernas kunskaper och krav som också blir mer differentierade och specifika. Att hitta, välja och köpa in rätt produkter till en komplett drivlösning kan vara tidskrävande. ebm-papst har därför lanserat en Onlineportal som ett led i satsningen på en breddad och utökad kundservice. Via portalen kan man guida sig fram bland drivlösningar och få fram detaljerad information om allt från motorer och växlar till elektronik och sensorer. Här finns mängder av data och 3D-modeller att välja mellan och besökarna kan också kombinera sina egna drivlösningar. Bland de användarvänliga funktionerna finns möjligheten att studera produkterna ur ett 360° perspektiv och det går även att zooma in på detaljnivå.

Online shop and product selection
driveSTUDIO

För att förenkla arbetet med att ta fram skräddarsydda applikationslösningar har ebm-papst också tagit fram programvaran driveSTUDIO. Med programmet underlättas applikationsanpassningen betydligt genom ett enkelt och intuitivt urval av parametrarna för en drivlösning. De standardparametrar för exempelvis hastighet som är förinställda vid leverans kan enkelt ändras med driveSTUDIO och en viktig fördel är att en drivlösning kan testas direkt i en tänkt applikation. Denna möjlighet öppnar nya möjligheter att diskutera olika alternativ och även att optimera en applikation. I driveSTUDIO finns tre olika användarnivåer. På den enklaste nivån, som är en demonivå, behövs det bara några klick för att starta en drivenhets varvtal, vridmoment eller positioneringsläge och få en presentation av förinställda värden. På nästa nivå, parameternivå, går det att ändra drivenhetens standard-inställningar genom att följa menyanvisningarna. På den tredje nivån är det möjligt för applikationsingenjörer och användare med erfarenhet i C-programmering att fritt programmera testkörningar för alla önskade drivsekvenser i en applikation.

Ständig utveckling och nyheter som fortsätter att bredda sortimentet med drivlösningar
ebm-papst program med elmotorer och kompletta drivlösningar har utvecklats kontinuerligt under en lång följd av år, och så kommer det att fortsätta. Produktutvecklingen pågår kontinuerligt med målet att kunna erbjuda kunder i många olika branscher den optimala drivtekniken. Många nyheter presenteras på de olika mässor där ebm-papst deltar och ett exempel är automationsmässan Motek som i höst arrangeras den 7-10 oktober i Stuttgart. Bland nyheterna som ebm-papst presenterar finns en elmotor med den styrelektronikmodulen K5. Den integrerade intelligensen ger programmeringsmöjligheter liknande de hos industrins PLC-enheter. Mer information om denna nyhet kommer i anslutning till mässan!

ebm-papst är ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av energieffektiva fläktar och elmotorer. Spetskompetens inom avancerad motorteknologi, smart elektronik och aerodynamik har banat väg för det framgångsrika fläkt- och motorsortimentet. Kunderna finns bland annat inom ventilation, kyla, värme, telekommunikation, elektronikindustri och fordonsindustri. Företagets GreenTech strategi innebär ett kontinuerligt arbete för hållbar utveckling och i november 2013 utsågs ebm-papst till Tysklands mest hållbara företag då företaget vann den prestigefyllda utmärkelsen The German Sustainability Award.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Engcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberSmåländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i Svevia
Annonser