SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Intervju med Agne Svenberg

En av företagsgrundarna till OEM Automatic
Året var 1974 när familjerna Franzén och Svenberg tog steget att lämna storstadspulsen i Stockholm för att förverkliga sin vision om att skapa ett blomstrande familjeföretag i den lilla staden Tranås. Hans och Siv Franzén, tillsammans med Agne och Inger Svenberg, grundade då OEM Automatic med ett tydligt fokus på den svenska marknaden och automationsbranschen.

De inledde flera leverantörssamarbeten och påbörjade bearbetningen av svenska kunder, vilket markerade början på en resa som skulle sträcka sig över årtionden av framgång och innovation.

Nu, 50 år senare, sätter vi oss ner med Agne Svenberg för att höra mer om bakgrunden och framgångssagan bakom OEM Automatic, ett företag som har blivit en pålitlig aktör på marknaden och nu en av Europas ledande leverantörer av komponenter för industriautomation.

HUR KOM DU PÅ IDÉN ATT STARTA FÖRETAGET?
Historien bakom idén att starta eget företag började när Hans Franzén och jag båda var anställda på samma arbetsplats, med liknande roll på marknaden som OEM Automatic sedan fick. Han hade då rollen som säljchef för det som motsvarar Elskåpskomponenter, medan jag ansvarade för området som motsvarar Tryck & Flöde. Vårt arbetsförhållande och delade intressen skapade en dynamik som ledde till spännande samtal om att utforska egna möjligheter.

VAD VAR DITT MÅL OCH DIN VISION?
Vårt ursprungliga mål var att etablera ett litet familjeföretag som skulle kunna försörja oss och våra familjer. Emellertid utvecklades det snabbt till något avsevärt större än vi hade förutsett.

HUR VAR DIN RELATION TILL HANS?
Vi lyckades upprätthålla en samarbetsvänlig relation i nästintill 50 år, fram till hans bortgång år 2019. Våra kompletterande egenskaper bidrog på ett positivt sätt till vårt samarbete.

VILKA UTMANINGAR STÄLLDES NI INFÖR I BÖRJAN, OCH HUR LÖSTE NI DEM?
En central utmaning var att vi inte kunde upprätthålla vår verksamhet i Stockholm. Det blev tydligt att vi behövde hitta en plats där boendekostnaderna och lokalhyrorna var mer överkomliga. Efter noggrant övervägande, och genomförande av omfattande undersökningar i Mellansverige, fäste vi slutligen blicken på Tranås. Dess centrala läge mellan de största industriregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö gjorde det till ett lockande alternativ. Dessutom hade jag tidigare arbetat i Tranås som platschef på ett annat företag, vilket gav mig bekantskap med både människorna och banken på orten. Därför blev Tranås vårt val. Vi förvärvade ett kedjehus på Brinkgatan och disponerade även över en lägenhet i en av kommunens hyresfastigheter. På så sätt löste vi boende- och lokalproblematiken och etablerade oss framgångsrikt på vår nya bas.
En annan betydande utmaning var kapitalbristen. Vi lyckades säkra ett initialt lån på 50 000 kr från banken baserat på vårt goda rykte. Men de tidiga åren var prövande, och vi beslutade gemensamt att tillämpa en försiktig ekonomisk strategi. Vi antog plånboksmetoden, vilket innebar att vi endast genomförde åtgärder när vi hade tillräckligt med pengar för dem.

Trots de tuffa inledande åren gick det relativt snabbt. Några branschkollegor anslöt sig till oss men utan tillgängliga medel för anställningar startade vi bolag i Stockholm och Göteborg där de blev delägare och försörjde sig genom provision.

VAD ÄR DITT MEST MINNESVÄRDA ÖGONBLICK I FÖRETAGETS HISTORIA?
Ett av de mest minnesvärda ögonblicken i företagets historia inträffade när vi blev noterade på Stockholmsbörsen som det 15:e bolaget på OTC-listan i december 1983. Det var en betydande framgång och en stark bekräftelse på det hårda arbete som vi hade lagt ned.

KAN DU NÄMNA SPECIFIKA PRESTATIONER ELLER MILSTOLPAR SOM DU ÄR EXTRA STOLT ÖVER?
En betydande prestation som jag känner extra stolthet över är företagets expansion på internationell nivå. Vi etablerade framgångsrikt vår närvaro i Danmark, Norge och Finland genom en fantastisk samarbetsförmåga inom vårt team. Dessutom är jag stolt över de människor som vi har anställt som visat sig vara både lojala och kompetenta, och deras bidrag har varit av stor betydelse.

FINNS DET NÅGOT DU ÖNSKAR ATT DU HADE VETAT ELLER GJORT ANNORLUNDA NÄR DU STARTADE FÖRETAGET?
Nej, vi var medvetna om riskerna när vi grundade företaget under lågkonjunkturen på 70-talet. Valet av Tranås visade sig vara välgrundat, och jag har inga ånger eller önskemål om att göra något annorlunda.

Tack så mycket för att du delade med dig av din resa och företagets historia. Vi ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda för OEM Automatic.
Kontaktinformation
Postadress
Box 1011
57328 Tranås
Besöksadress
Dala­gatan 4
SE-57342 Tranås
Region
Tranås
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556187-1012
Grundat: 1974
Anställda: 170
Välkommen till OEM Automatic AB!

Vi strävar efter att vara en av de ledande aktörerna i norra Europa inom försäljning av komponenter för industriautomation. Vi fungerar som våra leverantörers sälj- och marknadsorganisation på den svenska marknaden.

Genom vår marknadsnärvaro, kunskap och service tillför vi ett mervärde till produkterna och blir på så sätt en värdeskapande länk mellan tillverkare och kunder.

Välkommen att kontakta oss!

Företagets tjänster/produkter

Datorutrustning & Mjukvara: Industridatorer
Elektromekaniska tjänster/produkter: Elautomation, Elkablage, Energikontroll, Frekvensomriktare, Kopplingsutrustning, Manöverpaneler, PLC-system, Reläer, Styr och reglerteknik, Transformatorer
Elmaterial : AC/DC-omvandlare, Arbetsbelysning, Automatsäkringar, Batteribackup, DC/DC-omvandlare, DC-källor, Digitala displayer, Elkablar, Fjärrstyrsystem, Frekvensmätare, Frekvensomriktare, Förskruvningar, Genomföringar, Gränslägesbrytare, Induktorer, Kabelkedjor, Kabelutrustning, Kabelverktyg, Kablage, Kanalskenor, Kapslingar, Kontaktdon, Kontaktorer, Kraftfilter, Magnetventiler, Manometer, Membranswitchar, Mikrobrytare, Mjukstartare, Motorskydd, Nivåvippor, Positionsgivare, Reglerprodukter, Regulatorer, Reläer, Sensorer, Signalomvandlare, Skärmad slang, Spiralslang, Strömställare, Switchregulatorer, Tidur-elektromekaniska, Tidur-mekaniska, Transformatorer, Tryckgivare, Tröga säkringar, Överspänningsskydd
Fordonsutrustning: Backkamera, LED Strålkastare, Monteringsmaterial, Reglage
Industriautomation: Automationsutrustning, Avsyningssystem, Förarlösa truckar, Robotautomation, Styrsystem, Visionsystem
Processutrustning för livsmedelsindustrin: CIP-system, Separatorer, Tryckmätare
Produkter: Belysning, Gasfjädrar, Givare, Gångjärn, Hydraulcylindrar, Hydraulik, LED-strålkastare, Lås & Beslag, Låsspakar, Magneter, Maskinkomponenter, Maskinskydd/Maskinsäkerhet, Mekaniska låssystem, Pneumatik, Reglerventiler, Regulatorer, Sugkoppar, Tryckluft, Vakuumkomponenter, Ventiler

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Markus Hyltbring
Marknadschef
070-6553093
Viktoria Tell
Marknadskommunikatör
070-7503329

Filmer

Hallå där med Pierre Bengtsson

Hallå där med Pierre Bengtsson
Hallå där med Johan Lind
Hallå där med Johan Löfgren
Produktpresentation - Aventics pneumatiksortiment
Produktpresentation - Inxpect Radarsystem
Produktpresentation - Industriell LED-belysning från Sangel
Produktpresentation - Välj rätt dykrör
Produktpresentation - Partex märkmaskin EOS2

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD