TISDAG 25 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Investeringarna i digital infrastruktur ökar men inte riskmedvetenheten

För femte året i rad presenterar idag Coromatic resultatet av sin undersökning hur ansvariga för datacenter och annan kritisk infrastruktur prioriterar säkerhet och riskhantering.
Trots att de ansvariga anger att ett driftstopp är mer förödande än någonsin tidigare och snabbt ger mycket negativa konsekvenser för företagen, så är riskanalyser av den digitala infrastrukturen ett område som ledningen varken prioriterar eller lägger resurser på enligt undersökningen. Detta samtidigt som de totala investeringarna i infrastrukturen ökar.

– Att ledningen ignorerar de enorma affärsrisker som ett avbrott i den digital infrastrukturen för med sig är inte ansvarsfullt agerat, varken gentemot kunder, anställda, aktieägare eller samhället i stort. Jag vill skicka en kraftfull signal till ledningen på Sveriges företag att lyssna på de insikter som de ansvariga för er digitala infrastruktur ger er och arbeta strategiskt för att öka kontrollen, säger Göran Egnell, senior säkerhetsexpert och ansvarig för rådgivningstjänster på Coromatic.

Av de ansvariga cheferna för datacenter och annan kritisk infrastruktur angav var tredje att ett avbrott skulle leda till att hela företagets verksamhet riskerades och nästan varannan angav att det skulle ha en mycket stor påverkan på företagets affärer. Sammantaget en mycket stor majoritet med närmare 80 procentandelar som angav något av alternativen. Tiden företaget skulle överleva vid ett avbrott blir allt kortare, 19 procent kan inte driva verksamheten ens en sekund utan access till infrastrukturen (jämfört 16 procent förra året) och för 60 procent är smärtgränsen minuter eller någon timme.

I kontrast till detta ska ställas att ansvariga chefer för datacenter och liknande infrastruktur inte får de resurser som de behöver för att genomföra riskanalyser. Hela 30 procent angav detta som det största hindret för att genomföra dessa strategiskt viktiga analyser, följt av 20 procent som anser att deras ledning inte prioriterar frågan.

– Jämfört med tidigare år som vi genomfört samma undersökning kan vi se att de som anser att ett avbrott riskerar hela eller delar av verksamheten ökar och tiden som företaget kan fortsätta sin verksamhet blir hela tiden kortare. Det kan naturligtvis förklaras av att snabbhet och tillgänglighet hela tiden blir viktigare i takt med den fortsatta digitaliseringen. Det borde räcka för att sätta tryck på den högsta ledningen att prioritera frågan, säger Göran Egnell.

Undersökningen visar samtidigt att investeringar i datacenter och annan kritisk digital infrastruktur kommer att öka under kommande två år. Hela 57 procent anger att de kommer att öka investeringarna med 5-15 procent eller mer jämfört med 29 procent som kommer att ha en liknande investeringsbudget som idag. Det som driver investeringar i infrastrukturen kan delas in i tre lika stora områden; prestandaförbättringar, kostnadsreducering och riskminimering. Förvånansvärt var det endast 6 procent som angav hållbarhet som den primära drivkraften för investeringar och området beskrivs som en av flera viktiga faktorer när beslut om nya investeringar fattas. Endast tre procent angav det som avgörande.

Om Undersökningen
Undersökningen genomfördes online med hjälp av undersökningsbolaget Mistat under perioden maj-juni 2019. Över 260 ansvariga för datacenter och annan kritisk infrastruktur på stora och medelstora företag i Norden inom alla branscher svarade. Respondenterna hade chefspositioner inom IT, fastighetsskötsel, ekonomi eller annat.

För mer information, kontakta:
Göran Egnell, Head of Advisory på Coromatic
Tel: 0708 54 52 72
goran.egnell@coromatic.com
www.coromatic.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-18
Sivers IMA lanserar spjutspetsteknologi med en ny 5G mmWave Dual Quad Beamformer ICLedande elbilsexperter startar konsultbolagGARO lanserar ny egenutvecklad snabbladdareStockholmsmässan byter bränsle och minskar sin klimatpåverkanGolvlim med 40% lägre koldioxidavtryck sätter ny standard i branschenSchneider Electric expanderar sitt partnernätverk ebm-papst nya fläkt AxiEco Protect har utvecklats för applikationer med krav på hög tryckstabilitetBulten lanserar BUFOeTorell Pump lanserar en ny excenterskruvpump för dosering
2020-02-17
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i Malmö
Annonser